De ce nu s-a căsătorit Octavian Ursulescu niciodată. Celebrul prezentator Octavian Ursulescu a împlinit 78 de ani și rămâne o figură emblematică a scenei artistice românești. Deși nu s-a căsătorit niciodată, spune că a ales libertatea conștient, în condițiile în care profesiile artistice nu duc, de obicei, la căsnicii trainice.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Octavian Ursulescu, unul dintre cei mai longevivi și respectați prezentatori de spectacole din România, a împlinit 78 de ani pe 17 iulie. Cu o carieră impresionantă în televiziune, radio și jurnalism muzical, Ursulescu a fost mereu în centrul lumii artistice, dar a ales să rămână burlac. Într-un interviu recent, el a vorbit deschis despre această alegere, explicând că nu a fost o decizie ușoară, ci una asumată, care i-a oferit echilibru și libertate.
De ce nu s-a căsătorit Octavian Ursulescu niciodată
De-a lungul deceniilor, Ursulescu a prezentat zeci de festivaluri, gale și emisiuni, devenind o voce inconfundabilă a muzicii ușoare românești. A fost prezentatorul principal al Festivalului de la Mamaia, al Crizantemei de Aur și al multor altor evenimente de referință. A colaborat cu artiști din toate generațiile și a fost premiat pentru contribuția sa la cultura românească. La 78 de ani, Octavian Ursulescu continuă să participe la evenimente, să scrie și să fie activ în lumea artistică. Celebrul prezentator nu a dus la Starea Civilă nicio femeie, alegând să rămână burlac. Care este motivația sa?
„Profesiunile artistice au dus arareori la căsnicii trainice, e valabil nu numai la noi. Mereu pe drumuri (turnee, concerte, filmări, festivaluri, interviuri, întâlniri cu impresari, deplasări peste hotare), bărbații din lumea artistică sunt condamnați adesea la singurătate, în ciuda succesului.
Dacă respecți femeia pe care o iubești, te gândești în primul rând la ea, nu la confortul tău, nu o consideri o casnică-gospodină, care te așteaptă cu masa pusă, când vii noaptea acasă! Iar eu am respectat întotdeauna în cel mai înalt grad femeia.
Asta s-ar cuveni s-o spună vedetele respective, dacă este cazul, dar aici este vorba de o reciprocitate, și ele mi-au purtat noroc, am fost împreună pe scenă, talentul lor și-a transferat succesul și asupra mea. Toți am fost la început de drum, la un moment dat, cu emoțiile firești, ne-am sprijinit unul pe celălalt', a spus prezentatorul pentru Click!
Octavian Ursulescu – o viață închinată muzicii și spectacolului
Octavian Ursulescu este una dintre cele mai emblematice figuri ale divertismentului românesc, un om dedicat muzicii ușoare, spectacolului și presei culturale de peste șase decenii. Născut pe 17 iulie 1947, la Câmpu Cetății, județul Mureș, și absolvent al Facultății de Electrotehnică din cadrul Politehnicii București, Ursulescu și-a început cariera în jurnalismul muzical în anii60. A semnat articole în reviste prestigioase precum Scînteia Tineretului, Contemporanul, România literară, Flacăra sau Cinema, devenind în timp o voce influentă în promovarea artiștilor români și internaționali.
De-a lungul anilor, a fost prezentatorul principal al celor mai importante festivaluri de muzică din țară: Festivalul de la Mamaia, Crizantema de Aur, George Grigoriu, Trofeul Tinereții de la Amara, Festivalul Dan Spătaru din Medgidia, dar și gale omagiale dedicate unor legende precum Mihai Constantinescu, Marina Voica sau Dan Spătaru. Cu o voce inconfundabilă și o prezență calmă, elegantă, Octavian Ursulescu a urcat pe scenă alături de sute de artiști, dar și de nume internaționale ca Julio Iglesias, Gloria Gaynor, Boney M., Sandra sau José Feliciano.
Pe lângă activitatea de prezentator, a fost redactor fondator al revistei Actualitatea Muzicală în 1990 și colaborator la publicații internaționale prestigioase, precum Billboard din SUA sau Music Week din Marea Britanie. A scris monografii și cărți dedicate personalităților artistice, a fost consultant muzical pentru filmul documentar The Autobiography of Nicolae Ceaușescu și a apărut în seriale TV precum Cheia Sol și Moștenirea Oliviei.
Ursulescu a fost și un promotor activ al lansărilor de albume românești, colaborând cu Electrecord și Eurostar pentru texte de prezentare și evenimente discografice, și a jucat un rol esențial în realizarea Monumentului Artiștilor Muzicii Românești din București. De-a lungul vieții, a continuat să scrie, să modereze evenimente culturale și să susțină valorile muzicii autentice. La 78 de ani, rămâne nu doar o voce iconică, ci și o memorie vie a scenei românești, un reper de rafinament, disciplină și pasiune.
Prietenii dincolo de scenă – legătura specială cu Julio Iglesias
Prin natura meseriei sale, Octavian Ursulescu a legat de-a lungul timpului relații apropiate cu numeroși artiști români și internaționali. Una dintre cele mai speciale prietenii este cea cu celebrul cântăreț spaniol Julio Iglesias, pe care l-a cunoscut în 1969, la Festivalul „Cerbul de Aur' din Brașov. Amândoi tineri la acea vreme, au petrecut clipe memorabile explorând orașul și discutând despre muzică și viață. Ani mai târziu, când Julio Iglesias a revenit în România, l-a recunoscut pe Ursulescu din fotografiile alb-negru păstrate din tinerețe și l-a invitat să-i prezinte concertul, deși acest lucru nu era prevăzut oficial.
De atunci, Iglesias i-a trimis în fiecare an felicitări de Crăciun, uneori însoțite de CD-uri și fotografii cu familia sa, păstrând vie o relație bazată pe respect și afecțiune. Octavian Ursulescu a povestit cu emoție că această prietenie este una dintre cele mai frumoase amintiri ale carierei sale, alături de întâlnirile cu alte vedete internaționale precum Kylie Minogue, Samantha Fox sau Toto Cutugno.
„Cei dintâi pași serioși pe tărâmul muzicii ușoare, ca jurnalist, i-am făcut cu ocazia primelor ediții ale „Cerbului de aur', de la Brașov, 1968-1971. Acolo m-am împrietenit cu Julio Iglesias, Frida Boccara, Amalia Rodrigues, Dova, Caterina Caselli, Gigliola Cinquetti, Helena Vondrackova, Eliane Dambre, Rika Zarai, Jacques Hustin…
Am mai corespondat (din păcate, unii au decedat între timp). Pe Caselli am reîntâlnit-o (Doamne, ce emoție de ambele părți!) la festivalul de la Sanremo în 1990, la prima mea ieșire în Vest, Dambre a fost în juriu de multe ori la festivalul „George Grigoriu', de la Brăila. Îmi pare nespus de rău că n-am reușit să ajung la Brașov, la „Cerb', s-o reîntâlnesc pe Gigliola și să fredonăm împreună, ca în 1969, „Non ho l eta per amarti', a mai spus Octavian Ursulescu pentru Click!
:quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/07/001-cover-321-scaled-95.webp)
O carieră impresionantă, o situație financiară modestă
Deși a fost timp de decenii în centrul lumii artistice și a prezentat cele mai mari festivaluri din România, Octavian Ursulescu duce o viață modestă, fără opulență sau extravaganțe. Locuiește în casa părintească, într-un spațiu simplu, dar plin de amintiri și de flori îngrijite cu pasiune.
„Precizez că locuiesc și acum în micuța casă bătrânească, în care am stat cu părinții mei, că am o mașină absolut normală, atât.
Mă bucur sincer că artiștii din ziua de azi au câștiguri formidabile, e munca lor, le merită, dar mă gândesc ce situații materiale remarcabile ar fi avut și artiștii din „Generația de Aur', dacă ar fi activat după 89', a mai spus el pentru sursa citată.
Dacă, în tinerețe, Octavian Ursulescu nu s-a plâns de lipsa banilor, acum nu are cea mai mare pensie, dar nu-și face probleme, cu atât mai mult cu cât, și la ora actuală, este în activitate și își suplimentează astfel veniturile.
„Sunt activ, muncesc, redactor la revista Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Scriu prezentări pentru CD-uri, îndeosebi la casa de discuri Eurostar. Prezint evenimente și mai ales câteva din cele mai mari festivaluri din țară„, spunea Ursulescu într-un interviu pentru Fanatik.