În 1990, Mihai Mălaimare a înființat Teatrul Masca, împreună cu Anca Florea. Acum, după 50 de ani de actorie și 73 de viață, marele actor Mihai Mălaimare se retrage de la Teatrul Masca, însă nu și de pe scenă, unde va continua să joace, la Teatrul Național. Iată ce spune despre planurile de viitor!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
De ce s-a retras Mihai Mălaimare de la Teatrul Masca. La 73 de ani, Mihai Mălaimare și-a anunțat retragerea de pe scena Teatrului Masca, pe care l-a înființat alături de Anca Florea, iar ultimul spectacol s-au întâmplat chiar de ziua lui, pe 27 august. Vestea bună este că actorul, după cum mărturisește, va continua să joace pe scena Teatrului Național.
De ce se retrage Mihai Mălaimare de la Teatrul Masca, pe care l-a înființat
În acest weekend, Mihai Mălaimare a susținut ultimele două spectacole pe scena teatrului Masca, pe care, în urmă cu 33 de ani, l-a fondat împreună cu Anca Florea.
„Eu… după ce s-a tot scris că-i interpretez pe alţii, m-am decis să mă interpretez pe mine însumi. «Actorul» meu se întoarce pentru ultima dată, pentru că îmi era dor de scenă, aşa cum o ştiam eu, aşa cum am învăţat eu să o iubesc'.
Cele două spectacole au avut loc în aer liber, iar unul dintre ele, „Actorul', realizat după un text de Mircea Dinescu, „reprezintă declaraţia de dragoste a actorului pentru teatru, cu gustul dulce şi amar al scenei'. Deși această veste i-a întristat pe fanii actorului, Mihai Mălaimare a dezvăluit că nu se retrage de tot de pe scenă, urmând să joace în continuare la Național, și nu va renunța nici la profesorat.
Citește și: ‘Noi nu vorbim deloc cu ei în săptămâna în care plecăm în vacanță…’. De ce Mirela Vaida și soțul ei nu țin niciodată legătura cu cei mici când merg în călătorii, în doi / EXCLUSIV
„Mă retrag doar de la Masca, mi-am ispăşit condamnarea pentru orgoliul de a crede că pot construi o echipă şi că pot schimba teatrul românesc.
Mă întorc la meseria mea de actor, la meseria mea de regizor, la meseria mea de profesor. Poate nu este foarte târziu ca să arăt ce ştiu şi ce pot cui va dori să afle aceste lucruri. Într-un fel oarecum metaforic, mă întorc la Naţionalul meu de unde, de fapt, nu am plecat niciodată.
Dacă Dumnezeu îmi va îngădui mă voi distra încercând să fiu, nu cel mai bun actor, director, profesor sau director de teatru, ci, pur şi simplu un om cu oarece talent ludic mergând prin lume şi mirându-se cât poate de toate minunile ei', a declarat actorul pentru Click!
Mihai Mălaimare: „Mi-e dor de de copiii mei pe care nu i-am văzut crescând”
Maestrul Mihai Mălaimare, cel care a înfiinţat, în 1990, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie culturală din România, a luat decizia de a coborî de pe scenă pentru „a trăi și pentru el'. Chiar dacă, după cum spunea, va continua să urce pe scenă, după ce a renunțat la îndatoririle pe care le avea la Teatrul Masca, actorul va avea mai mult timp pentru familie.
„Dacă se respectă, și am luat cum trebuie genele (n.r. familiei), mai am vreo 20 de ani și-a venit vremea să trăiesc și pentru mine. Mi-e dor de de copiii mei pe care nu i-am văzut crescând, pentru că eu făceam în fiecare weekend naveta la Botoșani să alerg pe câmpii p-acolo să le fac festivaluri.
Mi-e dor de de nepoatele mele pe care nu le-am văzut patru ani, mi-e dor de asta mică pe care mi-a făcut-o Ștefan, care are șase luni și pe care o văd încă nepermis, nepermis de rar. Mi-e dor de roșiile mele, care cu care aș vrea să am mai mult timp de de vorbă.
Mă doare sufletul că văd că peste grădina mea de zarzavat s-au ridicat buruienile și nu pot să-mi-alung din cap imaginea grădinii mele năpădită de buruieni, care se suprapune peste imaginea țării mele năpădite (n.r. de buruieni). Mie mi-e dor să mă plimb. M-am plimbat cu soția mea de curând, la Noaptea Muzeelor. Și mergând cu ceaiul ăla pe mână, în sfârșit ne uităm și noi pe sus, vedeam ce minune de oraș e Bucureștiul ăsta, cât de tulburător, de mizerabil este.
Mi-e dor să fac fotografie, mi-e doar să cânt la vioară, mi-e dor să conduc, vreau să-mi iau o mașină și să umblu prin prin țară. Eu n-am citit în toată viața mea. Bun, poate că te mint, acuma încerc să exagerez. Dar 90% din lecturile mele sunt în continuare lecturi de teatru.
Eu umblu prin bibliotecile lumii, achiziționez cărți și stau acasă lu citesc ca un nebun o dată, de două ori, de trei ori până le pricep. Mă sigur am și șansa să să citesc romane romane solide. Iar japonezii sunt sunt, constituie o literatură tulburătoare. Arabii iarăși au au niște niște cărți senzaționale. Dar nu mă pot rupe de lectura de teatru’, a spus maestrul Mihai Mălaimare, în cadrul podcastului ALTCEVA al lui Adrian Artene.