Detalii neștiute despre dieta lui Nicolae Ceaușescu. Din teama de a nu fi otrăvit, mergea în deplasări cu mâncare de acasă

Publicat pe

După moartea lui Nicolae Ceaușescu, în 1989, cei care au stat în preajma fostului președinte al României au dezvăluit că acesta nu avea prea multe pretenţii culinare. Însă, ținea foarte mult la tabieturile sale alimentare. Avea masa bogată doar de Sărbători, mânca foarte sănătos și nu bea niciodată cafea.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Nicolae Ceauşescu se trezea în fiecare dimineaţă la aproximativ aceeaşi oră. La ora 8 ajungea în biroul său din Comitetul Central al PCR. Micul dejun îl servea în vila din Primăverii, alături de Elena Ceauşescu şi consta în ouă fierte, o felie de şuncă sau brânză. Nu consuma cafea, ci prefera, în fiecare dimineaţă, ceai cu lapte.

Nici după fructe nu se dădea în vânt, dar consuma zilnic suc de fructe, pe care îl bea cu paiul.

Cel mai des, Nicolae Ceauşescu sorbea un suc de grapefruit, după somnul de după amiază. Dictatorul avea amenajat un spaţiu special, la birou, unde se odihnea zilnic o oră, o oră şi jumătate, începând cu ora 13.30.

Nicolae Ceauşescu era mare amator de legume şi verdeţuri. Servea cu mare plăcere borş de ştevie, lobodă, piure de urzici. Adesea, bucătarii îi preparau musca de legume cu ou şi smântână, friptură sau cerea salată de roşii cu brânză proaspătă, potrivit csid.ro.

Detalii neștiute despre dieta lui Nicolae Ceaușescu. Din teama de a nu fi otrăvit, mergea în deplasări cu mâncare de acasăDetalii neștiute despre dieta lui Nicolae Ceaușescu. Din teama de a nu fi otrăvit, mergea în deplasări cu mâncare de acasă

Cu toate că era vânător pasionat, dictatorul nu consuma prea multă carne, iar odată cu bolile de care suferea, a fost nevoit să se supună unui regim alimentar strict.

Soții Ceaușescu celebrau Paştele şi Crăciunul, cu preparate tradiţionale precum sarmale, piftie, salata beof  – preferata fostului președinte. Deoarece suferea de diabet sever, dulciurile erau rare în meniul său şi erau preparate cu îndulcitori naturali precum siropul de arţar.
Un capitol special în preferinţele culinare îl reprezentau preparatele din peşte – borş, plachie, saramură. 

Există indicii conform cărora, Elena Ceauşescu, constatând cantitatea redusă de mâncare pe care Nicolae Ceauşescu avea voie să o consume, a decis că raţionalizarea alimentară se impune întregii populaţii, iar surplusul de produse agricole şi alimentare, poate fi vândut, pentru a reface balanţa economică a ţării.

Urmărit de teama de a nu fi otrăvit, Nicolae Ceauşescu dispunea ca, în deplasările oficiale, să consume mâncarea de acasă, stârnind astfel nedumerirea oficialilor din ţările unde efectua vizitele. Acest aspect a mai fost însă pus şi pe seama faptului că dictatorul nu a apreciat niciodată preparate exotice.

Fosta menajeră a cuplului a mărturisit că a învăţat de la Elena Ceauşescu să prepare colivă, care era desertul ei preferat.  (Vezi AICI rețeta de colivă a Elenei Ceaușescu!)

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter