Doliu în lumea filmului românesc. A murit Mircea Mureșan, regizorul serialului "Toate pânzele sus!"

Publicat pe

S-a stins din viață, la 91 de ani, regizorul Mircea Mureșan, devenit celebru după apariția serialului „Toate pânzele sus!”.

Uniunea Cineaștilor din România a anunțat că regizorul Mircea Mureșan, regizorul devenit faimos datorită serialului toate pânzele sus!, adorat de generații întregi de cinefili, a încetat din viață la vârsta de 91 de ani.

„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmului românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator!', a anunţat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Cine a fost Mircea Mureșan

Mircea Mureșan s-a născut la 11 noiembrie 1928, la Sibiu. A visat să facă filme încă din copilărie, după ce, la 11 ani, a văzut clasicul „Gunga Din', cu Cary Grant şi Joan Fontaine. Și-a făcut debutul în film după absolvirea IATC, în 1955, și a cunoscut consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes 1966. A fost unul dintre cei mai apreciați cineaști și dobândit notorietate internaţională datorită premiului „Première Oeuvre', câștigat la Cannes, în 1966.

Mircea Mureșan a fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor (ACIN) între 1974-1989. A regizat 21 de filme, dintre care nouă după scenarii proprii sau scrise în colaborare. În toată cariera nu a avut decât trei filme care nu au atins milionul de spectatori în cinematografe şi, spre deosebire ceilalţi colegi, a scos pe piaţă două filme care au reuşit această performanţă şi după 1990: „Miss Litoral şi „A doua cădere a Constantinopolului, care au adunat 1.387.903 și, respectiv, 1.319.161 de bilete vândute. 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter