Face to face: Vivienne Westwood vs. Diane von Furstenberg

Publicat pe

S-au născut în familii obişnuite şi au avut o tinereţe rebelă. Prima este considerată unul dintre cei mai influenţi şi nonconformişti designeri britanici, iar cealaltă a inventat o piesă care se află şi astăzi în garderoba multora dintre noi.

 

 2

 

 

ASEMĂNĂRI:

 

PROVIN DIN FAMILII SĂRACE: Vivienne Westwood a crescut într-o familie umilă, într-un orăşel britanic. Tatăl său era cizmar, iar mama muncitoare la o fabrică de bumbac. „Am trăit într-o zonă marcată de revoluţia industrială.Nu ştiam ce este o galerie de artă. Nu văzusem niciodată un album de artă şi nu călcasem într-un teatru,povesteşte Vivienne. Familia creatoarei Diane von Furstenberg a avut de depăşit obstacole şi mai mari. Tatăl său a fost un imigrant român de origine evreiască, venit din Chişinău. Mama ei, de origine greacă, este supravieţuitoare a Holocaustului şi a fost închisă la Auschwitz, de unde a fost eliberată cu numai18 luni înainte de naşterea Dianei.

 

 

UN BARBAT LE-A SCHIMBATVIAŢA: La 21 de ani, Westwood era căsătorită, avea un copil şi lucra ca învăţătoare. Câţiva ani mai târziu îlcunoştea pe Malcolm McLaren, pentru care avea să divorţeze. Alături de managerul trupei care a revoluţionat punk-ul, Sex Pistols, Vivienne şi-a folosit talentul creativ şi a început să facă haine pentru magazinul lui Malcolm şipentru membrii Sex Pistols, devenindcea mai puternică influenţă culturală aanilor 70. Furstenberg l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, Prinţul Eduard Egon, într-un club din Geneva, oraş în care era studentă. Cei doi s-au căsătorit, s-au mutat în New York, iar Diane a devenit prinţesă. Deşi nu avea nevoie să muncească pentru bani, acest mariaj a împins-o să îşi facă propria afacere.

 

 

AFACEREA LOR A DAT LA UN MOMENT DAT GREŞ. După succesul imens pe care ambele l-au avut în anii 70, în viaţa celor două a existat şi un moment de cădere. În 1983, afacerea lui Westwood începe să aibă probleme financiare. Designerul se desparte de McLaren şi începe o relaţie cu afaceristul italian Carlo DAmario, carea sprijinit-o financiar şi i-a promovat brandul. În aceiaşi ani 80, lucrurile auînceput să meargă prost şi pentruFurstenberg. Designer-ul şi-a vândut brand-ul: „A fost oribil. Întotdeaunaam spus că am trei copii: un băiat, o fată şi compania mea. M-a durut să văd că brandul meu e pe moarte. A revenit în 1997, la sfatul fiicei sale,Tatiana, care observase că rochiile mamei sale sunt foarte căutate în magazinele de haine vintage.

 

 DEOSEBIRI:

 

PENTRU CE S-AU REMARCAT: S-a autointitulat „Regina Punk şi a adus în mainstream moda cluburilor underground britanice. În plus, creaţiile sale au fost adesea inspirate din problemele societăţii: a realizat o linie de tricouri care îl sprijineau pe Julian Assange, activistul online acuzat că a făcut publice informaţii secrete, şi a sprijinit o iniţiativă a societăţii civile printr-o ediţie limitată de tricouri inscripţionate cu mesajul „Nu sunt un terorist, vă rog nu mă arestaţi. Diane von Furstenberg a devenit celebră datorită unei piese vestimentare care astăzi este cunoscută de orice femeie: rochia petrecută, realizată din jerseu. Creată în 1972, rochia petrecută a devenit atât de populară, încât în 1975 erau produse 15.000 de astfel de rochii pe săptămână.

 

BĂRBAŢII DE CARE S-AU ÎNDRĂGOSTIT: Dacă prima şi-a urmat întotdeaunainima, indiferent de statutulbărbatului de care s-a îndrăgostit, ceade-a doua a avut mereu o înclinare către parteneri cu bani şi prestanţă. Primul soţal lui Vivienne, Derek Westwood, era un simplu muncitor la fabrică, iar actualul soţ este un fost student de-al creatoarei, Andreas Kronthaler, care este cu 25 de ani mai tânăr. Diane, o fată obişnuită, s-a căsătorit mai întâi cu un prinţ, în tinereţ ea petrecut mult timp în grupul lui Andy Warhol şi a avut aventuri cu Richard Gere şi Warren Beatty, iar în 2001 s-a căsătorit cu mogulul media Barry Diller.

 

 

RALUCA TAMAS Foto HEPTA

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter