INNA – Superstar, fiică, nepoată

Publicat pe

Toată lumea o știe pe artista din România cu cel mai mare succes internațional. Noi am vrut s-o cunoaștem și mai bine, așa că am invitat-o, în premieră, în platou alături de femeile cu care locuiește, mama și bunica ei.

 

FEBRUARIE 2015. O armată de stiliști, cameramani, ziariști, oameni din relații publice ocupă în mod pașnic, pentru o întreagă după-amiază, studioul celebrului fotograf Tibi Clenci. Pe scaunul hair-stylistei e Elena Alexandra Apostoleanu, mult mai cunoscută sub numele de Inna, pentru ultimele retușuri înaintea unei ședințe foto cum n-ați mai văzut, pen­tru simplul motiv că, dincolo de faptul că vedeta e greu de prins în țară, nici n-a venit singură. Un pic mai în stân­ga, pe canapea, încercând să-și camu­fleze emoțiile, e o doamnă pe care n-apucă să mi-o prezinte nimeni, în­trucât o recunosc fără niciun efort doar când o văd zâmbind: e Maria, mama Innei. Fiica ei îi seamănă, fizio­nomic, izbitor. Iar alături e bunica Innei, la rândul său ușor de recunos­cut dacă ai apucat să te uiți la show-urile lui Măruță sau Teo. Mă așez lângă bunica Innei și, din amintiri, aproape că strâng tot materialul docu­mentar chiar înainte de a o invita pe cântăreață la interviu. Direct de la cele mai autorizate surse, încep să înțeleg cum s-a format Inna – moștenitoarea unei urechi muzicale de la bunica ei, care cânta în corul bi­sericii cam de pe la 12 ani, și de la mama ei, interpretă de muzică populară – ca om și ca artist.

 

OCTOMBRIE 1986. Se naște, la Neptun, prima fată din România care va depăși un miliard de vizualizări pe YouTube. Vestea îi provoacă multă bucurie Stanei Dumitru, pe numele de fată Soare, bunica Innei, aflată într-o comună ialomițeană. „Tușa, cum îi zic oamenii locului, se va vădi decisivă în cariera fetiței (așa cum bunicul solistei a avut contribuția sa, alintân-d-o Ina, de la Elena, și așa s-a ajuns la Inna): a dus-o, cât a avut-o în grijă, la biserică, unde fetiței i-au plăcut cân­tecele și a început să le fredoneze. În săptămâna în care vine Inna pe lume, locul 1 în „Billboard, revista care publică la New York, din 1894 înco­ace, cele mai populare topuri muzi­cale din lume, e ocupat de Barbara Roy, cu single-ul „Gotta See You To­night. În București, autorul acestor rânduri ascultă, la Europa Liberă, show-ul radiofonic de sâmbătă seara al lui Andrei Voiculescu și își imaginează inimaginabilul – cum ar fi un artist român în topurile Billboard.

 

IUNIE 2005. Elena Alexandra Apos­toleanu devine absolventa Colegiului Economic din Mangalia. În cealaltă parte a planetei, mai precis în Califor­nia, trei foști angajați ai Paypal savurează succesul incredibil al aface­rii lor: e un site de video-sharing care se numește YouTube, pe care l-au lansat în februarie și îl vor vinde, pen­tru 1,6 miliarde de dolari, altui busi­ness californian care cunoaște o frumușică dezvoltare, Google. În București, ziaristul lucrează la VIVA!, unde cântărețele ajung rar pe copertă – e vremea starurilor de televiziune.

 

 

DECEMBRIE 2008. Într-un club uriaș din București, ziaristul are plăcuta misiune de a fi prezentatorul unei seri speciale – petrecerea de Crăciun a firmei multinaționale la care lucrează. Colegul său care s-a ocupat de invitarea artiștilor îi spune, înainte de a o introduce în scenă pe o puștoaică de 22 de ani, să o asculte a-tent pe „fata asta care vine din urmă. Ziaristul se uită pe desfășurătorul eve­nimentului și o recomandă cu toți decibelii: „Urmează inegalabila In­naaaaaa!… Cu o lună în urmă, sin­gle-ul ei, „Hot, fusese lansat și sub formă de videoclip și începea un drum neașteptat de scurt și de direct spre cucerirea lumii.

 

 

IANUARIE 2010. Piesa „Hot ocupă locul întâi în topul Billboard Hot Dance Airplay, care monitorizează melodiile din genul dance difuzate la radiourile din SUA. E prima dată când un artist român se poate lăuda cu o asemenea performanță. În Lumea Nouă, unde e cel mai difuzat artist dance, e considerată revelația anului. Pe Bătrânul Continent, mai precis în Marea Britanie, se scrie că Inna e deja mai importantă, în Estul Europei, decât Madonna ori Lady Gaga și că are nevoie de gărzi de corp oriunde s-ar deplasa.

 

 

FEBRUARIE 2012. Videoclipurile In­nei depășesc un miliard de vizualizări pe YouTube, românca intrând într-o galerie selectă din care mai fac parte Madonna sau Enrique Iglesias. Mili­ardul Innei înseamnă, în acel mo­ment, câte vizualizări au Robbie Williams și Kylie Minogue la un loc.

 

FEBRUARIE 2015. În doar două luni, noul clip al Innei, „Diggy Down feat. Marian Hill, depășește 15 mili-oane de vizualizări pe YouTube. În Billboard Hot 100, e în ascensiune un single interpretat de Rihanna, Kanye West și un nume aproape necunoscut pentru generația nouă, Paul McCart­ney. În București, Inna e gata să răspundă unui interviu pentru VIVA!.

 

 

„Nu știu exact ce am MOȘTENIT, dar știu că am învățat de la MAMA ce înseamnă răbdarea, respectul față de oameni, IUBIREA față de aproape.

 

VIVA!: Ce ți-au spus acasă mama și bunica ta după ședința asta foto, le-a plăcut?

Inna: Pentru amândouă a fost o experiență nouă și frumoasă. Mama a spus că mă înțelege și mai bine după ce a petrecut câteva ore pe set la ședința foto, dar și în fața camerei.(râde) A avut mari emoții, a simțit și puțină presiune și s-a bucurat că au ieșit niște fotografii pe placul întregii echipe. Bunica mea a fost încântată să petreacă timp cu mine și la treabă, nu doar acasă. A fost o atmosferă veselă pe set și mi-a prins bine să fiu alături de ele pentru o ședință foto specială.

 

Mamaia ta ne-a povestit cum te-ai apucat de cântat. Când ai știut exact că asta vrei să faci – să trăiești din muzică?

Cred că mi-am dat seama de mică. Bunica mea cânta, mama cânta, eu mergeam și cântam în corul Bisericii. Universul meu era despre muzică. Și continuă să fie la fel și astăzi. (râde) Mi-am dat seama că îmi place să cânt, că asta vreau să fac. Am început apoi și lecțiile de canto, participările la fes­tivaluri, concursuri și ulterior, pro-iectul Inna.

 

În afară de voce și de fizionomie – semănați ca două picături de apă! – ce ai mai moștenit de la mama ta?

Da, chiar semănăm! (râde) Nu știu exact ce am moștenit, dar știu că am învățat de la ea ce înseamnă răbdarea, respectul față de oameni, iubirea față de aproape.

 

Cum ai învățat să dansezi?

Îmi place să mă mișc pe ritmul muzi­cii, să trăiesc la intensitate maximă momentele în care sunt pe scenă. Așa că dansez și mă bucur de muzică. Nu știu să existe un moment anume în care am învățat să dansez. Pentru vi-deoclipuri și concerte, pregătesc mo­mentele de dans împreună cu Cristian Miron, coregraful și dansatorul meu.

 

Cel mai recent clip al tău, Diggy Down, a sărit de 14.000.000 de vizualizări pe YouTube. Te-ai gândit câte milioane se datorează notorietății, vocii, piesei sau… apariției tale?

Privesc totul ca pe un pachet – piesa trebuie să fie foarte bună, videoclipul pe măsură, iar notorietatea și look-ul artistului completează acest tablou astfel încât la final, avem o piesă de milioane de vizualizări, vânzări pe iTunes, difuzări pe TV și radio.

 

Cum a fost la Stockholm, la con­certul din cadrul Party Never Ends TOUR și ce alte date urmează?

A fost o atmosferă superbă, nu mă așteptam, multă energie, fani puși pe distracție… Mi-a plăcut tare și sper să mă întorc în Stockholm. Urmează concerte în Italia, Elveția, Austria, Chile, Turcia, Polonia.

 

La București când te mai vedem?

Deocamdată, nu am concerte stabilite în București, dar când timpul îmi per­mite, revin acasă la familie și alături de echipa mea, mereu pregătim piese noi, filmări și nu pot să stau prea mult timp departe de România.

 

„BUNICA mea a fost încântată să petreacă timp cu mine și la treabă, nu doar acasă. A fost o ATMOSFERĂ veselă pe set și mi-a prins bine să fiu alături de ele pentru o ședință foto SPECIALĂ.

 

Care e cel mai important proiect pe care-l pregătești anul acesta?

Pregătesc un nou single după „Diggy Down, dar și o piesă în limba română, lucrez la cel de-al patrulea album din cariera mea, vor fi și noi colaborări cu artiști din România, precum și din străinătate.

 

Întrebări clasice: cine-ți place acum în muzica românească? Dar din cea internațională?

Sunt mulți artiști care îmi plac și pe care îi apreciez și îi susțin. Bineînțeles că sunt alături de Antonia, Lariss, Mira și Lori, câteva dintre colegele mele de la Global Records. Iar din muzica internațională, îmi plac Sia, Beyonce, Sam Smith, Jason Mraz.

 

Unde ai avut cel mai bun public all-time – în Mexic, Rusia… ?

Mi-e greu să spun care e cel mai tare public. De multe ori, fie că este vorba de un concert în club cu câteva mii de oameni sau o sală cu peste 12.000 de oameni sau un festival cu 300.000 de oameni, se întâmplă să simt o energie extraordinară și să plec încărcată de iubirea pe care o primesc de la fani. Și în Mexic, Japonia, Spania, Franța, dar și în Turcia, Chile sau Polonia, publicul m-a primit cu foarte multă căldură. Și, bineînțeles, în România, țara mea. Am încheiat de curând un turneu în șase orașe în România și a fost incredibil!

 

Care e cel mai tare concert la care ai asistat vreodată?

Am văzut mulți artiști colegi de-ai mei performând pe scenă. Îmi vin în minte cele mai recente concerte – Rita Ora și Pharell, am cântat pe aceeași scenă la Istanbul în septembrie, sau Birdy și One Direction în Madrid, în decembrie.

 

În ce sală ți-ai dori să concertezi, dar n-ai apucat s-o faci până acum?

Nu știu o sală anume, ci mai multe țări în care mi-ar plăcea să ajung – China, India, Canada.

 

„Hot a fost primul tău succes mondial – ce părere ai acum de acea melodie?

„Hot a fost piesa care mi-a schimbat viața cu totul. E o piesă primită cu tot atâta bucurie în concerte ca la înce-puturi. E o piesă atipică, diferită și mă bucur că mi-a fost destinată! (râde)

 

Cărui fapt se datorează performan-țele românești în muzica dance?

Cred că sound-ul diferit, YouTube-ul, Internetul, în general, au contribuit mult la performanțele muzicii româ-nești și la felul în care artiștii români au început să fie cunoscuți peste ho­tare.

 

Cum ți-a schimbat viața ocuparea primului loc în celebra publicație Billboard?

Am fost foarte fericită. Nici măcar nu conștientizam la început cât este de important ce mi se întâmplă!

 

Care e cea mai bună parte a fap­tului că ești celebră la nivel mon­dial?

Eu mă bucur că muzica mea ajunge în viețile oamenilor de peste tot din lume, că reușesc să merg să le cânt aproape fanilor mei.

 

Cum i-ai descrie muzica ta cuiva care nu te-a mai ascultat? Ce me­lodie ai 19 până acum, dacă știu bine, i-ai spune să asculte prima dată?

Am foarte multe piese lansate, atât single-uri, cât și parte din albumele mele. Cred că „Sun is Up rămâne o piesă-cheie în cariera mea. Dar și „Cola Song sau „Diggy Down i-aș da să asculte.

 

Ai colaborări faimoase, de la Juan Magan, Yandel și J Balvin până la Pitbull. Care dintre ei te-a impresionat cel mai mult?

Fiecare artist e diferit în felul lui și eu mă bucur de fiecare experiență în parte, de fiecare întâlnire cu acești oameni. De la fiecare am avut ceva de învățat.

 

„‹HOT› a fost piesa care mi-a schimbat viața cu totul. E o piesă care este primită cu la fel de multă bucurie în CONCERTE ca la începuturi. E o piesă atipică, diferită și mă bucur că mi-a fost DESTINATĂ!

Pe când următorul single? Albu­mul în ce stadiu e?

Nu am stabilit o dată de lansare, dar piesa este gata, videoclipul este filmat în Costa Rica la începutul acestui an, a intrat deja la montaj. Pentru album lucrăm încă, petrec mult timp în stu­dio să înregistrez și să alegem cele mai tari piese.

 

Care e cel mai prețios premiu muzical din cariera ta?

Fiecare este prețios pentru fiecare etapă din viața mea în care l-am prim­it, pentru anumite reușite, anumite piese. Sunt recunoscătoare pentru tot ce am reușit până acum.

 

Ce-ți place cel mai mult la tine?

Cred că îmi place mult că nu am uitat să fiu copil, deși acum știu că m-am maturizat și că sunt femeie.

 

În premieră în România, revista „VIVA!, editia de martie, a adus  o mostră de realitate augmentată:  a fost nevoie doar de un smartphone sau de o tabletă pe care să le apropii de revistă și coperta a prins viață.

 

cover

 

HORIA GHIBUȚIU Foto TIBI CLENCI Realizatori ROXANA VOLOȘENIUC și DOMNICA MĂRGESCU

Machiaj: ANDRA MANEA

Coafură: SORIN STRATULAT (Ambasador LOréal Professionnel)

 

INNA – Superstar, fiică, nepoatăINNA – Superstar, fiică, nepoată
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter