Jack Nicholson - Singurătatea unui cuceritor de cursă lungă

Publicat pe

A câştigat 3 Premii Oscar, 7 Globuri de Aur, 3 premii Bafta şi e cel mai nominalizat actor din toate timpurile, i-au trecut prin pat 2.000 de femei, iar la 80 de ani, împliniţi recent, nu dă semne că şi-ar fi pierdut vitalitatea, afirmând că încă mai are dorinţa de a deveni cineva…

 

E un actor, un regizor şi un scenarist genial, a jucat în peste 70 de filme, iar viaţa lui personală, transpusă pe marele ecran, ar putea deveni oricând un blockbuster. Din cauza reputaţiei sale de afemeiat şi a numărului incredibil de relaţii în care a fost implicat, Jack Nicholson mărturiseşte că, în prezent, nu are pe nimeni, iar cea mai mare teamă a sa este că va muri singur, pentru că femeile nu mai au încredere în el.

 

SEDUCŢIA I-A DESCHIS DRUMUL

La 37 de ani a aflat, ca urmare a investigaţiilor făcute de nişte jurnalişti curioşi, că June Nicholson, cea pe care el o credea sora lui, care murise de cancer cu ani în urmă, îi fusese mamă, iar părinţii lui îi erau, de fapt, bunici… Şocul acestei veşti avea să îl urmărească pe actor multă vreme, dar cel puţin copilăria nu i-a fost afectată. Deşi a renunţat la facultate din lipsa banilor, destinul l-a adus mai repede decât ar fi crezut în lumea filmului, unde a început de jos, chiar de foarte jos, angajându-se curier la studiourile MGM. Ziua în care a îndrăznit să-i ceară producătorului Joe Pasternak să dea o probă pentru un film i-a schimbat viaţa. Tot atunci s-a ales cu porecla „Sălbaticul, din cauza agitaţiei şi nervozităţii sale continue, care nu aveau să-l mai părăsească şi pentru care a mers la psiholog vreme de 30 de ani. Tocmai carisma deosebită şi acest temperament al său exploziv aveau să-i deschidă uşile. Brunetul cu zâmbet cuceritor şi ochi întunecaţi şi misterioşi nu putea rămâne neremarcat. A luat o vreme cursuri de actorie, fiindcă îşi dorea foarte mult să joace alături de idolii Americii de la acea vreme – Marlon Brando, James Dean şi Montgomery Clift –, însă în cele din urmă a preferat să se bazeze pe stilul propriu de abordare a personajelor, iar această alegere s-a dovedit una câştigătoare. Abia trecut de 20 de ani, Nicholson avea o viaţă extrem de agitată – pătrunsese în lumea filmului, iar distracţiile cu amicii se transformau invariabil în orgii, unde totul era la comun: băutura, mâncarea, femeile. Cu toate acestea, avea să se însoare mai repede decât şi-ar fi imaginat…

MII DE FEMEI, DOAR O SOŢIE

Ajuns la o vârstă respectabilă, Jack Nicholson, supranumit şi „Jack the Jumper, încă nu a scăpat de reputaţia de afemeiat, iar acum recunoaşte că viaţa agitată pe care a dus-o l-a lăsat fără o parteneră care să aibă grijă de el la bătrâneţe.
De altfel, actorul afirmă, cu mult umor: „Cu siguranţă încă am sufletul sălbatic, dar sunt afectat de biogravitaţie. Nu mai pot să agăţ femei în public. Nu eu am decis asta; pur şi simplu nu se mai cade la vârsta mea. Legenda spune că i-au trecut prin pat 2.000 de femei, dintre care mai bine de 40 celebre, dar, surprinzător, Jack a fost, o vreme, şi familist. S-a însurat la 23 de ani, în 1962, cu actriţa Sandra Knight, însă mariajul celor doi s-a încheiat 6 ani mai târziu, în urma lui rezultând o fiică, Jennifer, acum în vârstă de 53 de ani, pe care Jack a divinizat-o. Fosta lui soţie declara: „Am avut o căsnicie frumoasă, armonioasă. Am văzut însă că Jack urma să devină un mare star şi că existau multe tentaţii. Nu puteam face faţă pe termen lung. Cea mai lungă relaţie a vieţii lui a fost cea cu actriţa Anjelica Huston și a durat 16 ani. Actriţa a fost extrem de îndrăgostită de Jack, iar în cartea sa autobiografică a recunoscut că nu şi-a dat seama de la început că Nicholson era mare crai. După ce a aflat, a decis să-i rămână totuşi alături, până în ziua în care Jack a invitat-o la cină, iar la desert i-a spus că… a lăsat o femeie gravidă.

 

Sandra Knight, singura soție a lui Jack Nicholson,

alături de fiica lor, Jennifer, și de nepoții Sean și Duke

 

În urma nenumăratelor relaţii pe care le-a avut, Nicholson are 4 copii, făcuţi cu femei diferite, dar se bănuieşte că mai există vreo câţiva ilegitimi, pe care actorul nu i-a recunoscut. Din relaţia de 5 ani pe care a avut-o cu supermodelul danez Winnie Hollman, care a durat tot 5 ani, are o fiică (Honey, 36), iar din cea cu actriţa Rebecca Broussard, o fiică (Lorraine, 27) şi un fiu (Ray, 25). Printre femeile cu care a avut relaţii (reale sau presupuse) se află și alte actriţe, printre care Candice Bergen, Michelle Philips, Julie Delpy, Melanie Griffith şi Lara Flynn Boyle. În cartea sa autobiografică, Nicholson povesteşte cum, pe parcursul filmărilor pentru „Ironweed, în 1987, între el şi Meryl Streep, pe care actorul o idolatrizează, s-ar fi consumat o aventură, la el în rulotă, la vremea publicării cărţii iscându-se un mare scandal. Meryl, care are una dintre cele mai lungi căsnicii de la Hollywood, a negat totul, însă toată lumea a rămas cu un gust amar.
Care este cel mai mare defect al său? Probabil faptul că a fost prieten cu toate femeile, mai puţin cu cele de lângă el… Totuşi, acestea au fost atrase de magnetismul marelui actor şi de personalitatea lui copleşitoare ca fluturii de lampă. Mult mai tânăra sa parteneră Lara Flynn Boyle, a cărei relaţie cu Nicholson a fost una furtunoasă, obişnuia să spună despre el: „Să te culci cu Jack e ca şi cum ai ajunge în pat cu Einstein, iar acesta poate fi, pentru multe femei, un argument destul de puternic…

 

DE LA MARIJUANA ŞI LSD LA OSCAR

Joacă în filme de 60 de ani şi este unul dintre cei mai versatili actori, fiind la fel de genial în comedii satirice, poveşti de dragoste, roluri de antieroi sau de psihopaţi. În majoritatea filmelor sale a jucat rolul eternului outsider, un rătăcitor sardonic, rebelul care se opune oricărei structuri sociale. „M-am culcat cu toate femeile, am încercat toate drogurile, am băut toate băuturile posibile, declara el într-un interviu pentru „Newsweek şi cu siguranţă nu a exagerat cu nimic. Scenariul pentru „The Trip, un film despre efectele produse de LSD, l-a scris sub influenţa drogurilor, chiar dacă sub supraveghere medicală – până aici a mers sminteala sau dedicarea lui Nicholson. Actorul a luat ani de zile marijuana, LSD şi cocaină, care, susţinea el, l-au vindecat de un mare defect – ejacularea precoce. Iar în 1971, în timpul audiţiei pentru filmul „Drive, She Said, drogat cu cannabis, le-a cerut să se dezbrace celor 100 de tinere actriţe venite la casting, după care le-a… studiat. Deşi a debutat la 21 de ani cu „Cry Baby Killer, lovitura a dat-o abia la 33 de ani, cu filmul „Cunoaştere carnală, şi, pentru că el scrisese scenariul, a fost identificat cu personajul pe care-l interpreta, apărând multe semne de întrebare privind sexualitatea lui şi relaţiile cu femeile. Actorului însă puţin i-a păsat şi nu a acceptat niciodată să joace roluri în care nu credea, de dragul banilor sau al publicităţii. Dacă ar fi făcut-o, acum el ar fi fost Michael Corleone din filmul „The Godfather, rol pe care l-a refuzat, şi nu Al Pacino. „Toate filmele mele sunt autobiografice. Mi-a luat ceva vreme până să am succes şi m-am simţit foarte bine până să ajung să-l am, a declarat Nicholson.
Unul dintre fanii declaraţi ai lui Nicholson este preşedintele Vladimir Putin, care i-a spus actorului că filmul său preferat este „Zbor deasupra unui cuib de cuci, oferindu-i, în 2001, Premiul „Konstantin Stanislavski pentru întreaga activitate. De altfel, primul Oscar din carieră l-a luat pentru acest rol magistral, în 1976 (urmat de cele din 1983 şi 1997), despre care actorul povestea: „De obicei, n-am probleme să ies din rol, dar în Oregon nu plecam spre casă dintr-un studio de film, ci dintr-o instituţie de boli mintale; există o anumită cantitate de personaj care rămâne în tine, de care nu poţi scăpa: eşti într-un salon de nebuni şi asta eşti. Nu ştim dacă Nicholson s-a despărţit vreodată complet de personajul lui, dar cu siguranţă această frumoasă „nebunie a făcut din el unul dintre cei mai mari actori ai lumii.

 

OANA ENACHE
Foto GULIVER, NORTHFOTO

 

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter