Lady Gaga – Gata cu extravaganţele

 Versiunea 2016 a lui Lady Gaga nu mai poartă o rochie din carne macră, un broscoi decapitat, o mască de gaz, un abajur gigantic sau o busolă giroscopică. E o nouă Lady Gaga în oraș: vulnerabilă, autentică, gata de măritiș și de un nou album.

 

gaga3

 

Toată lumea o cunoaște pe Lady Gaga, iar când vorbim despre o artistă care încă de acum șase ani depășea un miliard de vizualizări pe YouTube, nici nu e greu să persiste această impresie. Cum e însă de fapt Stefani Joanne Angelina Germanot­ta, newyorkeza cu origini italiene și cana­diene care tocmai a împlinit 30 de ani? O mezzo-soprană deghizată în divă care lansează hituri ușurele? O cântăreață de balade rock sensibilă, așa cum am văzu-t-o în concertul de la București de acum pa­tru ani, într-un show care îți lua ochii prin extravaganțele caracteristice aparițiilor sale scenice bizare? Un om fragil, căruia marketingul agresiv și creatorii de legende contemporane i-au pus atâtea măști pro­vocatoare încât nici ea nu mai știe seara, când se demachiază, dacă le-a dat jos pe toate? Cu siguranță, câte ceva din toate astea. În tot cazul, în 2016, toți fanii care o urmăresc pe Twitter, Instagram sau Facebook pot constata schimbări radicale în look, atitudine și comportament.

 

Extravaganța nu mai e cartea pe care mi­zează starul lansat în 2008. Versiunea de anul acesta a lui Lady Gaga este una nouă și neașteptată. Artista nu mai poartă o ro­chie din carne macră, un broscoi deca­pitat, o mască de gaz, un abajur gigantic sau o busolă giroscopică.

 

Parcă peste noapte, zeița rețelelor sociale s-a transformat într-o cântăreață de ce­remonie (într-un interval foarte scurt de la începutul anului, a bifat Super Bowl, Premiile Grammy și Premiile Oscar), având de fiecare dată o prestație aplau-dată în picioare. Aceasta și pentru că a avut grijă ca, în aceste ocazii, ciudățe-niile vestimentare să nu afecteze nici evidențierea vocii ei profunde, nici mesa­jele pe care le-a transmis.

 

OSCARUL EI ONORIFIC

 

După ce în ianuarie a primit un Glob de Aur pentru rolul din „American Horror Story: Hotel (a confirmat de curând că va apărea în rolul Contesei și în sezonul 6 al serialului), toți ochii erau pe cântăreața al cărei nume de scenă omagiază piesa trupei Queen, „Radio Ga-Ga. Urmau Oscarurile, la care Gaga era nominaliza­tă la categoria Melodie Originală cu un cântec cu totul special, „Til It Happens To You, iar astrele păreau să îi surâdă. După cum se știe, artista n-a luat statue­ta Academiei Americane de Film. Dar pentru fanii ei și pentru cei care au ur-mărit în direct strălucitoarea gală din Cetatea Filmului, prestația ei merită cel puțin un Oscar onorific.

 

gaga1

 

Apariția ei a fost prefațată de însuși vicepreședintele SUA, Joe Biden, iar mesajul campaniei împotriva agresiuni­lor sexuale din campusurile americane nu s-a auzit niciodată mai limpede. In­terpretarea lui Lady Gaga a provocat ovații nu doar pentru calitățile ei vocale excepționale, nici măcar pentru că a urcat pe scenă împreună cu victime reale ale agresiunilor. Ci, mai cu seamă, pentru că solista a avut curajul de a recunoaște că ea însăși fusese, în adolescență, victimă a unui abuz. În locul unei apariții artifi­ciale, sclipitoare și inconsistente, audiența a fost cucerită de o activistă și, în același timp, de o persoană care nu se sfiește să-și recunoască vulnerabilitatea. O fragilitate pe care Lady Gaga și-a depășit-o cu capul sus, după cum reiese și din confesiunea pe care a împărtășit-o milioanelor de urmări­tori din rețele sociale, atunci când a postat pe Instagram o fotografie în care se săruta pasional cu logodnicul ei, Taylor Kinney, textul fiind „N-am crezut niciodată că voi mai fi iubită, pentru că simțeam că trupul meu a fost distrus definitiv de abu­zul la care am fost supusă.

 

NOUL ALBUM

 

După mai bine de doi ani de pauză, artista va lansa anul acesta, un album de studio, însă, din evidente rațiuni de marketing, păstrează secretul și asupra conținutului, și asupra datei lansării. Se știe, totuși, că albumul va avea ca principală sursă de inspirație contesa însetată de sânge din serialul de televiziune „American Horror Story.

 

BIG ITALIAN WEDDING

 

Un veritabil șoc pentru cei care confundă omul cu personajul și, deopotrivă, pen­tru amatorii de senzațional care mizează pe extravaganța anului, a fost laconica declarație a lui Lady Gaga, potrivit căreia nunta sa, programată anul acesta, nu va fi ceva special, despre care să merite să relateze presa. Anterior, Taylor Kinney (34 de ani) mărturisise că nici măcar data nunții nu a fost fixată și că, probabil, va fi o surpriză.

 

gaga2

 

Ceea ce se știe limpede până în acest moment este că nunta are loc anul aces­ta, după ce în 2015, de Valentines Day, Taylor s-a logodit cu Stefani. Apoi, con­form declarațiilor lui Lady Gaga, se mai știe că de nuntă se va ocupa personal Cynthia Germanotta, mama artistei. „M-ar fi ucis dacă nu o lăsam pe ea și întreaga mea familie să planifice totul, a glumit viitoarea mireasă. Ceea ce se zvonește e că dorința familiei lui Lady Gaga este să urmeze o „Big Italian Wedding. O nuntă atât de tradițional italiană, omagiind rădăcinile lui Stefani, încât să aibă loc chiar în Italia.

 

După anunțarea logodnei, Karl Lager­feld, Diane von Furstenberg sau Mara Hoffman i-au oferit viitoarei mirese sugestii privind rochia din ziua cea mare. Se pariază pe Donatella Versace, priete­nă apropiată cu Stefani, doar că decizia îi aparține clar protagonistei și e foarte posibil să fie rodul unui impuls imposibil de anticipat.

 

Ceea ce se conturează însă pare a fi o nuntă fără stridențe. Cine știe, poate o vom vedea pe Lady Gaga chiar brunetă, așa cum e de fel! Într-un an în care apare tot mai mai mult așa cum e de fapt, din-colo de poleiala industriei muzicale, miza pe normalitate pare câștigătoare.

 

CARMEN GHIBUTIU, FOTO: GULIVER, NORTHFOTO

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe viva.ro
Loading...