De peste 45 de ani pe scenă, trupa Azur este precursoarea manelelor, iar Nelu Vlad și colegii lui sunt și azi la fel de iubiți ca pe vremuri. Regimul comunist însă nu prea-i agrea, cu atât mai mult cu cât, se spune, erau mai iubiți decât Ceaușescu. Iată cum au ajuns membrii trupei să fie ridicați de acasă de poliție și să lucreze pe șantier!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Ajuns azi la 72 de ani, Nelu Vlad se bucură de același succes din tinerețe, alături de trupa Azur, însă puțini știu că, cel puțin pe vremuri, nu erau agreați de toată lumea – pe vremea lui Ceaușescu, membrii trupei Azur au fost arestați, iar apoi trimiși la muncă pe șantier.
Membrii celebrei trupe Azur au fost arestați, pe vremea lui Ceaușescu
Formația Azur a fost înființată în 1984 la Brăila și a devenit una dintre cele mai îndrăgite formații de la noi, de mare succes și în zilele noastre. Printre cele mai cunoscute piese ale lor se numără: „Cenușăreasa’, „Nu sînt prost, dar nici deștept’, „Mona (Se mărită Mona)’, care sunt fredonate și astăzi, chiar și în cluburile de fițe. La fel se întâmpla și pe vremuri, unde nu exista petrecere, discotecă sau club studențesc unde să nu răsune faimoasele piese ale trupei Azur. Acesta a fost, cu siguranță, și motivul pentru care Nelu Vlad și colegii săi de trupă nu erau deloc bine văzuți de regimul ceaușist.
Citește și: Ce dietă ține Dana Săvuică și cum a slăbit 5 kilograme pe săptămână:Trebuie să rămânem în niște limite
„La radio Europa Liberă spuneau că trupa Azur este mai iubită decât Ceaușescu și lucrul asta a tras un semnal de alarmă șefilor din județul nostru. Ne controlau casa de două-trei ori pe an. Ajunseseră copiii să mă întrebe dacă sunt hoţ', dezvăluia Nelu Vlad, într-un interviu pentru Adevărul.
Nelu Vlad și trupa Azur, trimiși pe șantier
Și cum Securitatea era mereu pe fază și membrii Azur deveniseră deranjanți, într-o zi aceștia au fost ridicați de acasă și duși în arestul Poliției. au rămas acolo 12 ore, după care au fost trimiși pe șantier, practică extrem de folosită de regimul comunist, în anii 1970-1980, în privința indezirabililor.
„Voiau să afle fenomenul prin care s-au distribuit casetele în România, cum a ajuns Azur să fie cunoscută în toată România într-o lună de zile. Bine, ei căutau motiv să ne facă nouă dosar penal. Ne-au dat drumul, după care ne-au exclus din ansamblul în care eram angajați ca artiști și ne-au trimis pe șantier', a mai dezvăluit Nelu Vlad pentru sursa citată.
Și așa a ajuns Nelu Vlad să lucreze ca fierar betonist timp de patru luni. Din fericire, membrii trupei Azur s-au bucurat de capitalul uriaș de popularitate și acolo, fiind protejați de angajații de pe șantier.
„Noi nu am muncit deloc pentru că oamenii ne iubeau atât de mult încât, atunci când venea controlul, spuneau: ‘Nu trebuie să vedeți unde i-am băgat, sunt vai de mama lor‘. Iar la orele 13.00 trebuia să fim la cantina în care mâncau muncitorii să ținem concert. Ne-am considerat foarte umiliți atunci, dar am trecut peste', a mai spus Nelu Vlad pentru Adevărul.
Cum l-a păcălit Nelu Vlad, solistul trupei Azur, pe Nicolae Ceaușescu
Nelu Vlad a avut curajul nebun de a nu-i cânta lui Nicolae Ceaușescu, atunci când a acesta l-a chemat la Neptun, declarând că „..nu eram deloc pe aceeași lungime de recepție’. Acum poate că pare lipsit de importanță gestul solistului, dar înainte de Revoluție era extrem de grav.
„Prima dată totul s-a petrecut prin vara lui 1988. Cred că era luna august, dacă-mi amintesc bine. La mine acasă au ajuns doi securiști, care i-au cerut nevesti-mii să mă prezint urgent la restaurantul „Calul bălan’ din Neptun, fiindcă urma să-i cânt mult stimatului fiu al poporului.
Nicolae Ceaușescu se afla în concediu la Neptun și probabil trepădușii din jurul său se gândiseră că Azur putea constitui o modalitatea de divertisment pentru el. Am decis să plec departe de casă, la Tecuci. Aveam acolo niște prieteni buni, așa că am decis să stau la ei câteva zile.
Pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, așa că nu mă puteau găsi cu una, cu două. Probabil doar dacă m-ar fi dat în urmărire generală, prin intermediul televiziunii. Asta cred că era singura variantă’, a povestit Nelu Vlad pentru Impact.