Monica Pop, amintiri sumbre de la cutremurul din 1977: „Pe la jumătatea operației, a venit cineva cu o portavoce și striga 'Evacuați spitalul, se va dărâma'. Pacienții fugeau cu pături și perfuzii pe stradă...”/ EXCLUSIV

.

Monica Pop are amintiri sumbre de la cutremurul din 1977. Ea e vizitată anual, de 48 de ani, de o femeie pe care a salvat-o atunci. Ioana Ionescu îi aduce mereu medicului flori și bomboane. Monica Pop are și acum în minte imaginile apocaliptice din București după tragedie, dar și cele din spital, unde s-a dus, studentă fiind, să dea o mână de ajutor. Într-un interviu pentru viva.ro, ea a retrăit coșmarul de atunci, care i-au lăsat amprente adânci în suflet...

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!

De-a lungul carierei de medic, Monica Pop a trăit multe experiențe marcante. Păstrează și acum legătura cu unii dintre pacienții ei, care îi mulțumesc că le-a schimbat sau salvat viața. Într-un interviu exclusiv, Monica Pop ne-a mărturisit că e vizitată în fiecare an, de 48 de ani, de o femeie pe care a salvat-o la cutremurul din 1977. Ioana Ionescu a fost remarcată atunci de Monica Pop, chiar dacă avea pulsul mic și doar cei cu puls mare erau duși la chirurgie.

eu cu monica pop si ioana ionescueu cu monica pop si ioana ionescu

Citește și: Monica Pop în copilărie și cum o pedepsea bunica ei: 'Eu am știut care e oala doamnei Pătrașcu și i-am pus balega. Când a pus ciorba la încălzit, vă dați seama ce miros și ce scârbos! Eu am riscat…' / EXCLUSIV

Citește și: Monica Pop a fost aspru criticată de mama ei în fața viitorului ei soț, chiar înainte de căsătorie: „Fii atent, că e rea de gură! Nu este o mare gospodină și o să stea mult la spital…”. Cum a reacționat Mircea Pop / EXCLUSIV

Citește și: Silvia Dumitrescu a povestit cum erau obligate artistele să apară pe scenă în Comunism: 'Să ne îmbrăcăm până în gât. Mi-au luat toate brățările, toți cerceii. Mă puneau să merg…'/ EXCLUSIV

Citește și: Marius Moga și soția lui, Bianca, nu mai lucrează împreună, dar mereu își dau sfaturi: „Suntem sinceri și nu ne menajăm. Apreciez că mă împinge mereu să ies din zona de confort”/ EXCLUSIV

Monica Pop, amintiri sumbre de la cutremurul din 1977

Monica Pop este vizitată în fiecare an de o doamnă pe care a salvat-o la cutremurul din 4 martie 1977. La fiecare 4 martie, de 48 de ani, femeia, pe numele ei Ioana Ionescu, nu o uită pe Monica Pop și o vizitează la locul de muncă, cu flori și bomboane. La cutremurul din 1977, li se dădea o șansă oamenilor scoși din dărâmături care aveau pulsul mai mare. Monica Pop a văzut-o pe Ioana Ionescu și a simțit că are șanse de viață. Ulterior, și medicii au apreciat acest lucru, în ciuda pulsului mic.

'Sunt puțini oameni care sunt recunoscători. Cred că meritul meu nu e totuși așa de mare. Este adevărat, însă, că am ajutat la transportul doamnei din fața spitalului către secție. Echipa medicală era alcătuită din trei medici, chirurgi de renume, iar eu eram alături de ei, fiind studentă la medicină în ultimul an. Doamna Ionescu avea hemoragie internă. Medicii chirurgi au apreciat că doamna Ionescu poate fi salvată și ne-am dus în sala de operație. Pe la jumătatea operației, cred eu, a venit cineva cu o portavoce și striga: 'Evacuați, spitalul, pentru că se va dărâma.' Țin să vă spun că niciun chirurg nu a plecat, nici măcar asistentele sau infirmierele. Toată lumea a rămas pe poziții, să termine operația și o încurajau mereu', a declarat Monica Pop, pentru viva.ro.

Monica Pop era studentă în 1977

La cutremurul din 1977, cei de la armată au ajutat foarte mult oamenii pe care i-au scos de sub dărâmături, vii sau morți. Medicul care a coordonat situația la Spitatul de Urgență din București a cerut să fie aduși doar cei cu pulsul mai mare, nu și cei cu pulsul mic, pentru că nu mai puteau fi salvați și nici nu făceau față, ne povestește Monica Pop.

'Imaginea de dinaintea operației a fost apocaliptică și cât am aruncat o privire pe geam, pot să vă spun că fugeau pacienții de la reanimare cu perfuziile în mână. Nu o să uit această imagine, cu pături și perfuzii, ei fugeau pe stradă. La momentul respectiv, armata a făcut minuni. Ei au adus răniții la spital.', a mai spus Monica Pop.

'Dl. Profesor Șuteu ne-a dirijat și ne-a spus să aducem sus doar pacienții cu puls intermediar, pentru că cei cu puls mic nu au șanse și nu putem face față. Cei cu pulsul bun aveau cele mai mari șanse de viață. Și așa s-a întâmplat să ajungă doamna sus. Chirurgii au apreciat că doamna poate fi salvată. Doamna a fost transportată la Spitalul Militar Central, pentru că Spitalul de Urgență Floreasca a fost evacuat și închis pentru o perioadă de trei luni sau așa ceva. Medici mai în vârstă care au făcut războaiele din Vietnam și Corea au zis că așa ceva nu au văzut la viața lor.', a mai povestit Monica Pop.

'Una dintre primele imagini pe care le am înainte de a o găsi pe doamna Ionescu este a unui soldat care ținea în mână de piciorușe un băiețel mort, de circa un an. Am fost patru studenți care am dat o mână de ajutor: domnul profesor Mircea Beuran, soția lui, Magda Beuran, eu și dl. doctor Silviu Opriș care, din păcate, nu mai este. Doar patru am fost să ajutăm din 650 de studenți. Noi am făcut ce am putut la nivelul nostru, fiind studenți în anul patru. De altfel, toate cadrele din spital făceau câte ceva. În încercarea de a salva vieți la cutremur, nimeni nu stătea. După cutremur, au venit la spital toți angajații de la Floreasca și fiecare a ajutat așa cum putea. S-a simțit solidaritatea omenească.', a precizat Monica Pop.

Monica Pop se afla în troleibuz când a început cutremurul

Monica Pop își amintește că era în troleibuz când a început cutremurul. Inițial, a crezut că a amețit, însă, la scurt timp, și-a dat seama ce se petrece, de fapt.

'Când a avut loc cutremurul eu eram în troleibuz. Au căzut captatorii și un copac s-a aplecat și eu am crezut că am amețit. Dar șoferul a evacuat oamnenii și am luat-o pe jos. Erau imagini de nedescris. Am ajuns acasă și televizorul meu era în pat, dar eu tot nu am realizat că este așa de grav. Am găsit un taxi și l-am luat să pot ajunge la Spitalul de Urgență. Erau oameni cu copii cu plapume și pături pe stradă. Era un praf îngrozitor. Când am trecut pe la Lizeanu, un bloc era aplecat și se auzeau de acolo numai vaiete. A fost jale. Și abia când am ajuns la spital, am văzut cum mașinile militare aduceau și puneau pe jos corpurile oamenilor. Erau și persoane vii, dar și morți.', a mai spus Monica Pop, pentru viva.ro.

Cutremurul a marcat-o profund pe Monica Pop, imaginile îngrozitoare văzute atunci fiind greu de uitat.

'Mă bucur că doamna Ioana nu ne-a uitat și nici noi nu o uităm, pentru că așa ceva nu poate fi uitat. Doamna Ionescu a fost mereu un om pozitiv și a contat acest aspect. Au fost oameni care s-au sinucis pentru că au văzut ce s-a întâmplat, fără să piardă pe cineva sau să aibă vreo pierdere materială. E adevărat că tragedia care s-a întâmplat la cutremurul din 4 martie 1977 este de nedescris și totodată depresiv… Când am plecat de la spital, spre drumul spre casă am văzut blocurile dărâmate de pe Magheru. Era un coșmar de neimaginat. Bunica mea îmi spunea, că după ce a avut loc cutremurul, timp de câteva luni bune am oftat mereu în somn', a conchis Monica Pop.

Foto: Facebook, VIVA.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton