Nicu Covaci a rămas fără pensie, la 75 de ani: "Sunt umilit, deși am adus țării acesteia milioane"

Publicat pe

Nicu Covaci a rămas fără pensie. Ajuns la 75 de ani, fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix a fost înștiințat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor că nu are dreptul la pensie deoarece nu a reuşit să obţină atestatul de compozitor, care i-ar fi permis să fie admis în UCMR și să primească, prin urmare, pensie.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În urmă cu trei luni, Nicu Covaci dezvăluia că este nevoit să susțină un examen la Uniunea Compozitorilor pentru a primi atestat de compozitor și, deci, pensie. După zeci de ani de muzică, timp în care toată lumea știe cine este și ce a făcut pentru muzica românească, fondatorului şi liderului formaţiei Phoenix i s-a cerut patalama. Din păcate, nu a trecut examenul și a pierdut pensie.

Nicu Covaci a rămas fără pensie, la 75 de ani: "Sunt umilit, deși am adus țării acesteia milioane"Nicu Covaci a rămas fără pensie, la 75 de ani: "Sunt umilit, deși am adus țării acesteia milioane"

Cum a pierdut Nicu Covaci pensia, la 75 de ani

Nicu Covaci a susținut un examen de compozitor, dar l-a picat și a pierdut pensia.

Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor. După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de a mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic” declara artistul la Realitatea în decembrie 2022.

Pe data de 13 martie, Nicu Covaci a primit decizia UCMR, semnată de vicepreşedintele Nicolae Gheorghiță, conform căreia nu a fost admis ca membru al instituţiei din caza nepromovării examenului de admitere. Mai exact, Covaci nu a reuşit să ia la examen notă de trecere – adică 8 – obţinând doar 7,60.

Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR.

Nicolae Gheorghiță

Vicepreședinte UCMR', se arată în documentul publicat pe site-ul comentator.ro.

Citește și:Paris Hilton a postat primele imagini cu fiul ei, născut de o mamă surogat: „Suntem atât de mândri’. Ce nume special a ales pentru el

Citește și:De ce a apelat Priyanka Chopra la ajutorul unei mame-surogat. Actrița și fiica ei au pozat împreună pentru revista Vogue: „A fost un pas necesar'

Citește și: David Foster va deveni tătic a șasea oară la 70 de ani! Soția lui, actrița Katharine McPhee, este însărcinată pentru prima dată

Mircea Radu, șocat de ceea ce i s-a întâmplat lui Nicu Covaci

„Lui Nicu Covaci i s-a refuzat solicitarea de a fi primit ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. (Cum?…)Da, cum cum se-aude: Nicu Covaci a dat un examen la muzică (!), a susținut o lucrare în fața unei comisii iar oamenii de-acolo au hotărât că nu le sună bine, că nu e ce trebuie. Și l-au respins…

Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR.

Umilința la care a fost supus Nicu Covaci, o simt și eu. Pentru că Phoenix este pentru Romania ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost) ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe.

Dacă azi aș mai lucra în televiziune și l-aș intervieva pe acest mare artist, n-aș deschide cu 'Cum te afectează?', și nici 'Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?'… L-aș întreba: 'Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?'”, a scris Mircea Radu pe Facebook.

Câți bani au primit Nicu Covaci și trupa Phoenix pentru concertul de la nunta lui George Simion

În august 2022, Nicu Covaci a acceptat să cânte cu trupa Phoenix la nunta lui George Simion și a dezvăluit suma pe care a primit-o pentru a asigura momentul artistic.

„Preţul nostru este de obicei 10.000 de euro, dar, pentru că am fost convins să ajutăm un spital pentru copii, am lăsat la 8.000 de euro. Negru pe alb, scrie în contract', a declarat Nicu Covaci pentru Libertatea. Artistul a explicat că preţul include şi costurile pentru transport, cazare şi alte cheltuieli pentru organizarea reprezentaţiei.

Nicu Covaci a vorbit și despre alegerea de a cânta la nunta lui George Simion cui Ilinca Munteanu. „Eu am încheiat un contract cu o fundație pentru un concert în fața a 10.000 de oameni. Nu cânt la nicio nuntă sau înmormântare, eu cânt în fața a 10.000 de oameni pe o scenă, undeva, la un festival. Nu știu ce nuntă e, eu am încheiat un contract și cânt, din asta îmi câștig banii', a explicat artistul.

 
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă