Papa Francisc a sunat în fiecare zi, timp de mai bine de un an şi jumătate, la singura biserică catolică din Gaza, după cum a dezvăluit Părintele Gabriel Romanelli într-un interviu oferit jurnaliştilor de la BBC Newshour. Ultima conversaţie avută de Suveranul Pontif cu preotul Romanelli a fost în Sâmbăta Mare.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Papa Francisc a vorbit de multe ori despre conflictul din Gaza şi a fost în contact permanent cu un grup de creştini palestinieni din Fâşia Gaza. Pe 26 mai 2014, la puțin peste un an de la alegerea sa, Papa Francisc a vizitat Ierusalimul. A fost şi la Zidul Plângerii, unde s-a oprit pentru un moment de rugăciune pentru pace.
Papa Francisc a sunat în fiecare zi la biserica catolică din Gaza
Părintele Gabriel Romanelli, preot la Biserica de rit latin a Sfintei Familii din Gaza, a declarat pentru BBC Newshour că papa i-a sunat în fiecare zi timp de mai bine de un an şi jumătate pentru a verifica siguranţa lor şi chiar a învăţat câteva fraze arabe, scrie News.ro.
Romanelli a spus că a vorbit ultima dată cu papa în Sâmbăta Mare. Atunci, regretatul episcop al Romei, Francisc, i-a binecuvântat şi le-a mulţumit pentru rugăciunile făcute pentru el, a mai mărturisit Părintele Gabriel Romanelli.
„Ne-a sunat şi ne-a dat binecuvântarea. Ne-a mulţumit pentru rugăciunile noastre pentru el'.
„Nu este uşor să trăieşti aici', a spus Romanelli. „Aşa că, în calitate de pastor aici, să simt apropierea de Papa însuşi… pentru noi a fost un semn foarte clar şi foarte puternic al milei Domnului şi al încurajării de a-L sluji pe Domnul în Biserica Sa'.
Citește și: Care a fost cauza morții Papei Francisc. Anunțul oficial făcut de Vatican: Suveranul Pontif intrase în comă
În ultimul său mesaj, de Paște, Papa Francisc a făcut apel la pace
Într-un mesaj transmis în ziua de Paşte, Suveranul Pontif a pledat pentru încetarea războaielor din întreaga lume.
„Fac apel la beligeranţi: încetaţi focul, lăsaţi ostaticii să fie eliberaţi şi să fie acordat ajutorul preţios populaţiei înfometate care aspiră la un viitor de pace”, a spus Papa Francisc în mesajul său din prima de Paște.
De asemenea, Papa Francisc a spus că „nicio pace nu este posibilă acolo unde nu există libertate religioasă sau libertate de gândire şi de exprimare'.
Suveranul Pontif i-a îndemnat pe liderii politici „să nu cedeze logicii fricii care închide' şi să „dărâme barierele care creează diviziuni', pledând încă o dată pentru dezarmare.
:quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-258-1.webp)
Părintele Romanelli din Gaza a mai spus: „Nu este uşor să trăieşti aici. Aşa că, în calitate de pastor aici, să simt apropierea de Papa însuşi… pentru noi a fost un semn foarte clar şi foarte puternic al milei Domnului şi al încurajării de a-L sluji pe Domnul în Biserica Sa”.
Preotul Gabriel Romanelli a declarat pentru jurnaliştii de la Sky News: „Noi l-am pierdut. În acelaşi timp, noi l-am pierdut de Paşte – pentru noi, creştinii, este un semn bun, un minunat semn al milostivirii Domnului”.