Ion Cassian, proprietarul căminului de bătrâni din Ghermănești, unde a locuit Zina Dumitrescu, a vorbit public despre ororile petrecute în azile, după scandalul „azilele groazei'. Acesta a dezvăluit cât costă, de fapt, întreținerea unui pacient pe lună, atenționând că oamenii ar trebui să-și pună un mare semn de întrebare atunci când acesta e prea ieftin. De asemenea, a oferit și sfaturi celor care au rude internate în centrele din România. Iată ce a declarat!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Proprietarul căminului de bătrâni unde a locuit Zina Dumitrescu a făcut câteva dezvăluiri neașteptate despre ororile petrecute în azile. Ion Cassian a spus ce se ascunde în spatele acestor orori și la ce ar trebui să fie atenți oamenii atunci când vor să-și înscrie rudele în centrele de bătrâni. Scandalul „azilele groazei' a făcut ca, în ultimele săptămâni, să se îndesească controalele în azilele de bătrâni din țară. În total, urmează să fie reanalizate autorizațiile a mai bine de 5.000 de cămine private și de stat.
Premierul Marcel Ciolacu: „Toate centrele pentru copii, pentru vârstnici sau pentru persoanele cu dizabilități trebuie verificate'
Scandalul „azilele groazei', în care s-a descoperit că mulți bătrâni au fost umiliți, înfometați, bătuți sau puși să cerșească, a dus la îndesirea controalelor în azile, în ultima vreme. Premierul Marcel Ciolacu a decis să ia aceste măsuri în urma situațiilor dramatice la care au fost supuși vârstnicii.
„În guvern am stabilit că avem 3 priorități: în primul rând toate centrele pentru copii, pentru vârstnici sau pentru persoanele cu dizabilități trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile și casele și pensiile', a spus Marcel Ciolacu.
Proprietarul căminului de bătrâni unde a locuit Zina Dumitrescu, despre ororile petrecute în azile
În urma acestui scandal, și Ion Cassian, proprietarul căminului de bătrâni din Ghermănești, cel în care a locuit și Zina Dumitrescu, a vorbit despre controalele efectuate în ultima vreme.
„Zi de zi vin controale acum, de peste tot, vin mai des, da, de când cu scandalul. Înainte veneau și nu prea, dar ei știau care sunt căminele execrabile și care sunt curate. La noi nu prea aveau ce să găsească, la mine totul e farmacie, la orice oră, nu trebuie să se anunțe un control', a declarat acesta pentru Impact.ro.
În continuare, Ion Cassian a vorbit și despre costul real al unui pacient. Acesta a explicat motivul din cauza cărora în unele azile condițiile lasă de dorit. Conform spuselor lui, totul depinde de taxa mult prea mică, concepută din dorința de a trage cât mai mulți pacienți.
„Nu știu exact costul unui pacient, în București, dar am auzit că e și de 2.500 de lei. E o taxă însă foarte mică. Când ceva este mai ieftin, decât e normal, trebuie să-ți pui un mare semn de întrebare. Un proprietar trebuie să plătească lumina, gazele, salariile, tot felul de taxe. Toate au un cost care se reflectă în taxă. Eu nu mi-aș lăsa părintele acolo unde mi se impune taxă mică și un program de vizită. Mi s-ar părea cusut cu ață albă să aibă program de vizită. Eu trebuie să am dreptul să-mi văd părintele când doresc. Vreau să sun la sonerie și să zic: 'Bună ziua, am venit să-mi văd tatăl!'. Așa, pur și simplu, fără să îi anunț din timp. Familiile trebuie să verifice starea de sănătate a rudelor internate, nu e normal să se ajungă la nivelul acesta, să cerșească, e inuman.
Prețul real este între 3.000 și 4.000 de lei, depinde de complexitatea serviciilor, a mâncarii, dacă se folosesc pamperși, etc. Sunt și persoane care au probleme cu deglutiția și atunci e nevoie de un angajat care trebuie să îi dea să mănânce, trebuie pasate alimentele. Păi, din 2.500 de lei, ce îi dai de mâncare, toată luna? Pește congelat? La control se verifică inclusiv frigiderele, termenul de garanție al alimentelor. Noi luăm alimente din 3 în 3 zile, în special lactatele, pentru a se consuma în termen. Bătrânii sunt foarte sensibili, corpul nu mai funcționează în parametri normali, prin urmare, trebuie mereu mâncare proaspătă', a adăugat el.
„Avem și pacienți de 60 de ani, dar și de 100 de ani, am avut și de 55 de ani'
De asemenea, Ion Cassian a dezvăluit și faptul că media de vârstă a unui pacient internat în azil a scăzut dramatic. În centrul său din Ghermănești există persoane și de 55 de ani, dar și de 100 de ani.
„Avem și pacienți de 60 de ani, dar și de 100 de ani, am avut și de 55 de ani, care au suferit un AVC sau de Alzheimer. Oamenii se îmbolnăvesc acum mult mai de tineri, la 60 sunt deja avansați, au fel de fel de probleme de sănătate. Dar, dacă sunt tratați bine, pacienții trăiesc mult. Avem și acum o doamnă care e la noi de vreo 10 ani. Media de viață într-un azil depinde de felul în care pacientul interacționează cu personalul. Noi nu facem decât să le dăm tratamentul prescris de medici, să îi hrănim cu mâncare de calitate, proaspătă, iar interacțiunea trebuie să fie de maximă calitate, acești trei factori sunt foarte importanți', a explicat proprietarului căminului de bătrâni din Ghermănești.
În plus, proprietarului căminului de bătrâni din Ghermănești oferă și câteva sfaturi celor care intenționată să-și interneze o rudă într-un cămin de bătrâni, pentru a evita „ororile din azile'.
„Când o persoană dorește să interneze un membru al familiei, trebuie să meargă în prealabil la azil, inopinat, să sune, să spună ce dorește, ocazie cu care trebuie să ceară proprietarului actele de funcționare, autorizația de funcționare, unele cămine sunt și acreditate, cum este și al meu, astea sunt însă mai puține. Mai trebuie să întrebe de când funcționează, că dacă funcționează de câteva luni, un an, ce experiență au ei pentru a manageria un cămin? Să întrebe și dacă există program de vizită sau nu, dacă nu, este un punct bun pentru acel cămin. Trebuie să mai întrebe și dacă sunt costuri extra, pe lângă suma pe care o are de achitat lunar, să i se comunice înainte, să nu fie pus în fața faptului împlinit, de a avea un cost de plată, să nu știe, și pur și simplu să i se prezinte nota de plată', a continuat acesta.
Ion Cassian, sfaturi pentru cei care vor să-și interneze rudele în azil
În cei 15 ani de când se ocupă de căminul de bătrâni din Ghermănești, Ion Cassian susținte că a văzut multe cazuri dureroase din familii, care l-au marcat pe viață. Potrivit declarațiilor sale, unii își vizitează bătrânii, iar alții i-au uitat de tot…
„Foarte important este ca familiile să meargă și să verifice des cum sunt tratați părinții lor. Dacă vin mereu nu au cum să nu-și dea seama că sunt probleme, să vorbească cu proprietarii centrului. În cei 15 ani, de când am acest cămin de bătrâni, am văzut atât de multe cazuri dureroase. Depinde însă și de educație. Unii copii sunt foarte atașați de părinți și, după ce îi internează într-un azil, îi vizitează foarte des. Alții, însă, îi uită, doar le plătesc taxa prin cont bancar. Să știți că am mai avut persoane internate pentru care nimeni nu a mai plătit nimic, i-au uitat. Ce să le fac, să-i arunc în stradă? I-am îngrijit pe toți la fel', a mai transmis Ion Cassian.
Acesta a mai povestit că, la azilul său, Ion Cassian stă la masă cu pacienții lui și că el gustă mâncarea primul, pentru a se asigura că e de calitate.
„Locuiesc, aici, în curtea căminului de bătrâni, cu familia, așa pot supraveghea totul. De pildă, acum sunt în curte, mă uit pe terasă ce face fiecare. Iar eu sunt primul care gustă mâncarea, dacă este de calitate. Aici mâncăm și eu și copiii mei. Când se internează o persoană eu le zic rudelor să vină la ora 13.00, ca să guste din mâncare. În plus, noi nu avem program de vizită, așa că ne pot verifica oricând, așa cum de altfel este și normal', a adăugat el.
„Zina Dumitrescu era o figură mai retrasă, nu-i plăceau știrile'
Nu în ultimul rând, Ion Cassian a vorbit și despre fosta lui pacientă, Zina Dumitrescu. Regretata „Mama Zina' a locuit în azilul din Ghermănești în ultima perioadă a vieții. Conform spuselor proprietarului centrului de bătrâni, aceasta era „o figură mai retrasă' și nu-i plăceau știrile. Apropiate i-au fost Dana Androne și Valentina Pelinel, care obișnuiau să o viziteze și să-i aducă flori și dulciuri.
„Pe Zina Dumitrescu o cunoșteam de mult timp, dinainte de a veni la noi. Era o figură mai retrasă, nu era prietenoasă. Își lua tratamentul și se retrăgea în cuibulețul ei, în camera ei, petreceam însă împreună, de sărbători, de zilele noastre de naștere. Citea, asculta muzică și se uita la tv, dar nu-i plăceau știrile, nu voia să audă de crime, de violuri. Foarte apropiate de ea au fost Dana Androne și Valentina Pelinel, ele erau foarte grijulii cu Mama Zina, îi aduceau flori și dulciuri. Iar vara stăteau cu ea în grădina căminului, la povești', a conchis el.
Sursă foto: Facebook, Arhivă VIVA!, Impact