Raed Arafat rupe tăcerea despre documentul privind izolarea populației. „Este posibil că unele măsuri să fie luate”

Publicat pe

În urma informațiilor apărute în domeniul public, potrivit cărora Guvernul pregătește un act legal prin care românii să nu mai aibă voie să părăsească locuințele, cu anumite excepții, unele profesionale, altele de ordin medical sau de aprovizionare și ajutor, Rad Arafat a avut prima reacție și a explicat toate detaliile, într-un mesaj postat pe contul de socializare.

Raed Arafat rupe tăcerea despre documentul privind izolarea populației. „Este posibil că unele măsuri să fie luate'Raed Arafat rupe tăcerea despre documentul privind izolarea populației. „Este posibil că unele măsuri să fie luate'

Astfel că, într-un mesaj publicat pe contul de socializare, Raed Arafat a ținut să precizeze că țara noastră nu se află în situația altor țări, cu un număr foarte mare de cazuri de coronavirus, iar măsurile propuse sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv.

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență.

Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urmă prezentării discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil că unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.  Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale. Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.  

Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masă specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate. De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări. 

Din păcate iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masă discuțiilor este una evidență, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat coect și în liniște. Pe de altă parte chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioada, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor', a fost mesajul publicat pe contul acestuia de socializare, de Raed Arafat.

Ce propune documentul prin care s-ar putea limita deplasările

Potrivit Libertatea, documentul, care ar putea fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele:

  • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială.
  • E nevoie de adeverință de la angajator.
  • Consult medical care nu poate fi amânat.
  • Cumpărături lângă domiciliu.
  • Ajutorarea bătrânilor.
  • Alte urgențe cu detalierea traseului.
  • Sport lângă domiciliu.
  • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.
 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter