Robert Matache, cunoscut pe TikTok drept Robert MTK, a fost reținut de procurori în urma acuzațiilor de înșelăciune, după ce a indus în eroare mai multe persoane, angajându-se să le ofere asistență în diverse proiecte cu scopul de a obține finanțări europene. Influencerul și partenerii săi au fost reținuți de autorități și apoi plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Polițiștii din București l-au reținut pe Robert Matache, cunoscut pe TikTok drept Robert MTK, cu acuzația de fraudă. Conform declarațiilor autorităților, individul deținea funcția de administrator al unei firme de consultanță, având responsabilitatea de a asista oamenii în elaborarea și depunerea proiectelor pentru a accesa fonduri europene. Cu toate acestea, Robert Matache lua avansurile financiare, dar ulterior nu îndeplinea nicio activitate în folosul clienților.
Robert MTK dădea sfaturi financiare pe TikTok
Robert Matache era urmărit pe TikTok de mii de oameni care îi ascultau sfaturile financiare și care, într-un final apelau la el pentru a obține ajutor. Cu toții erau convinși că vor reuși să obțină finanțări prin bani europeni cu ajutorul tânărului ce afișa chiar el o viață de lux, potrivit digifm.ro.
'Nu vă mai gândiți frații mei atât la bani! Că nu sunt atât de importanți cum par! Sunt alte chestii de o mie de ori mai importante de care trebuie să fim recunoscători zilnic', spunea Robert MTK într-un clip video pe TikTok.
Robert MTK a promovat firma sa de consultanță în domeniul fondurilor europene pe platformele online timp îndelungat. Imaginea sa, în care apărea îmbrăcat în haine scumpe și conducând bolizi de lux, a contribuit la crearea unei aparențe de credibilitate.
Robert MTK și partenerii săi au fost arestați de autorități în urma plângerilor depuse de 28 de clienți care au fost victimele unei scheme de înșelăciune.
Cum îi înșela Robert MTK de pe TikTok pe oameni
Oamenii înșelați de Robert MTK, pe TikTok, au plătit sume cuprinse între 500 și 14.000 de lei pentru a beneficia de serviciile lui Robert Matache în obținerea fondurilor europene destinate afacerilor lor. După ce banii erau transferați în conturile firmei, Robert MTK dispărea fără a mai răspunde apelurilor victimelor.
În timpul perchezițiilor, autoritățile au descoperit peste 500 de contracte încheiate de Robert Matache cu alți indivizi, oferind servicii de consultanță pentru redactarea proiectelor.
După 24 de ore petrecute în detenție, tânărul a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
La începutul anului trecut, conform datelor de la AFIR, societatea lui Robert Matache a depus doar 64 de proiecte prin programul PNDR. Tânărul recunoștea la acea vreme că întâmpina probleme cu unii clienți, dar nu a putut spune și ce soluții are pentru a le rezolva.
„Îmi dau seama că unii clienți sunt foarte nemulțumiți, și eu în locul lor aș fi la fel de nemulţumit. Îi înțeleg, dar ei nu au înțeles în ce se bagă. Îmi dau seama că aș fi putut face un proces de educare cu toți clienții', declara la acea vreme Robert Matache.