Simona Halep ar putea scăpa de suspendare. Ce dovezi noi au apărut în dosarul de dopaj: "Una dintre condiții a fost îndeplinită"

Publicat pe

Vești bune pentru Simona Halep, înainte de sărbători! Campioana ar putea scăpa de suspendarea provizorie, după ce au apărut niște dovezi noi în dosarul de dopaj în care este implicată. Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a făcut acum o serie de declarații despre acest caz. Ce s-a aflat, de fapt, despre modul în care se desfășoară ancheta, după ce a fost identificată prezența medicamentului Roxadustat în organismului corpului.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Simona Halep a decis să angajeze o agenție franceză de toxicologie și farmacologie, care a reușit să identifice sursele de contaminare în cazul dosarului ei. Așa s-a aflat cum a ajuns, de fapt, să fie prezent medicamentul Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat Simonei Halep, în data de 29 august 2022, după ce sportiva a pierdut un meci în primul tur la US Open.

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare. Ce dovezi noi au apărut în dosarul de dopaj: "Una dintre condiții a fost îndeplinită"Simona Halep ar putea scăpa de suspendare. Ce dovezi noi au apărut în dosarul de dopaj: "Una dintre condiții a fost îndeplinită"

Simona Halep ar putea scăpa de suspendare

Conform celor mai noi informații din dosarul de dopaj, se pare că suplimentele folosite de Simona Halep ar fi fost produse și ambalate într-o fabrică de medicamente. Așa au ajuns să fie contaminate în mod accidental cu anumiți compuși, printre care și Roxadustat. Dacă Simona Halep reușește să demonstreze că nu a existat intenția dopajului, lucrurile ar putea lua o turnură favorabilă în cazul ei.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.

Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.”, a declarat c, în exclusivitate pentru Prosport.ro.

Citește și: Simona Halep are șanse să scape de suspendare :”Este o profesionistă”

Citește și: Clipe de panică pentru Ioana Ginghină, în vacanța la munte:”A fost cu peripeții”. Ce probleme de sănătate a avut

Citește și: Noi informații despre Simona Halep și scandalul de dopaj în care este implicată. Cristian Jura, arbitru TAS:”Tribunalul a anunțat că…”

Ce se întâmplă mai departe cu dosarul

Deși pare că Simona Halep are șanse să scape cu bine de acuzații, balanța nu e încă în totalitate în favoarea ei. Mai urmează câteva etape până la decizia finală, a mai completat Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„Procedural, urmează mai multe etape. O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu;

Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția. O ultimă etapă s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions.

Prezentând probe solide, ar putea arăta că suplimentul alimentar se produce pe exact aceeași linie de producție pe care se produce și medicamentul care are substanța activă Roxadustat, și astfel s-a produs contaminarea. Evident aici este necesar un punct de vedere al producătorului. Trebuie dovedit și că suplimentul alimentar ingerat a fost certificat / avizat de Ministerul Sănătății sau certificat la nivel european sau certificat/avizat în țara de unde a fost achiziționat.

Că au fost făcute demersuri rezonabile de căutare Internet folosind motoarele de identificare online puse la dispoziție de WADA / Agenția Mondială Anti-Doping pentru identificarea unor substanțe interzise posibil existente în suplimentele nutritive utilizate de sportivi.

Aș mai adăuga faptul că ar trebui să evităm orice speculație legată de cazul Simonei Halep deoarece nu avem informații de la sportivă în mod direct sau de la echipa de avocați și nu știm care vor fi tezele probatorii și strategia de apărare. De asemenea, în funcție de probatoriul produs se pot parcurge doar două sau toate cele trei etape jurisdicționale”, a completat Cristian Jura, pentru aceeași sursă.

Sursă foto: Instagram

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter