A murit actriţa Irina Petrescu

Publicat pe

Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, potrivit Mediafax. Ea fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias.

 

Irina Petrescu

Irina Petrescu s-a născut pe 19 iunie 1941 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale' Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig.

S-a remarcat încă din timpul studenţiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul.  Liviu Ciulei a distribuit-o în rolul principal Ana Strejan din Valurile Dunării (1960). Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu – Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

Printre titlurile de referinţă din filmografia ei se numără debutul lui Lucian Pintilie cu Duminică la ora 6 (1966), unde joacă alături de Dan Nuţu, dar şi Dincolo de pod, al lui Mircea Veroiu, O lumină la etajul X, în regia Malvinei Urşianu, şi Hotel de lux (1992) al lui Dan Piţa.

A fost partenera lui Liviu Ciulei în Facerea lumii, a lui Toma Caragiu şi Geo Barton în Nu vreau să mă-nsor, a lui Radu Beligan în Şeful sectorului suflete, şi a lui Ştefan Iordache în Dimineţile unui băiat cuminte. Gheorghe Vitanidis, cu care Irina Petrescu a colaborat la trei filme, a distribuit-o în Răutăciosul adolescent, care i-a adus, în 1968, unul dintre cele mai importante premii internaţionale din palmaresul ei, pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova.

Recent, Irina Petrescu a jucat în filmul Misiunea directorului de resurse umane (2010), o coproducţie Israel-Germania-Franţa, semnată de Eran Riklis.

 

Foto: TIFF

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter