Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre

Publicat pe

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat lista completă a adăposturilor de protecție civilă din România. Conform informațiilor oficiale transmise de IGSU, în România există 4.538 de buncăre în care oamenii ar putea să se adăpostească în caz de război. Unele buncăre, însă, sunt atât de mici, încât nu pot găzdui mai mult de 3-4 familii.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Adăposturile de protecţie civilă sunt amplasate la subsolul blocurilor, clădirilor de birouri, unităţilor de învăţământ, spitalelor, hotelurilor şi primăriilor. Cele mai multe dintre ele sunt în Bucureşti – peste 1.000. Iată câte buncăre sunt în București, împărțite pe sectoare:

  • Sectorul 1 – 165 de adăposturi;
  • Sectorul 2 – 343 de adăposturi;
  • Sectorul 3 – 143 de adăposturi;
  • Sectorul 4 – 168 de adăposturi;
  • Sectorul 5 – 58 de adăposturi;
  • Sectorul 6 – 294 de adăposturi.

Clubul seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei are un buncăr anti-bombă

Clubul seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei, de exemplu, are un buncăr cu o suprafață de 39 de metri pătrați și poate adăposti 39 de persoane.

La intrarea în buncăr sunt 2 uși blindate. De asemenea, adăpostul conține și un grup sanitar cu apă potabilă, dar și o toaletă.

Încăperea este dotată cu sistem de iluminat, prize, termometru, dar şi sistem de ventilaţie şi filtrare a aerului.

Exista și o ieșire de urgență, pe unde oamenii pot urca pe scări și pot ajunge chiar în spatele clădirii.

'Spațiul este de aproximativ 1mp de persoană. Acesta este unul dintre cele 9 adăposturi de protecție civilă pe care le are în administare Primăria Sectorului 6. Celelalte 8 pe care le avem în administrare sunt la grădinițe și școli', a spus Paul Moldovan, administrator public Sector 6.

Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre

În județul Vrancea sunt 13 buncăre, nouă sunt în Focșani, trei adăposturi sunt la Adjud și unul în Panciu.

Alte buncăre sunt situate în județul Ialomița, 13 la număr, trei adăposturi sunt la Urziceni, cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei.

În Alba sunt 15 buncăre, în Călărași sunt 23 și în Hunedoara sunt 25 de adăposturi, conform listei publicate de IGSU.

Lista completă a adăposturilor de protecție civilă poate fi consultată  AICI.

Conform legii în vigoare, în cazul în care România suferă un atac aerian, buncărele trebuie să fie eliberate în maxim 24 de ore.

Citește și: Vei rămâne surprins! Ce studii are Jador. A fost exmatriculat din liceu: ‘Mama cu tata nu m-au încurajat niciodată

Citește și: Român din Ucraina, mărturisiri cutremurătoare despre sora rămasă la Kiev:„Plânge încontinuu, nu au cale de ieșire

În ce stare sunt buncărele anti-bombă din România

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marți, 8 februarie 2022, că România este pregătită de orice, având în vedere conflictul de la granița cu Ucraina, iar buncărele sunt verificate anual.

Vasile Dîncu a fost întrebat dacă a făcut o verificare a buncărelor din România și a precizat că, alături cu MAI (Ministerul Afacerilor Interne), se face anual, în mod regulat, această verificare. 

„Există un anumit calendar pentru această inspecţie', a precizat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

Ministrul Apărării a mai menționat că cele mai multe buncăre le aparțin Ministerului de Interne.

Recent, reporterii Observator au filmat cum arată un buncăr din București, în condițiile în care cele mai multe dintre ele sunt în paragină. Beciuri umede, insalubre, pline de gândaci, fără grupuri sanitare și curent, buncărele din București sunt, cele mai multe, inutilizabile.

Câte persoane se pot adăposti în aceste buncăre anti-bombă

Cei aproximativ 100 de locatari vor avea prioritate în buncăr, apoi vor putea fi adăpostiţi şi alţi bucureşteni.

'La nivelul municipiului București sunt apoximativ 1.700 de spații de adăpostire cu o capacitate de peste 320.000 de persoane. La nivelul județului Ilfiov avem aproximativ 500 de spații de adăpostire, cu o capacitate de aproximativ 75.000 de persoane', spune Ioana Blănaru, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Din cele 1.171 de adăposturi din Capitală, în Sectorul 1 sunt 165, în Sectorul 2 – 343, în Sectorul 3 – 143, în Sectorul 4 – 168, în Sectorul 5 – 58 și în Sectorul 6 – 294 de astfel de adăposturi.

Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea.

Ce trebuie să conțină un rucsac de urgență

În caz de conflict, este important să avem şi un rucsac de urgenţă cu produse vitale pentru supravieţuire: apă, conserve, batoane proteice, produse de îngrijire, lanternă, baterii, un radio portabil, trusă medicală şi medicamente pentru cel putin 15 zile, pentru cei care sunt sub tratament.

Mulţi români nu ştiu cum să reacţioneze în caz de conflict armat.

Lista completă cu adresele adăposturilor de protecție civilă din toată ţara şi coordonatele GPS la care se găsesc, latitudine şi longitudine, se află pe pe site-ul IGSU.

foto: Libertatea

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă