Astazi au fost anuntate nominalizarile celei de-a sasea editii a Premiilor Gopo

Publicat pe

Azi, 21 februarie, in cadrul conferintei organizata la Grand Cinema Digiplex (Baneasa Shopping City) actorii Paul Ipate si Ioana Blaj au anuntat nominalizarile celei de-a sasea editii a Premiilor Gopo.
Cinci lungmetraje autohtone candideaza in 2012 la castigarea Premiului Gopo pentru Cel mai Bun Film, cea mai importanta distinctie a cinematografiei autohtone: "Aurora" (r. Cristi Puiu, Romania-Franta-Elvetia-Germania), "Crulic – Drumul spre Dincolo" (r. Anca Damian, Romania – Polonia), "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (r. Adrian Sitaru, Romania – Ungaria), "Loverboy" (Romania – Serbia – Franta – Suedia), "Periferic" (r. Bogdan George Apetri, Romania-Austria).

Patru dintre realizatorii celor cinci lungmetraje se afla si in cursa pentru castigarea statuetei acordate Celui mai bun Regizor: Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri si Catalin Mitulescu sunt optiunile dintre care vor avea de ales cei peste 400 de profesionisti de pe lista de votanti a Premiilor.

Castigat in 2011 de Victor Rebengiuc pentru rolul din Medalia de Onoare, Premiul Gopo pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal va reveni in 2012 unuia dintre protagonistii filmelor Din Dragoste cu Cele mai Bune Intentii – Bogdan Dumitrache; Aurora – Cristi Puiu; sau Principii de Viata – Vlad Ivanov. Ada Condeescu, pentru rolul Veli din Loverboy, Ana Ularu, pentru rolul Matildei din Periferic si Natasa Raab, pentru rolul Mamei din Din dragoste cu Cele Mai Bune Intentii sunt actritele pe care Juriul premiilor le-a nominalizat la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita intr-un Rol Principal.

14 lungmetraje au cel putin o ÅŸansa la un trofeu Gopo in acest an. Cele patru filme mentionate la categoria Cel mai bun Regizor au adunat si cele mai multe nominalizari: Periferic a strans 12, Aurora -10, Loverboy – 9, iar Din dragoste, cu cele mai bune intentii – 8. Un numar semnificativ de nominalizari au primit si Buna! Ce faci? (r. Alexandru Maftei) ÅŸi Daca bobul nu moare (r. SiniÅŸa Dragin) – fiecare cu cate 5; Ceva bun de la viata (r. Dan Pita), Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian) si Metrobranding (r. Ana Vlad, Adi Voicu) – cu cate 3 nominalizari.

Lungmetrajul lui Constantin Popescu – Principii de viata a fost dublu nominalizat – atat pentru prestatia lui Vlad Ivanov, cat ÅŸi pentru scenariul semnat Razvan Radulescu si Alexandru Baciu. Alte patru pelicule au fost mentionate de juriu la cate o categorie: Burta Balenei (r. Ana Lungu, Ana Szel), la categoria Cel mai Bun Film de Debut; Manusi Rosii (r. Radu Gabrea), la categoria Cel mai Bun Actor intr-un Rol Secundar (Udo Schenk); Copilaria lui Icar (r. Alexandru Iordachescu) si Tanti (r. Serban Marinescu) – la categoria Cea mai Buna Muzica Originala, pentru partiturile compuse de The Young Gods, respectiv Cheloo.

Premiul Publicului, acordat filmului autohton cu cel mai mare succes de box office in anul precedent, va reveni anul acesta productiei MediaPro Pictures Nasa (r. Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu), distribuite de MediaPro Distribution, care a fost urmarita de 26.765 de spectatori platitori de bilet.

Nominalizarile au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesioniÅŸti ai domeniului: regizorul Florin Åžerban, actrita Ozana Oancea (nominalizata la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita Žntr-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (castigator al Premiului pentru Cea mai Buna Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu si criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Birsan, Dana Duma, Andrei Rus si Codruta Cretulescu.

Peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film autohtone isi vor exprima voturile pentru desemnarea castigatorilor statuetelor create de sculptorul Adi Ilfoveanu, prin intermediul unui mecanism de votare asigurat de prestigioasa companie de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.
 

Foto: Catalin Georgescu

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter