Azi se împlinesc 22 de ani de la decesul Prințesei Diana, în urma unui accident dramatic... Ce tragedii și neîmpliniri i-au marcat viața!

Publicat pe de Oana Pantazi

Pe 1 iulie ar fi împlinit 58 de ani, dar destinul i-a fost frânt în mod dramatic exact când găsise, în sfârșit, fericirea. Fericire la care a sperat și pe care a căutat-o necontenit. A primit dragostea unei lumi întregi, dar a trăit o viață drama femeii înșelate. Ea a fost Prințesa inimilor…

Sunt 22 de ani de când Anglia pierdut una dintre cele mai frumoase nestemate ale Coroanei britanice: Diana Spencer, Prințesa de Wales. Iubită și admirată de o lume întreagă, cea supranumită Prințesa inimilor a avut, de fapt, o viață deloc de invidiat. Copilăria tristă, căsnicia ratată, tulburările de comportament alimentar, depresiile și tentativele de sinucidere au marcat-o adânc, însă, paradoxal, ea a lăsat posterității imaginea unei femei împlinite. A vrut să fie iubită de toată lumea și a crezut în povești cu prinți și prințese, însă pe atunci nu știa că, în viața reală, Prince Charming se poate îndrăgosti de alta…

O copilărie tulbure

Diana Frances Spencer, fiica lui Frances Burke Roche și a Contelui de Althorp, descendentă a unei familii cu rădăcini adânci în aristocrația britanică, a văzut lumina zilei pe 1 iulie la Sandringham (Norfolk), domeniul Reginei. Nemulțumirea Contelui că nu avea un moștenitor – soția îi născuse deja două fiice, Lady Sarah (1955) și Lady Jane (1957), fiul, John, decedând la scurt timp după naștere, în 1958 – a accentuat neînțelegerile dintre soți, cu atât mai mult cu cât, trei ani mai târziu, avea să li se nască tot o fată, Diana, devenită ulterior preferata tatălui ei. În pofida faptului că Frances i-a dăruit Contelui în sfârșit și moștenitorul mult dorit, pe Charles, în 1963, conflictele conjugale s-au ținut lanț.

Doi ani mai târziu însă, mama Dianei s-a îndrăgostit de Peter Shand Kydd, un miliardar carismatic și inteligent, și, împotriva oricăror convenții, a început să se afișeze cu acesta înainte de divorț. Totul s-a încheiat la tribunal, după o luptă crâncenă, în care inclusiv propria mamă a depus mărturie împotriva fiicei infidele. Diana avea atunci 8 ani și, cum tatăl ei a câștigat custodia copiilor, fetița a ajuns să își vadă mama doar ocazional, în weekenduri sau în vacanțe.

Acest episod a marcat-o extrem pe Diana, care își găsea alinarea în lungi plimbări călare pe domeniul de la Sandringham, acolo unde l-a văzut pentru prima oară pe Prințul Charles, cu 13 ani mai mare ca ea. În 1975, viața ei idilică de pe domeniul Sandringham a luat sfârșit. După moartea bunicului ei, de la care a moștenit titulatura Lady Spencer, Diana a fost trimisă în Althorp, unde era îngrijită de dădace, niște substitute jalnice ale mamei sale.

Deși a fost dată la cele mai bune școli, tânăra nu s-a remarcat, iar viața ei a fost complet dată peste cap în momentul în care Raine McQuorcodale, fiica autoarei de best seller-uri romantice Barbara Cartland, la rândul ei femeie măritată și mamă a patru copii, a divorțat pentru a se recăsători cu tatăl ei. Noua ei mamă și-a meritat cu prisosință numele de mașteră', aceasta dovedindu-se de o cruzime incredibilă – le-a interzis Dianei și fraților săi să-și viziteze tatăl la spital după ce acesta făcuse un accident vascular! –- și marcându-i și mai mult copilăria Dianei.

Contrar tinerelor din aristocrația engleză, Diana a mers la studii departe de Londra, în Norfolk și Kent, iar la 16 ani a plecat pentru o vreme în Elveția, unde a urmat niște cursuri destinate tinerelor de familie bună. Era o pianistă extrem de talentată și excela în sport, dorindu-și în secret să devină dansatoare. Acesta era însă un vis care nu corespundea aspirațiilor unei tinere cu sânge albastru.

Alegerea Camillei

Adolescenta cu capul plin de povești iluzorii, rușinoasă și rotofeie nu era deloc o partidă pentru Prințul Charles, cel puțin nu din punctul lui de vedere. Pentru mama lui, Elisabeta a II-a, însă, Diana era partida perfectă. Sătulă de aventurile fiului său în vârstă de 31 de ani, cunoscut ca un adevărat Playboy în acea vreme, Regina a decis că Diana corespunde criteriilor sale. În plus, suverana era deranjată de relația dintre Charles și Camilla, mult mai mare ca el, protestantă și fără origini aristocrate, așadar a pus la cale logodna dintre Diana și fiul ei, care a fost anunțată pe 24 februarie 1981.

Se pare însă că cea care i-a ales lui Charles soția dintr-o întreagă listă de pretendente a fost chiar Camilla, convinsă că naiva Diana nu va constitui problemă pentru relația lor. Până la logodnă, între cei doi au avut loc doar câteva întâlniri, mai mult formale, dar ea era mult prea îndăgostită pentru a înțelege motivația lui Charles. „Trebuie să înţelegi că umorul lor şi stilul lor de viaţă sunt diferite de ale noastre, nu cred c-o să-ţi convină, îi spusese bunica ei Dianei, dar era prea târziu. Viitoarea soție a Prințului Charles visa deja cu ochii deschiși la viața alături de Făt-Frumos și încă era încântată de atenția pe care i-o acordau paparazzii.

O nuntă de fațadă

Cu puțin timp înaintea nunții ei de vis, Charles i-a spus că e grasă! În loc să-l taxeze pentru mitocănie, logodnica lui s-a dus să vomite. În ziua cununiei, la cinci luni după logodnă, Diana avea 54 de centimetri în talie, de la 78, și a străbătut cu greu drumul până la altar, susținută de tatăl ei. Cu toate astea, era fericită. Îl avea alături pe bărbatul iubit, era văzută și admirată de o lume întreagă și purta o rochie cu trenă de 7 metri. 29 iulie ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă zi a vieții sale, dar s-a dovedit a fi doar începutul unei morți lente…

Călătoria de nuntă? O glumă! Charles a dus-o pe Diana la bordul iahtului regal, unde erau permanent înconjurați de cei 300 de membri ai echipajului, iar intimitatea era imposibilă. Odată reveniți din luna de miere', Charles și-a continuat aventura cu Camilla, iar Diana s-a refugiat în mâncare. Mânca și dădea afară, mânca și… Angajații palatului se întâlneau frecvent cu ea noaptea prin bucătărie, unde mergea să mănânce pe furiș, dar cui să îndrăznească să spună? Charles nici măcar nu se mai ferea de soția lui, lăsând la vedere butonii cu inițielele C.C. primiți de la Camilla sau poze cu ei doi.

Fără prietene și fără cineva căruia ar fi putut să i se confeseze – Regina o considera o toantă' -, Diana a decăzut complet. Nu o mai ajuta nici faptul că începuse să investească mii de lire în garderobă, nefericirea de pe chip nu și-o putea ascunde.
În ianuarie 1982, însărcinată cu Prințul William, Diana s-a prăbușit pe scară, la Sandringham, sub ochii nepăsători ai soțului ei…

A continuat să să viseze…

Nașterea lui William, pe 21 iunie 1982, și mai apoi a lui Harry, pe 15 septembrie 1984, a schimbat puțin lucrurile în familia lor. Charles a devenit mai prezent, nu mai lipsea de acasă și, o vreme, Camilla a dispărut din viețile lor. Diana începuse să spere că existența lor va căpăta în sfârșit o altă turnură, că Charles o va vedea cu alți ochi, cu ochii unui bărbat îndrăgostit. Ulterior, Diana povestea despre relația dintre ea și Charles: „Ei bine, era sex. Era. Era. Dar era ciudat, foarte ciudat. S-a stins totul acum șapte ani, nu, acum șase ani… De fapt, șapte, pentru că Harry avea opt ani'.

Apoi, a adăugat un detaliu șocant, și anume că Charles voia să facă sex cu ea o dată la câteva săptămâni. „Instinctul îmi spunea că e foarte ciudat. (…) Apoi, am urmat un tipar – el obișnuia să-și vadă iubita o dată la trei săptămâni înainte ca noi să ne căsătorim.'
După ce mezinul familiei s-a născut, Charles și-a reluat amantlâcul cu Camilla. Diana a plâns, și-a strigat durerea, dar soțul ei nu a fost impresionat nici măcar atunci când ea și-a crestat brațele în fața lui. A urmat o listă lungă de psihiatri, dar asta nu i-a adus fericirea înapoi. Pe măsură ce viața ei personală devenea tot mai dramatică, paradoxal, Diana devenea tot mai populară, ea fiind votată preferata britanicilor. Lipsa dragostei conjugale a determinat-o să se îndrepte spre cauzele umanitare, cărora și-a dedicat întreaga energie. Lor și celor doi copii ai ei, William și Harry, cărora le-a fost o mamă extrem de devotată.

S-a folosit de statutul ei de prințesă pentru a se face auzită. A luptat contra SIDA și a prejudecăților, a militat pentru scoaterea minelor antipersonal și a fost ca o a doua mamă pentru copiii bolnavi și malnutriți din țările lumii a treia. În spatele zâmbetului ei blând se ascundeau însă un suflet chinuit, marcat de mai multe tentative de suicid, depresiile, bulimia și anorexia.

Caruselul aventurilor

Deprimată de viața ei alături de Charles, care, încă din ziua în care s-au cunoscut, a trăit cu Camilla, măritată între timp Parker Bowles, Diana a încercat să-i plătească infidelului ei soț cu aceeași monedă și s-a aruncat și ea în vâltoarea aventurilor. În ultima parte a căsniciei lor, ea avut nenumărate relații, dintre care de notorietate sunt cea cu James Gilbey, dar și cea cu James Hewitt, monitorul său de echitație. Despre alte legături s-a aflat mai târziu, printre amanții ei numărându-se și garda sa de corp, dar și Oliver Hoare, un comerciant de artă, la rândul lui însurat… Apoi, pe 9 decembrie 1992, a căzut bomba: Diana și Charles s-au despărțit!

O nouă viață

Patru ani mai târziu, pe 28 august 1996, la cererea Reginei, Charles și Diana au divorțat. Diana se îndrăgostise de un chirurg cardio-toracic pakistanez, Hasnat Khan, pe care îl cunoscuse cu un an înainte, iar în 1996 a mers să-i viziteze familia. Din păcate, vizita a fost un eșec. Extrem de tradiționaliști, aceștia nu au fost de acord cu relația fiului lor, iar în momentul în care legătura lor a fost dezvăluită de către mass-media, chirurgul și-a luat adio de la Diana.

Rănită și dornică în continuare să se răzbune pe familia regală, Diana a început să se vadă cu Dodi Al-Fayed, fiul milionarului egiptean Mohammed Al-Fayed. Acesta a fost mai mult decât încântat, cu atât mai mult cu cât, cu un an înainte, îi fusese refuzată cetățenia britanică! Cu puțin timp înainte de a se stinge din viață, se zvonea că Diana ar fi fost însărcinată…În decembrie 1995, când și-a anunțat renunțarea la prerogativele regale și retragerea din viața oficială, dedicându-se cauzelor umanitare, Diana a spus că vrea să rămână doar Prințesa inimilor. A fost și a rămas… în nemurire.
6 septembrie 1997. A fost cea mai tristă zi pentru britanici. 750 de milioane de telespectatori (mai mulți decât la nunta ei cu Charles1) au urmărit, înlăcrimați, conducerea pe ultimul drum a Prințesei lor. Sicriul acoperit cu drapelul regal și cu jerbe de crini albi era purtat de opt soldați ai gărzii regale. În fața lui, William și Harry cu ochii în lacrimi, alături de tatăl lor, Charles, bărbatul din cauza căruia Diana a trebuit să moară pentru a-i dărui fericirea deplină.
Recent, actorul american Kevin Kostner povestea într-un interviu că Prințesa Diana acceptase să joace alături de el în filmul Bodyguard 2'.

Printr-un joc al sorții, actorul a primit scenariul viitorului film la o zi după ce Prințesa Diana și-a pierdut viața, la doar 36 de ani, în dramaticul accident de circulație ce a avut loc într-un tunel din Paris, în timp ce încerca să scape de paparazzi. În filmul Bodyguard 2', Diana ar fi jucat un rol familiar – acela al unei prințese care are nevoie de protecție împotriva paparazzilor și a hărțuitorilor… Ce ironie! Dar nu e de mirare, fiindcă viața ei a fost un șir de drame, un joc încurcat al sorții, o enigmă fără răspuns…

Foto: Hepta, Northfoto

Azi se împlinesc 22 de ani de la decesul Prințesei Diana, în urma unui accident dramatic... Ce tragedii și neîmpliniri i-au marcat viața!Azi se împlinesc 22 de ani de la decesul Prințesei Diana, în urma unui accident dramatic... Ce tragedii și neîmpliniri i-au marcat viața!
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter