Românii stabiliți în străinătate trebuie să depună periodic un document pentru a primi pensie. Acesta trebuie depus la casele teritoriale de pensii din țară, iar data limită se apropie, fiind vorba despre ziua de 31 martie. Iată despre ce este vorba!
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Românii care locuiesc în străinătate trebuie să țină cont de o prevedere legală pentru a-și încasa pensiile. Periodic, aceștia trebuie să depună un document. Primul termen-limită pentru depunerea respectivului act este luni, 31 martie 2025. Așadar, mai au doar câteva zile la dispoziție.
Ce document trebuie să depună românii stabiliți în strainătate pentru a primi pensia
Noua Lege a pensiilor, adoptată în urmă cu doi ani și intrată în vigoare la 1 septembrie 2024 (Legea nr. 360/2023) aduce prevederi clare pentru românii stabiliți peste hotare. Potrivit acestora, de două ori pe an, românii din străinătate trebuie să depună așa-numitul 'certificat de viață'. Ei trebuie să facă acest lucru la casele teritoriale de pensii din țară.
„Certificatul de viaţă constituie dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenţi ai sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale', transmite Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Noua lege spune că certificatul care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață trebuie transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până pe data de 30 septembrie a fiecărui an.
„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață', se arată în Legea 360/2023.
De asemenea, potrivit celor de la CNPP, certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/001-cover-bun-88.jpg)
Anunț important pentru pensionarii din străinătate
De menționat e și faptul că autoritățile în cauză pot fi instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reședință.
Totodată, pensionarii din străinătate trebuie să știe că dacă nu respectă cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. Plata pensiei se reia de la data suspendării. Condiția este ca beneficiarul nerezident să comunice certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.
FOTO: Arhivă