Ce este GINGIVITA şi cât de periculoasă este? Legătura dintre placa bacteriană şi pierderea dinţilor

Publicat pe

Gingivita este o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Dacă nu avem o igienă dentară îndeajuns de eficientă, riscăm ca problemele să se agraveze, iar șansele de vindecare să se diminueze. Totuși, nu doar igiena precară duce la gingivită.

 

Gingivita reprezintă inflamația țesutului gingival, mai precis inflamația gingiei situată la baza dinților și a papilei gingivale – gingia situată între dinți. Această afectiune poate să fie indusă de acumularea de placă bacteriană sau de afecțiuni sistemice, de administrarea unor medicamente sau de o carență alimentară', spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Gingivita de cauză bacteriană se formează din cauza acumulării de placă bacteriană pe suprafața netedă a dinților.

Formarea plăcii bacteriene este un proces fiziologic și începe la o oră după realizarea periajului dentar. Se acumulează de microorganisme, toxine bacteriene și produși de reacție sub forma unui biofilm. Pe parcursul unei zile, acest biofilm devine placă bacteriană deoarece aderară microorganisme, resturi alimentare și produși de reacție.

Dacă aceasta placă bacteriană nu se îndepărtează la sfârșitul zilei, depunerea continuă și placa devine matură. Ea va fi apoi mineralizată apărând tartrul dentar. Acesa este depozitul gălbui-brun de la baza dinților, cu o consistență dură', spune medicul Adrian Mina.

Cum vedem că apare gingivita

Când apare gingivita de cauză microbiană, culoarea gingiei se schimbă din roz deschis în rosu, gingiile se tumefiază și apar sângerări la periaj sau chiar când mâncăm.

Pe termen lung, acest tip de gingivită devine periculos și se poate transforma în boală parodontală. Totuși, există situații în care avem gingivită, dar semnele de mai sus nu sunt vizibile. Gingia pare sănătoasă, astfel că doar medicul stomatolog poate descoperi apariția bolii', menționează medicul stomatolog.

Alte cauze ale gingivitei

Gingivita neindusă de placa bacteriană poate să apară în patologii sistemice de tipul diabetului zaharat, sida sau în stări fiziologice (menopauza, ciclul menstrual sau sarcina) și este datorată modificărilor sistemice apărute în cursul acestor patologii.

Carența de vitamina C determină, de asemenea apariția gingivitei.

O altă cauză o reprezinta tratamentele medicamentoase din cursul unor afecțiuni generale precum epilepsia, bolile cardiovasculare, administrarea de anticoncepționale', spune medicul Adrian Mina.

Soluţii

Tratamentul gingivitei de cauză microbiană indusă de placa bacteriană își are originile în igiena de zi cu zi a fiecărui pacient.

O igienă dentară judicios realizată împiedică apariția gingivitei și păstrează gingia în starea sa normală, roz și fără sângerare la periaj. Uneori însă, chiar și cu o igienă dentară satisfăcătoare, gingivita își face simțita prezența, iar atunci intervine consultația la medicul stomatolog și tratamentul de specialitate.

În ceea ce privește gingivita neindusă de placa bacteriană, cauza nefiind una dentară, rezolvarea se găsește în afecțiunea de bază sau tratamentul medicamentos și, de cele mai multe ori, implicația dentară are o importanță mult redusă față de afecțiunea sistemică', încheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter