Ce trebuie să faci în caz de război. Sfaturi utile

 Oana Pantazi
.

Ce trebuie să faci în caz de război. Din păcate, războiul a devenit o realitate pentru noi, așadar trebuie să fim informați în cazul în care scenariul se înrăutățește. În primul rând, în caz de război, trebuie să ne asigurăm că avem acces la adăpost, apă și hrană. Iată care sunt lucrurile care nu trebuie să ne lipsească.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Ce trebuie să faci în caz de război. Pe 24 februarie, în zorii zilei, Rusia a atacat Ucraina și, dat fiind că ne despart mai puțin de 1000 de kilometri, amenințarea războiului este iminentă. În aceste condiții, trebuie să știm ce putem face în caz de război și care sunt regulile de supraviețuire în cazuri extreme.

Ce trebuie să faci în caz de război

În situația în care cel mai negru scenariu devine realitate, este bine să avem deja informațiile bazice despre cum ne putem proteja. În primul rând, conform regulilor de supraviețuire în cazuri extrem, trebuie să ne asigurăm că avem acces la adăpost, apă și hrană, exact în această ordine. Iată cum trebuie să acționăm și ce este mai important să facem mai întâi!

Adăpostul, primul de care trebuie să te interesezi

Ce trebuie să faci în caz de război. În cazul unui conflict armat și, în special, al unui bombardament, trebuie să găsești un loc sigur, unde să te poți adăposti. Fie adăposturile create special în acest cop, fie o casă cu subsol rezistent, fie locuri îndepărtate de marile orașe (la țară). Dacă nu ai o casă la țară, unde să te poți adăposti, este bine să te informezi din timp cu privire la adăposturile antiatomice din orașul tău.

În București, de exemplu există peste 4500 de adăposturi antiatomice și antiaeriene. IGSU a publicat recent, pe site-ul oficial, lista adăposturilor de protecție civilă din toate județele și orașele Romaniei. Lista completă,  AICI.

În Capitală există aproximativ 165 de adăposturi de protecție civilă în Sectorul 1, alte 340 de adăposturi în Sectorul 2, 150 în Sectorul 3, 160 în Sectorul 4, încă 60 în Sectorul 5 și 300 în Sectorul 6. Interesează-te dacă subsolul blocului tău este un adăpost antiaerian și mai ales dacă poate fi folosit în acest scop în cazul unei urgențe.

Fă-ți provizii de apă potabilă

Ce trebuie să faci în caz de război. În caz de război, este important să ai provizii de apă potabilă pentru toată familia. Acestea te vor ajuta să supraviețuiești în cele mai dificile condiții. Nu uita că apă este mai importantă decât mâncarea, în acest caz. Fără apă, un om poate supraviețui 3 zile, în schimb, fără mâncare, se poate supraviețui și 40 de zile.

Fă-ți provizii de mâncare

Ce trebuie să faci în caz de război. O consecință deloc de neglijat a războiului este lipsa accesului la alimente și alte produse necesare traiului de zi cu zi. Așadar, fă-ți resurse de produse neperisabile. Asta înseamnă conserve, biscuiți sărați (care să înlocuiască pâinea) și orice produse care nu necesită gătire și rezistă mult în timp.

Chiar dacă poate apărea posibilitatea să rămâi fără gaze, este bine să te asiguri că ai în casă rezerve suficiente de făină, ulei, mălai, zahăr, sare, orez și alte cereale, pe care să le poți prepară în cazul în care nu vei mai avea acces la alte alimente, dar vei avea gaze sau folosești butelia.

Pregătește o trusă de prim-ajutor și una de urgență

Ce trebuie să faci în caz de război. Este foarte important ca, în momentul în care începe un război, să ai totul pregătit și să nu stai să faci bagaje. În acest moment, fiecare secundă contează, așadar pregătește-te din timp!

Vei avea nevoie de un rucsac încăpător, pentru fiecare membru al familiei. În acestea trebuie să adaugi toate cele necesare supraviețuirii: apă, mâncare, medicamente, trusa de prim-ajutor, produse de igienă, etc. 

Ce trebuie să conțină trusa de urgență.

  • Filtre de apă
  • Conserve 
  • Batoane proteice 
  • Un briceag multifuncțional, de calitate
  • Apă potabilă
  • Vitamine (mai ales dacă ai copii, dar ideal este să le ai pentru toată familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioada lungă din menul zilnic)
  • Produse de îngrijire (dezinfectant de mâini, șervețele umede, scutece pentru copii)
  • Lanternă și baterii+ baterii de rezervă (ai grijă însă să nu lași bateriile în lanternă, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei să rămâi fără lumina în cel mai critic moment)
  • Lapte praf, pentru copii mai mari. Este util și pentu adulți, deoarece este o sursă de calciu, vitamine și proteine
  • Trusa medicală (această trebuie să cuprindă: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
  • Medicamente (pentru cel puțin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
  • Brichetă și/sau chibrituri clasice
  • paturi
  • Radio portabil
  • Cel puțin trei seturi de baterii pentru lanternă, radio și alte resurse pe care le iei cu ține
  • Masca de gaze
  • Pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință.

Nu în ultimul rând, în afară de apă, mâncare și medicamente, este indicat să ai pregătite haine călduroase și încălțăminte confortabilă, pentru fiecare anotimp.

Stabilește un plan de urgență

Ce trebuie să faci în caz de război. Este foarte posibil că membrii familiei să nu fie împreună atunci când se produce un dezastru. Așadar, este extrem de important să te asiguri că puteți lua legătura, mai ales dacă internetul și căile de comunicații nu vor funcționa. 

Trebuie să ai la îndemână o lista cu adăposturi de siguranță sau să te interesezi care sunt acestea. Și metroul poate fi o alternativă în cazul unei explozii nucleare. De asemenea, dacă ești în interiorul unei locuințe sau al unei clădiri de birouri, stai într-o zona sigură, departe de ferestre.

Dacă atacul este anunțat, este important să te adăpostești cât mai repede posibil sub pământ și să rămâi acolo până când este sigur să te reîntorci la suprafață. De aceea este important să ai la ține un radio portabil.

Dacă acest lucru nu este posibil, găsește orice clădire, de preferință construită din cărămidă sau beton, și intră înăuntru pentru a evita orice material radioactiv de afară. Galeriile subterane ale metroului sunt o soluție în acest caz. Este indicat să stai cât mai mult ascuns în subteran pentru a nu intră în contact cu materialul radioactiv de afară. Este important să rămâi în subteran sau în clădirea în care ești adăpostit pentru el puțin 24 de ore.

Ce să faci în cazul unei explozii nucleare

Ce trebuie să faci în caz de război. În primul rand, nu privi, sub nicio formă, catre explozie. Lumina puternică produsă de o explozie poate duce la orbire.

De asemenea, dacă explozia nucleară te surpinde afară, întinde-te imediat la pământ și acoperă-ți capul cu mâinile. Dacă explozia are loc la distanță, poate dura până la 30 de secunde, sau mai mult, până când suflul acesteia te va lovi.

Dacă suflul te-a surprins afară, dezbracă-te cât mai repede posibil de haine și spală-te pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corp. Dacă este posibil, fă un dus cu multă apă și săpun pentru a ajută la eliminarea contaminării radioactive. Ai grijă însă să nu te freci și să nu îți zgârii pielea afectată.

Sursa: stirilekanald.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton