Avocatul Toni Neacșu: "Civilii care au depășit 35 de ani nu pot fi încorporați obligatoriu"

Publicat pe

Avocatul Toni Neacșu susține că proiectul de lege care vizează starea de criză este neconstituțional deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare. Acesta spune că nici măcar în timp de mobilizare sau război, civilii care au depășit 35 de ani nu pot fi încorporați obligatoriu.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Războiul din Ucraina a stârnit panică în rândul populației din România, existând zvonuri conform cărora bărbații între 18 și 63 de ani pot fi chemați la război. Astfel, au apărut cozi interminabile la serviciile de pașapoarte pentru că mulți români vor să fugă din țară în eventualitatea intrării României în război. Avocatul Toni Neacșu liniștește, însă, populația.

„Civilii care au depășit 35 de ani nu pot fi încorporați obligatoriu”

„In Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de razboi, indeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constitutie stabileste foarte clar ca pot fi obligati la efectuarea serviciul militar, in indeplinirea indatoririi de aparare a tarii, doar cetatenii cu varsta intre 20 si 35 de ani.

Civilii care au depasit aceasta varsta nu pot fi incorporati obligatoriu nici macar in timp de mobilizare sau razboi.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constitutiei Romaniei. Proiectul de lege numit impropriu al starii de criza, care de fapt modifica toata legislatia privind armata si pregatirea populatiei pentru razboi, nu va trece niciodata in forma actuala, cetatenii peste 35 de ani neavand indatoriri militare sub forma incorporarii', a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Zelenski, un nou avertisment pentru armata rusă: „Vom lupta până ne vom recâştiga pământul'

Citește și: Zelenski retrage soldaţii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene

Ce prevede proiectul de lege care ar mobiliza civilii pentru război

Conform proiectului, situaţia de criză este definită ca fiind „situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acţiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate'.

Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.

Ministrul Apărării: civilii NU vor fi chemați la război

Proiectul conţine şi prevederi referitoare la cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter