Cum a reușit Dana Deac după să învingă de 5 ori cancerul: "Mi-am creat strategii de supraviețuire"

Publicat pe

În 10 ani, Dana Deac a fost diagnosticată de cinci ori cu cancer și tot de atâtea ori l-a învins. Lupta cu boala a schimbat-o total și a învățat-o să se prețuiască mai mult, să-și acorde timp, atenție și dragoste. Dana Deac este acum nu doar un om mai puternic, ci și hotărât să-i ajute și pe alți pacienți să treacă mai ușor peste această grea încercare.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Dana Deac (59) a fost mereu în prima linie cu dezvăluiri, anchete și interviuri, dar în ultimii ani, viața a învățat-o că trebuie să-şi dedice şi ei timp, efort şi înţelegere. Şi, în ecuaţia vindecării ei de cancer a contat acel bine făcut cândva, întors înzecit.

„Poate să fie şi ritmul nebun, dar şi faptul că nu mâncam la timp sau că aveam o dietă necorespunzătoare, că nu dormeam suficient, că fumam excesiv (un pachet, un pachet şi jumătate pe zi), plus stresul acumulat. Pentru că eu, după perioada de investigaţii, am făcut un program de dimineaţă la Antena 1 şi apoi la Antena 3, „Cafeaua cu sare, pentru care mă trezeam la 5! Nu m-am îngrijit, nu m-am preţuit, ci m-am dedicat meseriei şi altora”, povestește Dana Deac acum, încercând să explice cauza îmbolnăvirii ei.

Dana Deac a revenit în televiziune și s-a orientat spre un format de emisiune care să vină în ajutorul oamenilor.

„Acum fac o emisiune, tot la TVR 1, despre „Secretele plantelor, după o idee care mi-a venit în pandemie, când eram toţi blocaţi şi nu puteam ieşi nicăieri pentru o filmare. M-am întrebat ce le-ar putea face plăcere oamenilor, dar şi ce le-ar fi util. Şi am făcut această emisiune, în care nu vorbim despre plante miraculoase sau despre cum să plantezi muşeţelul, ci explicăm natura astfel încât omul să-şi dorească să se întoarcă la ea”, a mărturisit Dana Deac într-un interviu acordat OK magazine.

Citește și: Dana Deac – Viaţa merge înainte

Citeste si: Dana Deac, veste proastă din partea medicilor după ce a învins cancerul de cinci ori: „De AVC nu puteți scăpa”

Citește și: Cristina Ciobănașu, fotografie alături de Vlad Gherman la 7 luni de la despărțire

Cum a reușit Dana Deac după să învingă de 5 ori cancerul

Dana Deac admite că viața ei s-a schimbat radical de când a aflat că are cancer și, în timp, oamenii s-au cernut din viața ei. Însă, cei care au plecat au lăsat locul altora, care au pășit cu brațele deschise și dorința de a o ajuta. Iar unul dintre cei mai puternici suporteri ai săi a fost chiar fiul ei.

„Mi-am creat strategii de supravieţuire. Eram doar eu şi fiul meu, Vlad, şi a trebuit să trecem prin multe într-un timp scurt. El a fost alături de mine şi s-a maturizat brusc. Învăţa pentru bacalaureat şi facultate, când mama lui lăsa şuviţe de păr prin casă de la citostatice. Apoi, el termina masterul, când eu făcusem al patrulea cancer şi atunci l-am simţit în pragul depresiei.

Dar el e mult mai înţelept şi mai pragmatic decât mine şi e prietenul meu, nu doar fiul meu. Au fost, însă, şi oameni care m-au părăsit, pentru că nu au ştiut să gestioneze o relaţie cu un bolnav de cancer. Dar nu-i judec, am înţeles că le e greu şi am mers mai departe. Dar, aşa cum au plecat mulţi oameni din viaţa mea, au apărut alţii extraordinari, pe care nu-i cunoşteam, dar care mi-au întins o mână de ajutor”, declară Dana Deac.

După operaţii, corpul meu s-a transformat, nu mai e cel pe care-l aveam, pentru că nici nu l-am preţuit la timp. Dar sunt mai fericită acum şi mă plac mai mult decât atunci când eram suplă, zveltă. Realizez că sunt mult mai înţeleaptă, în continuare mă bat pentru oameni – că nu am cum să scap de asta, drept dovadă că sunt preşedinte la Fundaţia Orange, unde fac voluntariat. Şi văd altfel viaţa, pentru că suferinţa te apropie de esenţa vieţii”, a mai spus Dana.

Dana Deac îi ajută și pe alții aflați în situația ei

Jurnalista a dezvăluit acum cum a ajuns la a cincea recidivă.

„Pur şi simplu, am avut nişte neşanse şi nimeni nu m-a prevenit că, de la iradierea pentru sân pot face cancer tiroidian. Dacă mi-ar fi spus cineva de la început, aş fi făcut doar chimioterapie. Şi a trebuit să plec iar din România, pentru că în vară se închide secţia de la Spitalul Parhon şi nu se mai operează. La Istanbul, am stat izolată într-un buncăr, dar am avut condiţii excelente. Am avut la dispoziţie un laptop conectat la internet, mi-am pus muzică simfonică şi m-am odihnit', a declarat ea pentru sursa menționată anterior.

Patru ani au trecut de atunci, iar Dana Deac e vindecată complet, analizele i-au ieșit foarte bine în ultima perioadă, așa că are motive să zâmbească. Dana Deac îi sfătuiește pe cei care trec printr-o situație asemănătoare cu a ei să apeleze la sfatul specialistului.

„Da, de multe ori, n-ai de unde să ştii cum se termină. Şi aici este de discutat, pentru că nu te lupţi cu cancerul, că nu ai cum, doar negociezi în permanenţă cu el: „Cum ar fi ca tu să mă laşi în pace, să pot să trăiesc echilibrat?. E ceea ce m-a învăţat psihologul Corina Georgescu, la care am apelat târziu, după al patrulea cancer.

Acum îi încurajez pe toţi cei care trec prin asta, inclusiv aparţinătorii, să apeleze la ajutorul unui psiholog.

Ni se tot spune să gândim pozitiv, dar noi nu ştim s-o facem, pentru că suntem făcuţi să ne luptăm să supravieţuim. Gândirea pozitivă o înveţi la psiholog. E un travaliu teribil să gândeşti pozitiv, trebuie să elimini o grămadă de frici, trebuie să te iubeşti, să te ierţi. Ştii cât de greu e să te ierţi? Eu nici acum nu m-am iertat cu desăvârşire', a mai spus ea pentru OK! Magazine.

foto: Facebook Dana Deac 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter