Documentarul "Colectiv", prezentat în premieră, mâine, la Festivalul de Film de la Toronto!

Publicat pe

Cea mai mare tragedie din România post-decembristă, „Colectiv”, investigată de jurnaliști de la Gazeta sporturilor și Libertatea, a luat forma unui documentar cu același nume, care, recent, a fost proiectat la Veneția, urmând să aibă premiera nord-americană la Toronto.

30 octombrie 2015. În acea seară blândă de toamnă nimic nu prevestea tragedia… Până au început să se audă sirenele salvărilor, care mușcau cu putere din liniștea nopții. Atunci, în clubul „Colectiv”, 27 de oameni au murit pe loc și 180 au fost răniți, numărul celor decedați ridicându-se, ulterior, la 64.

„Pe urmele vinovaților de tragedia de la Colectiv”

Documentarul lui Alexander Nanau descrie tot ce a urmat după incendiul de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, când 27 de oameni au murit pe loc și 180 au fost răniți. Atunci, Ministerul Sănătății le-a promis victimelor cu arsuri că vor avea parte de cele mai bune îngrijiri însă, pe măsură ce se scurgea timpul tot mai mulți dintre aceștia au pierit, ridicând proporțiile tragediei la 64 de morți. Jurnaliștii de investigație ai Gazetei urmăresc pas cu pas ce se întâmplă și merg pe toate pistele: caută surse din interiorul instituțiilor, consultă documente oficiale și întreabă medicii implicați în tratarea răniților.

Multe scene, filmate chiar în redacție

Multe dintre scene au fost filmate chiar în redacția Gazetei Sporturilor. Pentru realizarea documentarului, echipa regizorului Alexander Nanau a avut acces în redacție vreme de mai bine de un an, iar în unele perioade camerele video i-au însoțit pe ziariști zi de zi. Astfel, filmul surprinde momente importante ale muncii lor, inclusiv pe teren. Una dintre scene îi prezintă pe Mirela Neag și Cătălin Tolontan pe treptele institutului ICECHIM în momentul în care au avut confirmarea din analizele comandate chiar de ei că dezinfectanții Hexi Pharma, folosiți inclusiv în spitalele care tratau răniții de la Colectiv, sunt diluați.

Documentarul „Colectiv”, care a urmărit derularea evenimentelor de după tragedia din 2015 și investigațiile Gazetei, a fost proiectat ieri în premieră la Festivalul de Film de la Veneția.  Iar maine are premiera nord-americana in cadrul festivalului TIFF (Toronto 2019).

O bună parte a acestui film cuprinde investigațiile Gazetei Sporturilor de după Colectiv: Hexi Pharma, Secureanu, spitalele Primăriei și altele. Puține ziare din lume au avut onoarea de a fi, vreodată, subiectul unui film ajuns la un asemenea eveniment.

Echipa de jurnalisti de investigație condusă de Cătălin Tolontan își continuă munca publicând anchetele în cotidianul Libertatea. 

Despre munca jurnaliștilor Libertatea si GSP din documentar scrie Thom Powers, curatorul Secțiunii Documentare de la Festivalul de Film din Toronto, una dintre cele mai exigente prezențe ale cinematografiei: „Mai rar a fost evidențiat atât de dramatic rolul jurnalismului în expunerea corupției, așa cum este în Colectiv, filmul în care Alexander Nanau urmărește în timp real realizarea unei investigații. Cotidianul românesc Gazeta Sporturilor nu este cunoscut la nivel internațional, dar reporterii acesteia sunt la fel de perseverenți ca orice câștigător de Pulitzer”.

Festivalurile unde va fi prezent documentarul „Colectiv”

După lansarea modială de la Veneția, filmul va avea premiera nord-americană la prestigiosul Festival de Film de la Toronto, pe 6 septembrie, în cadrul secțiunii Documentare.

În Canada, proiecțiile sunt programate pe 6, 8 și 12 septembrie.

În cadrul Zurich Film Festival (ZFF), care va avea loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, în acest moment, sunt programate 4 vizionări ale filmului: 28 și 29 septembrie și 1 și 5 octombrie.

Filmul va merge în octombrie și la Festivalul de film jurnalistic și politic al clubului presei din Washington, unde se va organiza o dezbatere.

Premiera în România a filmului „Colectiv' va avea loc în noiembrie.

Documentarul "Colectiv", prezentat în premieră, mâine, la Festivalul de Film de la Toronto!Documentarul "Colectiv", prezentat în premieră, mâine, la Festivalul de Film de la Toronto!
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter