Filmul romanesc, celebrat in ziua a 8-a la TIFF

Publicat pe

Lansari de carte si DVD, proiectii speciale, o intalnire cu Ion Caramitru la TIFF Lounge (ora 17.00) si aniversarea unuia dintre cele mai bune filme romanesti din toate timpurile sunt cateva dintre evenimentele de neratat ale zilei de vineri, 8 iunie, la TIFF 2012.

Nunta de piatra (r. Mircea Veroiu si Dan Pita), unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, isi sarbatoreste cea de-a 40-a aniversare la TIFF.

Pelicula va avea parte de o proiectie speciala vineri, 8 iunie, ora 18.00, la Cinema „Florin Piersic', in prezenta regizorului Dan Pita (Premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2009), a scenografului Helmut St¼rmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actritei Ursula Woltz si a actorului Mircea Diaconu.

Dan Pita – foto Hepta

Filmul se afla pe locul 6 in clasamentul „Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor', stabilite prin votul a 40 de critici, in 2008, si a fost achizitionat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Tot la Cinema „Florin Piersic', de la 20.15, Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu) va avea o proiectie speciala, precedata de anuntarea castigatorului primei Burse Alex. Leo Serban, oferite de producatorul Bobby Paunescu si TIFF, in parteneriat cu ICR New York si Film Society of Lincoln Center.

De la ora 21.30, in spatiul TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj), primul lungmetraj romanesc realizat vreodata, Independenta Romaniei (r. Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), isi sarbatoreste cei 100 de ani printr-o proiectie cu acompaniament live asigurat de Dubase&Leizaboy.

Publicul este invitat si la o serie de lansari de carte la TIFF Lounge: de la 15.45, Editura Eikon prezinta colectia de carte TIFF Cinefil (despre primele 10 editii ale Festivalului International de Film Transilvania) si 16 mm (Jurnal cinefil).

Criticul de film Valerian Sava isi va prezenta volumul „O istorie subiectiva a tranzitiei filmice (Al Patrulea Val, restauratia mediocrata si refondarea cinemaului romanesc)', aparut la Editura Paralela 45.

Doua DVD-uri cu filme romanesti vor fi prezentate publicului de la 16.30, Caravana cinematografica (r. Titus Muntean) si Katalin Varga (r. Peter Strickland).
 

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter