Interviu cu Irena Boclincă, actrița care a interpretat-o pe Viorica Dăncilă la iUmor / EXCLUSIV

Publicat pe de Oana Pantazi

Irena Boclincă, actrița din Republica Moldova care a făcut un regal din interpretarea Vioricăi Dăncilă la iUmor, a devenit faimoasă peste noapte… Dar în spatele unei interpretări geniale, ce-i drept, de câteva minute se află ani de muncă și o poveste despre ambiție, dedicare, har și talent nemărginit. Iată cine este omul Irena Boclincă, concurenta de la iUmor!

Irena Boclincă, pe scena iUmor

Recent am aflat că actrița Irena Boclincă, în vârstă de 38 de ani, este prima finalistă iUmor din cel de-al șaselea sezon, în urma voturilor primite, așadar așteptăm cu toții cu nerăbdare următoarele momente ale actriței de la Chișinău. E adevărat că totul se datorează talentului ei extraordinar, însă, într-o oarecare măsură putem spune că și doamna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a contribuit la succesul fulminant al Irenei, oferindu-i un personaj absolut savuros. Deja știm cu toții că interpretarea Irenei Boclincă de la iUmor i-a făcut pe jurați să râdă în hohote și a devenit imediat virală, dar haideți să aflăm acum și cine este persoana din spatele personajului, deoarece vom mai auzi despre ea, cu siguranță, de acum încolo!

Delia, Bendeac și Cheloo au râs în hohote de… doamna Viorica Dăncilă.

 

Irena, de câteva zile, numele tău este pe buzele tuturor. Te-ai gândit vreo clipă că momentul tău de la iUmor va deveni viral?

Nu, inițial m-am gândit doar să mă prezint OK ca actriță și am vrut să nu îmi fie rușine de prestația mea. M-am gândit că Dăncilă este un nume aici, în România, dar reacția a fost peste așteptările mele!

De ce ai ales să o imiți pe Viorica Dăncilă și nu, să zicem, pe… Gabriela Firea? Cu ce ți s-a părut mai ofertantă ca personaj doamna prim-ministru?

Nu poți să faci parodie pe oricine, în primul rând trebuie să mă atragă un personaj, să mă inspire anumite elemente, așa cum au fost în acest caz coafura sau comportamentul. Alte doamne din politica românească nu mi s-au părut atât de 'colorate' pentru personajul meu.

Irene Boclincă a fost atentă la fiecare detaliu. Nu i-au lipsit nici măcar bodyguarzii!

Te sperie faptul că s-ar putea ca Viorica Dăncilă  să devină o ștampilă' pentru tine de acum înainte? Că vei fi asociată strict cu acest rol?

Nu mi-e teamă de acest lucru, mai degrabă mă deranjează faptul că oamenii nu înțeleg că aceasta este o parodie. Am primit de-a lungul timpului mesaje de la oameni cărora nu le-ar fi plăcut niște roluri, dar de această dată am primit reacții mai virulente. Dar eu oricum sunt critică cu mine și eu oricum sunt mult mai dură cu mine!

De obicei, personajele politice nu sunt iertate deloc, iar interpretarea tinde adeseori spre cabotinism. În pofida faptului că nu ți-a scăpat nimic din gafele doamnei Dăncilă, tu ai creionat un personaj simpatic… sau perfect de imperfect. Cum ai reușit să păstrezi echilibrul și să-i dai o asemenea tușă de finețe?

În parodie există riscul să faci ori prea mult ori prea puțin, probabil e un personaj atât de colorat, încât din start am început să îi imit și gesturile. Coafura și ținuta m-au ajutat foarte mult să îmi intru în rol. Am încercat să mă joc cu acest personaj și m-am bazat mult pe intuiția mea.

Irena a intrat atât de bine în pielea personajului viorica Dăncilă, încât vânzătorii de la tarabe nu și-au dat seama că nu stăteau de vorbă cu Viorica Dăncilă...

Irena a intrat atât de bine în pielea personajului viorica Dăncilă, încât vânzătorii de la tarabe nu și-au dat seama că nu stăteau de vorbă cu Viorica Dăncilă…

Cum te-ai simțit când ai fost în Piața Obor costumată?

Nu m-am așteptat la asemenea reacții, unii oameni chiar au crezut că sunt Viorica Dăncilă, alții au înțeles situația în sine, dar au intrat în joc, au început să îmi pună întrebări. M-am simțit prim-ministru!

Succesul incredibil din prima ediție a emisiunii iUmor te obligă să ridici ștacheta. Vei merge pe formula sigură și deja consacrată sau vei alege să ne surprinzi?

Cu siguranță trebuie să fac ceva și mai bun decât ce a fost. Am câteva idei care mi se învârt în cap, până la finală trebuie să văd la care dintre ele rămân. În primul rând, trebuie să nu îmi fie rușine de prestația din finală. Acum vine greul, nu ce a fost până acum!

Anul trecut, ai fost prima parteneră de scenă a lui Alexandru Arșinel, după dispariția Stelei Popescu. Pe o scară de la 1 la 10, cât de dificilă ți s-a părut această misiune?

Domnul Arșinel este un om extraordinar, înainte de a ieși împreună în scenă ne-am întâlnit să repetăm, așa că emoții am avut doar la prima repetiție, când nu știam cum să îl abordez, cum să mă comport, apoi nu a mai fost nevoie. E un om simplu, a glumit cu mine și, în plus, spectacolul a fost la mine acasă, la Chișinău, iar el mi-a făcut o intrare în scenă ca de divă! M-a emoționat momentul în care a spus că după moartea Stelei eu sunt unica actriță alături de care a ieșit în scenă. Atunci chiar mi-au dat lacrimile.

Cine este Irena Boclincă și unde a stat ascunsă până acum? Și mai ales de ce?

Irena Boclincă e un simplu om, o actriță din Republica Moldova. Acolo am crescut, m-am format ca actriță, am activat șapte ani în teatru, am colaborat cu un post de televiziune de acolo, iar în 2015 am lăsat tot și am venit în România. Mi-a fost foarte greu, dar simțeam că nu se mai întâmplă nimic, iar când veneam în turnee în România, mă simțeam ca acasă aici. Și colaboram frecvent cu trupe de teatru din România, mă înțelegeam foarte bine cu ei, am prins drag de ei. În 2015 mi-am luat inima în dinți și m-am mutat la Iași, am intrat la Master, dar jumătate de an am avut nopți înlăcrimate. Venisem fără bani, din apartamentul meu am ajuns în cămin, într-o cameră cu cinci fete, cu baie la comun, dar am zis că acesta e cursul lucrurilor și că sigur trebuie să fie și mai bine. În 2016 am prins o colaborare la Teatrul Național, în timp ce aveam și examene. După ce m-au văzut jucând la examene, toți au început să mă vadă cu adevărat. În 2017 am ajuns pentru niște proiecte în București, de atunci am colaborat cu Circul Metropolitan, iar când am auzit de preselecțiile iUmor am zis să încerc, mai ales că am mai vrut o dată, dar nu eram sigură pe materialul meu atunci. Data trecută, audițiile iUmor s-au și suprapus cu un alt spectacol cu Radu Afrim, iar premiera era foarte apropiată de ziua de filmare și atunci am ales teatrul. E clar că așa a fost să fie, ca eu să fiu acum pe scenă!

Ești blondă și minionă… Te-a ajutat sau te-a încurcat aspectul fizic în meserie? Ai avut roluri de vampă, de divă sau dimpotrivă?

N-am avut niciun avantaj sau dezavantaj de pe urma aspectuui, mai ales că în teatru mai sunt peruci și nu e scris undeva că trebuie să ai un 1,80 metri, important e cum interpretezi. Am primit de la roluri de copii, băieței, până la asistente medicale, prostituate, tot felul de băbuțe, la facultate mi-am copiat profesorii. Înălțimea m-a ajutat, să zicem, doar în rolul Edith Piaf, spectacol pe care l-am făcut alături de profesoara mea. Eu mă asemăn cu Edith cumva – în pofida oricăror reacții, ea a mers mereu înainte.

Ți se par mai provocatoare rolurile de contre emploi? Care a fost rolul care simți că te-a definit ca actriță?

Cred că sunt două! Pe lângă rolul lui Edith Piaf, mai există un personaj, o bătrână din spectacolul Veghe, care se juca la Chișinău. Eram două personaje, eu și un băiat care își căuta mătușa aflată pe moarte, dar a greșit adresa și a ajuns la mine. El tot îmi făcea lucruri ca să mor mai repede, dar eu nu mai muream. E un spectacol despre singurătatea oamenilor, chiar dacă oamenii râdeau de situațiile în sine, era o tragi-comedie. Aceste două roluri sunt cartea mea de vizită.

O femeie cu un anume grad de inteligență și, inevitabil, de umor de obicei intimidează bărbații. Ai un iubit, bănuiesc… Cum îți face față? Și cum au fost în general relațiile cu bărbații din viața ta?

Acasă sunt diferită de ceea ce se vede pe scenă, acasă el este vedetă pentru că e bărbat! (râde) Nu avem probleme pentru că eu aș fi cunoscută, mă susține, mi-a făcut 'galerie' și pentru premiera iUmor. Eu am mai fost căsătorită în Chișinău, dar am divorțat. În prezent, eu și partenerul meu suntem de mai bine de un an împreună și e bine ca în aceste momente să ai pe cineva care să te susțină.

Cu toate evenimentele recente, mai ai timp și de viața personală? Te temi că faima câștigată peste noapte va schimba ceva în povestea ta de dragoste? Dar în relațiile cu ceilalți? S-a mai întâmplat…

Nicidecum! Eu din 2010 apar pe sticlă la Chișinău și oamenii care mă cunosc știu că sunt un om simplu și fără fițe.

Unde o putem vedea acum jucând pe Irena Boclincă?

Irena joacă acum la Teatrul de Revistă Constantin Tănase în spectacolul 'Nepoții lui Tănase', în fiecare duminică, de la ora 11.00, sau la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași în 'Măcelăria lui Iov'. Și la iUmor!

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter