Atenție: iodura de potasiu, utilizată în cazul unui incident nuclear, nu se ia preventiv! Sfaturile medicului

Publicat pe

Iodura de potasiu nu se ia preventiv! Ministerul Sănătății lansează un avertisment adresat populației cu privire la utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui posibil incident nuclear. Românii au dat buzna în farmacii în ultimele zile, pentru a cumpăra iodură de potasiu, de teama unui atac nuclear al Rusiei, dar medicii avertizează că acest medicament face mai mult rău decât bine dacă este administrat nepotrivit.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Foarte mulţi oameni merg la farmacie să cumpere iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear. Atât medicii, cât și Ministerul Sănătății spun că sub nicio formă nu există profilaxie în acest sens şi că iodura de potasiu este indicată doar în cazul în care are loc cu adevărat un asemenea eveniment tragic.

Avertismentul Ministerului Sănătății în privința iodurii de potasiu

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ', transmite Ministerul Sănătății.

Medic, despre iodura de potasiu: „Produce dereglări grave ale glandei tiroide

Dr Corina Neamţu, medic primar endocrinolog şi doctor în ştiinţe medicale, atrage atenţia asupra unui fenomen periculos care are loc acum în România.

Nu este atitudine corectă, pentru că facem exact cum am făcut stocuri de plaquenil, de mai ştiu eu ce medicamente din Republica Moldova, de multe medicamente pe care niciunul dintre noi nu le-am folosit în timpul pandemiei, şi acum expiră, exact aşa se va întâmpla şi cu potasiul. Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trăit accidentul nuclear de la Cernobîl, când nu am primit iodură de potasiu pentru că ieşisem din vârsta de sub 18 ani şi au primit copiii şi militarii şi ştiu exact despre ce este vorba.

În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluţie naţională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă şi să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie.

Este foarte, foarte…Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida.

Fenomenul la care ne este supus organismul dacă luăm iod cu gândul că o facem preventiv: dereglări grave ale glandei tiroide, spune medicul.

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene

Citește și: De ce s-au prăbușit MIG-ul și elicopterul în Constanța.Explicațiile unui fost pilot pentru tragedia în care au murit 8 români

Citește și: Medicii din Rusia i-au cerut lui Vladimir Putin, printr-o scrisoare, să oprească războiul cu Ucraina:„O mișcare politică inumană

Citește și: Ce au convenit rușii și ucrainienii la a doua rundă de negocieri. Următoarea ar avea loc săptămâna viitoare

Iodura de potasiu NU se ia preventiv!

„Odată ce tiroida va fi blocată în a capta iod din atmosferă, cel radioactiv în cazul unui nedorit, unui puţin probabil accident nuclear, după ce este blocată, ea se va debloca în timp, pentru că este un mecanism doar temporar şi va produce din iodul pe care l-am înghiţit hormoni foarte mulţi, şi în funcţie de vulnerabilitatea individuală şi de prezenţa anticorpilor anti tiroidieni la unii pacienţi, şi sunt destui pacienţi cu această boală, vom avea la uşă pacienţi cu hipotiroidism foarte sever sau, cel mai grav scenariu, pacienţi cu hipertiroidism foarte sever.

Profilaxie nu există, există numai în cazul extrem de puţin probabil în care se va întâmpla un accident nuclear.

Iodura de potasiu pe care am lua-o are legătură strictă cu iodul radioactiv, însă în centralele nucleare există foarte mulţi izotopi radioactivi de care nu suntem deloc protejaţi şi nu avem cu ce. Singurul pentru care avem un remediu este iodul radioactiv.

În mod sigur există o strategie naţională pentru asta, sunt absolut convinsă că se lucrează la acest lucru, colegii mei din comisie lucrează la acest lucru, nu putem să ne apucăm noi ca indivizi să ne luăm singuri medicamente în cazul puţin probabil şi ipotetic al unui accident nuclear', a explicat Dr. Corina Neamţu pentru News.ro.

„Isteria aprovizionării cu iodură de potasiu trebuie să înceteze!”

Și dr. Adina Alberts atrage atenția în privința iodurii de potasiu și subliniază că aceasta nu se administrează preventiv.

Foarte mulți dintre dvs îmi scrieți speriați că nu găsiți iodură de potasiu în farmacii. Mă întrebați dacă e bine să luați preventiv iod pentru a fi cât mai bine protejați în eventualitatea unei explozii nucleare. Eu vreau să vă spun tuturor Nu vă panicați'! Nu e cazul!

În primul rând pentru faptul că noi suntem o nație îmbibată în iod oricum! Suntem singura nație europeană, poate chiar planetară, care are o legislației idioată prin care, de 20 de ani ni se bagă iod în sarea de bucătărie. Obligatoriu, prin lege. Iar sarea iodată se utilizează, tot obligatoriu prin lege, în aproape toate preparatele alimentare fabricate în România.

Pâine, prăjituri, brânză, salamuri, conserve, etc. Este o inepție pentru sănătatea glandei noastre tiroide! Dar are acest unic beneficiu și anume, în eventualitatea puțin probabilă a unei explozii nucleare, noi românii să fim mai bine protejați împotriva patologiei tiroidiene de cauză radioactivă. Adică împotriva absorbției la nivel tiroidian a iodului radioactiv.

NU! În niciun caz nu administrați iodură de potasiu în scop preventiv. Nici dvs și nici copiilor dvs! Ați puteți să vă achiziționați un supliment cu iod, și ați putea să îl păstrați într-un sertar. Dar să nu îl luați decât dacă, Doamne ferește, va fi cazul! Din păcate, în cazul unei explozii nucleare, întregul organism suferă profund. Nu doar tiroida… Nu mai continui!”, scrie dr. Adina Alberts pe Facebook.

Cum se ia iodura de potasiu, în caz de atac nuclear

În mod normal ar trebui să existe de la autorităţi o avertizare că este nevoie de o cerere de comprimate de iod, trebuie anunţat cum se ia şi când se ia.

Acest iod are ca scop să umple glanda tiroidă cu iodul normal din iodură de potasiu astfel încât în caz de accident nuclear acei ioni de iod radioactivi să nu se acumuleze în glandă, iar în timp asta să ducă la cancer tiroidian.

El nu se ia preventiv, se ia la 2 până la 6 ore maxim de la incident, doza este stabilită, este doză unică. Pentru copii este o doză mai mica, copiii mai mari până la adulţi în vârstă de 40 de ani este tot o doză unică de 130 de miligrame de iodură de potasiu.

Ar trebui autorităţile întâi să liniştească populaţia pentru că toată lumea nu ştie de ce trebuie să ia, cine trebuie să ia, nu am auzit nimic din punct de vedere oficial în ceea ce priveşte aceste tablete de iod, doar că circulă vestea şi că la Cernobîl au fost luate.

Într-adevăr ar trebui să existe acum din partea autorităţilor, Ministerul Sănătăţii, să iasă şi să spună cum se ia, nu se ia preventiv, care ar fi doza', spune Beatrice Speteanu, farmacist.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter