Iurie Darie si Dumitru Gaita - omagiati la Gala Premiilor Gopo 2012

Publicat pe

La cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo, unul dintre cei mai apreciati actori romani, Iurie Darie, va fi recompensat cu Premiul pentru Intreaga Cariera. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la editiile precedente altor patru actori emblematici pentru filmul romanesc: Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru ÅŸi Jean Constantin.

Nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov (astazi in Republica Moldova), Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu si Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat in cinematografie in 1953, colaborand cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. In teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum Troilus si Cressida', Umbra', Palaria'.

Tot in 2012, Premiile Gopo aduc un omagiu si unuia dintre cei mai prolifici asistenti de camera din cinematografia romaneasca a ultimei jumatati de veac, Dumitru Gaita, prin acordarea unui Premiu Special. Cariera sa cuprinde zeci de lungmetraje de fictiune, printre care se numara unele dintre cele mai importante titluri produse in studiourile de la Buftea in deceniile ’50 – ’80. 

Pe langa titlurile semnate de Victor Iliu, Manole Marcus, Mircea Daneliuc, Dan Pita, Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Dinu Cocea sau Sergiu Nicolaescu, din filmografia lui Dumitru Gaita fac parte nu mai putin de ÅŸase filme de lungmetraj regizate de Ion Popescu Gopo (Pasi spre luna', De-as fi …Harap Alb', Povestea dragostei', Maria, Mirabela', Galax, omul papusa', „De trei ori Bucuresti').

Cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc luni, 26 martie 2012, la Platinum Business & Convention Center ÅŸi va fi putea fi urmarita live ÅŸi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar ÅŸi pe cea mai mare mediafatada din Europa continentala, Cocor Media Channel.

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter