Într-o perioadă în care oamenii nu mai puneau atât de mult preţ pe mâncarea de calitate, gătită acasă, din ingrediente organice, bucătarul britanic Jamie Oliver a fost printre primii si-au dorit să schimbe această realitate.
Datorită emisiunilor sale culinare urmărite de milioane de telespectatori din peste 100 de ţări şi cărţilor de reţete traduse în peste 30 de limbi, Jamie a devenit un fenomen, iar oamenii şi-au regăsit plăcerea de a găti şi de a mânca.
În 2011, cartea Jamies 30 Minute Meals' se vindea în 1 milion de exemplare, dovadă că chef-ul britanic blond, îmbrăcat în jeanşi şi purtând Converse, revoluţionase bucătăria modernă.
Jamie a influenţat stilul de viaţă şi dieta englezilor într-o măsură mult mai mare decât orice campanie de informare a autorităţilor.
Pasionat de bucătăria italiană, Jamie Oliver a deschis un lanţ de restaurante cu specific italian, Jamies Italian, alcătuit din 30 de locaţii răspândite în toată lumea.
Atunci când nu se află în bucătărie îşi petrece timpul la Essex cu familia lui numeroasă, simpaticul bucătar având 4 copii. Acolo are o grădină la care a visat de mult timp şi pe care o îngrijeşte cu mare atenţie: „Sunt fericit sa spun ca sunt complet indragostit de gradina mea. Ati putea crede ca vorbesc ca un hipiot, dar ma umple de mandrie, placere si pasiune sa-mi cultiv singur legumele, declară el.
Iată una dintre reţetele savuroase care l-au făcut faimos pe Jamie:
Tartă tatin cu pere
Ingrediente:
125 gr de zahăr pudră
3 pere tari, curăţate de coajă şi tăiate felii
40 gr de unt
½ linguriţă de ghimbir proaspăt ras
½ linguriţă de scorţişoară
350 de gr de aluat de tartă
Preîncălzeşte cuptorul la 190 de grade. Într-un vas cu un diametrul de 20 cm, care poate fi pus la cuptor, adaugă zahărul şi puţină apă şi amestecă până se caramelizează.
Rezistă tentaţiei de a gusta din caramelul fierbinte şi pune cele 3 pere tăiate în această combinaţie delicioasă. Încorporează şi untul şi lasă ingredientele la foc mic timp de 5 minute. Opreşte focul şi presară deasupra ghimbirul ras si scortisoara. Întinde deasupra perelor caramelizate aluatul de aproximativ 0,5 cm grosime şi taie-l cu un disc, astfel încât să obţii un cerc cu 5 cm mai mare decât diametrul formei de copt.
Amestecă un ou cu puţin lapte şi unge aluatul de tartă pe care l-ai aşezat în jurul perelor. Introdu tarta la cuptor timp de 30-40 de minute până capătă o culoare aurie. Scoate-o din cuptor şi las-o să se răcească puţin. Pune deaspura tartei un platou şi lasă tarta să cadă pe acesta cu mare atenţie din cauza sucului de fructe care se poate prelinge.
Serveşte tarta tăiată în felii decorate cu frunze de mentă şi servite cu îngheţată sau frişcă.
Foto: Hepta