Sfaturile medicului despre cum să ne protejăm de coronavirus, la locul de muncă. Este sau nu indicat ca oamenii să poarte măști?

Publicat pe

De când coronavirusul a ajuns în România, extrem de multe persoane sunt îngrijorate să nu se îmbolnăvească. Mulți nu știu care ar fi cele mai bune măsuri pe care ar putea să le ia pentru a se feri de COVID 19. Iată sfaturile unui medic.

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecțioase Spitalul Clinic Sanador a oferit câteva răspunsuri pentru unica.ro.

Una dintre dilemele oamenilor ar fi cum să se protejeze la locul de muncă, ce ar trebui să facă mai exact pentru a nu lua virusul de la un posibil coleg infectat.

„Eu văd două variante aici, complementare mai degrabă decât alternative. În primul rând, există deja recomandari clare, din partea organismelor naționale, europene și mondiale privind prevenirea acestei infecții. Faptul că sunt sau ar trebui să fie deja cunoscute, nu le face mai puțin importante: respectarea igienii mâinilor, a suprafețelor, o „etichetă a tușitului – în batistă de hârtie de unică folosință sau în plica cotului, statul acasă de la primele semne de boală, precum febră sau tusea. Toate acestea vor încetini, cu siguranță, răspândirea acestui nou virus. În al doilea rând, deși la acest moment nu este o recomandare care să întrunească un consens din partea experților, e de presupus ca purtarea – corectă – a măștilor de către toată lumea, nu doar de către cei bolnavi, ar ajuta la limitarea răspândirii. Deși susțin și eu că măștile acestea obișnuite, cunoscute drept măști chirurgicale, oferă o protecție potențial neglijabilă pentru cei care le poartă, atunci când ar avea contact apropiat prelungit cu o persoană bolnavă de COVID-19, e de asemenea acceptat la acest moment că multe persoane au forme foarte discrete de boală – practic sunt asimptomatici – și totuși transmit acest virus. Ori, dacă toți am purta aceste măști, acești purtători asimptomatici sau persoanele aflate în incubație, ar împrăștia mult mai puțin virusul. Problema este însă, cel puțin la acest moment, disponibilitatea acestor măști, în cantitățile care ar fi necesare pentru a implementa corect aceasta strategie (ele ar trebui schimbate la câteva ore). Ori, la acest moment, nu numai la nivel național, există riscul unui deficit chiar și pentru activitățile medicale obișnuite unde sunt necesare”, a spus medicul.

O altă informație importantă pe care ar vrea să o știe populația ar fi dacă vindecarea este completă în cazul unei persoane care a luat coronavirus sau dacă acesta rămâne în sânge. Momentan nu se cunoaște acest detaliu, motiv pentru care medicul a subliniat doar că există momentan suspiciunea ca o persoană care a trecut prin această infecție s-ar putea reinfecta

Totodată, întrebat dacă oamenii ar trebui să își anuleze concediile programate în luna martie-aprilie, medicul a răspuns că recomandă anularea vacanțelor numai în destinațiile în care există „o circulație importantă a virusului”.

Sursa foto: unsplash.com

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifestă și cum se transmite

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter