Napoleon al III-lea in vizita la MNAR

Publicat pe
Theodor Aman
Theodor Aman – Unirea Principatelor 1857
Muzeul National de Arta a Romaniei gazduieste expozitia Napoleon al III-lea si Principatele Romane, organizata cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Napoleon al III-lea si, anticipat, a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (in 2009).

Expozitia prezinta circa 200 de opere de arta plastica si decorativa, documente si fotografii rare de la mai multe muzee si institutii din Romania si Franta, ilustrand legaturile politice, culturale si artistice dintre Franta si Principatele Romane de la sfarsitul secolului al XVIII-lea pana in 1881, anul proclamarii Regatului Romaniei.

Parcursul expozitional va puncta aspecte precum: marturiile calatorilor francezi in tarile romane, incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea, Razboiul din Crimeea (1856), Expozitia Universala de la Paris (1857) in cadrul careia a fost expus Tezaurul de la Pietroasa, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in Moldova si Tara Romaneasca (1859), sprijinita de Napoleon al III-lea, Razboiul de Independenta (1877-1878), precum si personalitatea lui Carol I si calatoriile sale in Franta.

George Peter Healy, Portretul Regelui Carol I Portret Napoleon III
George Peter Healy – Portretul Principelui Carol I Portret Napoleon III, tapiserie dupa Franz Winterhalter

Un spatiu mai amplu este alocat schimburilor artistice dintre Franta si Romania, prezentand lucrari de: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Michel-Martin Drolling, Gustave Moreau, Jean-Fran§ois Millet, Alfred Sisley etc.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter