Regina Elena a României, una dintre cele mai elegante regine ale Europei! Cu ce designer era prietenă

Publicat pe

Deşi cunoscută drept o victimă de către români, din cauza modului în care s-a comportat cu ea Carol al II-lea, Regina-mamă Elena avea un simţ al umorului dezvoltat, era curajoasă şi puternică, dar și una dintre cele mai elegante regine ale Europei. Și zâmbea tot timpul, după cum a mărturisit unul dintre ultimii prieteni ai Reginei, care a numit-o „regina surâsului'.

„Regina Elena a României este singura regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea – multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute -, am pornit să-i documentăm povestea. A deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei – Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena – a făcut alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant', spune Camelia Csiki, autoarea documentarului.

Regina Elena vorbea șase limbi străine

„Regina-mamă Elena vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. Am descoperit primele imagini cu ea în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Sunt din 1920, când ea venise în vizită în România. De asemenea, în documentar avem imagini în exclusivitate filmate de Regele Mihai în perioada exilului, dar şi imagini din arhive, filmări care nu au mai fost difuzate', a adăugat Camelia Csiki, realizatoarea documentarului Regina Mamă Elena, ce poate fi vizionat în premieră la TVR 1 pe 19 octombrie, de la ora 16.00.

Pentru documentar, Camelia Csiki a stat de vorbă cu unul dintre copiii orfani pe care Regina i-a salvat din Lagărul de la Marghilev, Transnistria. Dar a intervievat alte persoane din anturajul cosmopolit al reginei. Nobili din Florenţa, Amedeo de Aosta, Duce de Savoia, oficialităţi italiene, precum şi artişti renumiţi îşi amintesc de Regina României, care a trăit ultimul exil al vieţii ei în Toscana. „A fost senzaţional să descopăr că nobili florentini îşi amintesc cu drag de ea, din perioada celor două exiluri ale Reginei-mamă Elena'.

Regina Elena era prietenă cu Salvatore Ferragamo

„Regina Elena a României a fost una dintre cele mai elegante regine ale Europei, fiind prietenă cu mari creatori de modă. Chiar Regina Maria îi cerea sfaturi în materie de modă şi lua modelul rochiilor de la ea, adaptându-le pentru silueta ei', a mai povestit  Camelia Csiki, realizatoarea documentarului Regina-mamă Elena, pe care îi puteţi vedea sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 16.00, în ediţia specială a emisiunii Ora Regelui, la TVR 1.

În perioada exilului la Florenţa, Regina s-a împrietenit cu Salvatore Ferragamo, celebrul designer de încălţăminte. Domenico Savini, istoric, genealogist în Florenţa declară în documentar: „Există fotografii cu tiparele de încălţăminte cu care Ferragamo îi lua măsurile Reginei Elena. Ea venea aici, pe Via Tuornaboni, pentru că era clientă a tuturor buticurilor de aici – Gucci, Ferragamo, produse tipic florentine”.

Echipa TVR formată din Camelia Csiki şi operatorul Claudiu Petringenaru au mai filmat la reşedinţa din exil – Villa Sparta, pe care Regina Elena a fost nevoită să o vândă în anii ’80, pentru că nu putea să o mai întreţină. „A fost surprinzător să descopăr că actualul proprietar menţine vie prezenţa ei acolo conservând grădina şi plantele cultivate de ea în grădina vilei', a mai adăugat Camelia Csiki, realizatoarea documentarului.

Foto: TVR, Facebook

Regina Elena a României, una dintre cele mai elegante regine ale Europei! Cu ce designer era prietenăRegina Elena a României, una dintre cele mai elegante regine ale Europei! Cu ce designer era prietenă
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter