Remedii naturiste pentru respirația urât mirositoare. Halitoza poate semnala o boală gravă!

Publicat pe

Respirația urât mirositoare este o problemă extrem de des întâlnită și are numeroase cauze, carii sau boli ale gingiilor, însă și afecțiuni mai grave, precum sinuzită, amigdalită, abces pulmonar sau chiar cancer. Printre remediile naturiste care ameliorează halitoza se numără consumul de apă, ceaiul verde și înlocuirea apei de gură din comerț cu diverse combinații de plante.

Respirația urât mirositoare care persistă pe termen îndelungat, sau halitoza, se datorează de obicei bacteriilor din gură. Aceste bacterii produc gaze care pot provoca un miros. Mirosul apare atunci când bacteriile descompun zaharurile și amidonul din alimentele pe care oamenii le mănâncă.

Uneori, halitoza poate semnala ceva mai grav, cum ar fi boala gingiilor sau cariile dentare. Este important să meargeți la controale dentare în mod regulat, astfel încât medicul să poată trata aceste probleme din timp. E important de știut că respirația urât mirositoare poate, de asemenea, să semnaleze și o problemă de sănătate ce nu are legătură neapărat cu cavitatea bucală', explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Beți apă!

Sindromul gurii uscate este o afecțiune care poate provoca halitoză, precum și alte probleme de sănătate orală. Gura uscată apare atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a clăti resturile alimentare din gură. O mulțime de diferiți factori pot provoca uscarea gurii. Cea mai frecventă cauză este deshidratarea. Medicamentele și dieta pot influența, de asemenea, gradul de uscăciune al gurii. Este recomandat consumul de 2.7 litri de apă pe zi în cazul femeilor și 3.7 litri pe zi în cazul bărbaților. Aceste cantități includ și apa provenită din alimente și alte tipuri de băuturi', recomadă dr. Adrian Mina.

Consumați ceai verde!

Ceaiul verde este foarte bogat în antioxidanți, iar cel mai prezent antioxidant este Epigallocatechin-3-galate (EGCG). Cercetările sugerează că EGCG poate avea multe efecte benefice asupra sănătății. Studiile arată că EGCG declanșează celulele din gingii pentru a elibera o substanță antimicrobiană.

Această substanță chimică vizează Porphyromonas gingivalis (P.gingivalis), un tip de bacterie care contribuie la apariția bolilor gingivale și a halitozei. Un alt tip de bacterie care contribuie la apariția halitozei este Solobacterium moorei (S. moorei), iar ceaiul verde are impact și asupra acesteia', dezvăluie stomatologul.

Înlocuiți apa de gură cu combinații de plante!

„Placa dentară și inflamația gingiilor sau gingivita se numără la rândul lor printre cauzele comune ale halitozei. Este recomandată obținerea unei substanțe din ulei de arbore de ceai, cuișoare și busuioc cu care să vă clătiți cavitatea bucală, fiecare dintre aceste ingrediente având proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii.

Uleiul de arbore de ceai poate fi de asemenea înlocuit cu ulei de scorțișoară, întrucât și acesta are puternice proprietăți antibacteriene și nu provoacă daune la nivelul celulelor gingivale. E important de știut că uleiurile esențiale se folosesc doar diluate în apă și nu se înghit!', menționează medicul stomatolog Adrian Mina.

Condimente contra mirosului urât al gurii

Există și o serie de condimente pe care le puteți include în alimentația de zi cu zi, astfel încât lupta contra respirației urât mirositoate să fie și mai eficientă. Printre acestea se numără semințele de fenicul, anasonul, cuișoarele, cardamomul, scorțișoara, ghimbirul, menta, pătrunjelul, corandrul, rozmarinul sau cimbrul', adaugă el.

Mâncați iaurturi probiotice și beți kefir!

Probioticele sunt bacterii vii benefice pentru sănătate. Consumul de alimente care conțin probiotice ajută la reducerea nivelului de bacterii rele din gură, iar acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea respirației. Toate iaurturile conțin probiotice, deoarece aceste bacterii sunt necesare pentru transformarea laptelui în iaurt. Cu toate acestea, iaurtul probiotic și kefirul conțin un grad mai ridicat din aceste bacterii benefice', spune medicul.

Când să mergeți la stomatolog

Halitoza poate semnala carii dentare, boli gingivale ori poate fi un efect secundar al unei medicamentații sau a unei probleme în altă parte a corpului. Ar trebui să ajungeți la medic dacă respirația nu se îmbunătățește, în ciuda încercării remediilor mai sus amintite', este recomandarea stomatologului.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter