ROBERTO CAVALLI: „Îmi place să-l copiez pe Dumnezeu“

Publicat pe

Roberto Cavalli e de părere că femeile sunt mai inteligente şi mai puternice decât bărbaţii şi le admiră pentru personalitatea şi feminitatea lor. Cu aceste idei, nu e de mirare că a construit un imperiu în lumea modei. Pe lângă creaţiile vestimentare, italianul cu ochelari de soare şi voce de fumător înrăit are parfumuri şi băuturi alcoolice care îi poartă numele.

 

 Roberto Cavalli - Italy


 

Roberto Cavalli e un poet. După ce a declarat că fiecare femeie este un supermodel dacă are ati­tudinea potrivită, nu neapărat un fizic fără de cusur, probabil că sexul slab a suspinat uşurat, a clipit dulceag şi s-a bucurat să afle părerea marelui Cavalli despre femei.

 

Ale tinereţii valuri

Designerul şi-a pierdut tatăl în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Cum ar fi fost viaţa mea dacă aş fi avut şi eu tată?', se întreabă Cavalli pe blogul personal. „Cu siguranţă aş fi învăţat şi aş fi terminat şcoala.'

A ajuns în schimb să facă parte din anturaje destul de dubioase şi de câteva ori viitorul designer, artist şi pri­eten al celebrităţilor s-a bătut în stradă cot la cot cu camarazii săi ca în filmele cu Jackie Chan. Asta deşi era, încă de pe atunci, o fire boemă. Dovadă că, atunci când mama l-a ameninţat după terminarea liceului că ori îşi ia un job, ori pleacă din casa ei, rebelul a ales ulti­ma variantă şi s-a înscris la Academia de Artă din Florenţa. Efervescent şi nerăbdător ca un leu în cuşcă, Cavalli abia aştepta să vină vremea lui, să cuce­rească lumea. Însă a trebuit să înveţe că nu poţi fi 100% nonconformist şi totuşi acceptat de societate. Cu timpul s-a mai temperat, iar de prin anii 70 a început să fie cunoscut.

00099314_000010

A avut o pre­zentare la Paris, apoi la Florenţa lui cea dragă. Privind în urmă, îşi aminteşte cu mândrie de perioada de început. „În 1970 eram designerul numărul 1 în lume. Armani nu însemna nimic pe lângă mine.' Faptul că Brigitte Bardot a fost prima celebritate care i-a purtat creaţiile trebuie să fi contribuit în bună măsură la curajul de a face o astfel de mărturisire. Dar Cavalli nu a fost tot timpul atât de stăpân pe el însuşi. Copilăria fără tată şi distanţa dintre vi­surile lui şi ceea ce putea realiza con­cret l-au făcut să fie o vreme retras, ne­sigur pe el şi convins că cine nu e cu el e împotriva lui. A rămas până azi un încăpăţânat, însă într-o formă ceva mai nuanţată. Nu se abate de la ideile sale, dar nu mai e chiar atât de categoric.

Aşa a ajuns în fruntea unui imperiu care include, pe lângă creaţiile vestimentare pentru femei, bărbaţi, copii şi o linie de jeanşi, ochelari de soare, bijuterii, parfu­muri sau băuturi alcoolice, vin şi votcă.

 

„Nu există exces'

S-a spus despre Roberto Cavalli că nu e deloc subtil, ci dimpotrivă, strident, opulent, excentric poate chiar şi pentru o industrie în care libertatea e regula jo­cului. Iată cum îşi justifică pofta nebună de animal print-uri, culori puternice, ţesături împodobite, aurite, broderii im­presionante. „Excesul aduce uneori succesul. Asta dacă faci ceva diferit, ceva special, sexy. Pentru că oricărei fe­mei îi place să fie sexy şi eu vreau să ajut  femeile să fie aşa. Uneori le e frică de asta, dar ar trebui să ştie că o rochie le poate salva viaţa.'

Deşi creaţiile sale ar putea părea la li­mita dintre extravagant şi kitsch, Ca­valli îmbracă vedete dintre cele mai celebre: Kate Moss, Gisele Bündchen sau Sharon Stone. Şi dacă are o părere atât de bună despre el însuşi, asta se datorează şi orientării sale sexuale. Fi­ind unul dintre puţinii bărbaţi „straight din industrie, italianul crede că poate aprecia mai bine dorinţele unei femei. El a creat însă şi pentru bărbaţi… „Seara, toţi bărbaţii arată la fel. Ca pinguinii. Femeile trebuie să aibă o rochie pentru fiecare eveniment, în vreme ce ei folosesc acelaşi frac' şi de aceea este de părere că nu femeile au atât de multă nevoie de el, ci bărbaţii. „Ei nu au cu ce să se îmbrace.

BUX_2099

La finalul prezentarii primavara-vara 2011, Milano

 

Ţinuta favorită: Jeanşi, un tricou sau un pulover, o pereche de ochelari de soare din colecţia proprie şi pantofi din piele made in Italy.

Animal print: „Copiez «îmbrăcămintea» unui animal pentru că îmi place la nebunie să-l copiez pe Dumnezeu. Cred că El este cel mai grozav designer.'

Luxul: Designerul are un elicopter, un iaht extravagant la bordul căruia spune că trăieşte ca un star rock, maşini deosebit de scumpe, case cu decora-ţiuni opulente, accesorii impresionante.

Despre retragere: „Mă gândesc la asta când sunt foarte obosit. Dar simt că am o mare responsabilitate faţă de fanii mei care au aşteptări mari de la mine. În acelaşi timp, moda e în ADN-ul meu. N-aş putea niciodată să trăiesc fără ea. Sper să găsesc ceva nou, nou tot timpul

 

Roberto Cavalli impreuna cu sotia sa, Eva

De CLAUDIA COJOCEA

Fotografii HEPTA, NORTHFOTO

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter