Rusia cere explicații României privind "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși". Replica oficialilor români

Publicat pe

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe în care cere explicații României din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi la noi în ţară, a declarat ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, conform agenţiei TASS. Iată care a fost răspunsul oficialităților române!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Rusia cere explicații României privind presupuse încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși pe teritoriul țării noastre. Ambasadorul Rusiei în România a făcut aceste declarații pentru un post de televiziune rusesc. Valery Kuzmin susține că a transmis autorităților de la București exemple de cazuri concrete în care rușilor le-au fost încălcate drepturile, anunță TASS. Ambasadorul a și numit câteva bănci pe care le acuză că au refuzat să mai ofere servicii cetățenilor ruși.

Rusia cere explicații României privind „încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși”

„Desigur, am protestat la autoritățile române, am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României și ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși”, a spus Valery Kuzmin , informează stirileprotv.ro

Kuzmin a subliniat că în România sunt „relativ puțini” cetățeni ruși.

Conform acestuia, unele bănci din România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, respectiv celor cu pașaport rusesc, a menționat Kuzmin.

„Situația aici este destul de tensionată, ca de altfel în majoritatea țărilor UE și NATO. În acest sens, avem de-a face cu o țară care este membru NATO și UE. 

Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă, de exemplu, li s-au refuzat serviciile bancare – bănci precum „Raiffeisen”, „Transilvania” sau BRD. Motivul invocat de bănci a fost adesea: „Pentru că aveți pașaport rusesc”, a spus ambasadorul rus.

Citește și: Joe Biden l-a numit „dictator” pe Vladimir Putin: „Războiul va lăsa Rusia mai slabă”

Citește și: CTP, declarații vehemente despre război: „Ucraina e România! Rusia a declarat război NATO. România este în război cu Rusia”

Citește și: Ce este bomba termobarică, ce ar fi fost folosită de ruşi în Ucraina: „Tatăl tuturor bombelor”

Citește și: Zelenski, președintele Ucrainei, a jucat rolul unui președinte care apără țara împotriva Rusiei.Este actor de meserie

Valery Kuzmin a revenit, adăugând că nu în toate cazurile s-a întâmplat așa.

„Este adevărat, există și unele precedente mai pozitive, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemei, unor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat conturile”, a mai spus ambasadorul.

Ambasadorul rus vorbit și despre incidentele de la graniță

Valery Kuzmin a adus în discuție și problemele întâmpinate de cetățenii ruși la graniță.

„De exemplu, o familie de cetățeni ruși care se întorcea din regiunea Herson de la înmormântarea unei rude, la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autorităților române a declarat că Președintele României ar fi emis un decret conform căruia bunurile cetățenilor ruși, în special mașinile, sunt supuse sechestrului”, a mai spus ambasadorul rus.

„Am reușit să-i explic acestui camarad că președintele României nu a dat astfel de ordine. Nu am auzit nimic de acest gen în mod oficial, deși știm că unii profită de apele tulburi, pentru a obține niște avantaje din asta”, a adăugat Valeri Kuzmin.

Replica oficialilor români

După ce Rusia a cerut explicații României privind „încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși”, a venit și replica oficialilor români. Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat primirea, pe 2 martie, a unei „note verbale” din partea Ambasadei Federației Ruse la București, prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate, prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România.

Ambasada solicită MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. 

„Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.

Distinct de cazul de față, MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federației Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistrați în Federația Rusă, în tranzit din Ucraina spre terțe destinații. 

În acest caz, conform practicii obișnuite, MAE a informat prompt autoritățile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare și acordarea întregului sprijin.

În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse.

MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică.

MAE reamintește că Nota verbală reprezintă modalitatea obișnuită și cea mai larg utilizată de purtare a corespondenței diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate și ministerul afacerilor externe al statului acreditar”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al României.

Foto: Hepta

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter