Ursul de Argint pentru Radu Jude

Publicat pe

Lungmetrajul AFERIM!', în regia lui Radu Jude, a strălucit sâmbătă seara pe scena de la Berlinale Palast când cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie 2015) și-a desemnat câștigătorii.

 

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, AFERIM!' a obținut Ursul de Argint pentru Regie acordat lui Radu Jude.

 

Premiile au fost desemnate de un juriu condus de regizorul american Darren Aronofsky și format din Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriță, Franța) și Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

 

Radu Jude a intrat în competiția de la Berlin cu nume importante ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

 

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant'. Revista Variety a considerat, la rândul său, că AFERIM!' este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude.

 

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, AFERIM!' în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

 

Foto: Florin Ghioca, Richard Hübner

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mmTYOY_jQWc[/youtube]

 

Ursul de Argint pentru Radu JudeUrsul de Argint pentru Radu Jude
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter