George Simion, figura centrală a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), s-a născut în Focșani, județul Vrancea, a absolvit Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din București, iar câțiva ani mai târziu se definea drept un „nou golan”, militând pentru unirea Basarabiei cu România. Pe vremea aceea, George Simion s-a implicat inclusiv în muzică pentru a-și impune cauza.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Când avea doar 23 de ani, George Simion colabora cu cei mai tari artiști de hip-hop din acea vreme, organizând concerte la Chișinău pentru a promova ideea unirii dintre Moldova și România.
George Simion a fost producător muzical, la 23 de ani
În 2009, la patru ani după terminarea liceului, George Simion era cunoscut în lumea protestatarilor pentru apetența sa unionistă și dragul pe care l-a prins față de muzica hip-hop românească.
Liderul AUR a fost producător muzical pentru un album pe care s-au regăsit mai mulți cântăreți de renume din zona muzicii urbane, precum Bitză, 1-Q Sapro sau Nimeni Altu. Pe albumul scos de Simion s-a aflat și trupa Morometzii.
După „Uniți sub tricolor', numele lui George Simion apare pe un alt album, intitulat „Eternia”. Compilația, scoasă de trupa Sangre, a apărut la Hades Records. Vocea lui Simion poate fi ascultată pe piesa șapte a acestui album, care se numește „Interludiu I”. La autor este trecut numele președintelui AUR, care se declară membru al mișcării „Noii Golani”, potrivit Fanatik.ro.
„E un eveniment caritabil. Am lansat un CD, 'Uniți sub tricolor', care costă 10 lei. Toți banii rezultați din vânzarea CD-urilor vor merge la liceul românesc din Tiraspol, 'Lucian Blaga'. Ne vom urca în autocare și vom merge să sărbătorim alături de frații noștri la Chișinău ziua de 1 Decembrie. Acolo va avea loc lansarea CD-ului pentru Basarabia', povestea George Simion într-un videoclip de promovare a evenimentului, în urmă cu 16 ani.
George Simion are interdicție de a intra în Republica Moldova
George Simion a fost dat afară din Republica Moldova în martie 2009, când președinte era rusofilul Vladimir Voronin, după o manifestare de comemorare a unirii Basarabiei cu România. Poliția a reținut împotriva lui Simion faptul că a încălcat ordinea publică.
Apoi, în mai 2015, înaintea unui protest pro-unire, autoritățile de la Chișinău l-au declarat persoană indezirabilă, pe o perioadă de cinci ani. Interdicția care e acum în vigoare expiră în anul 2028, asta dacă nu se va lua o altă decizie la ședința de judecată din 19 mai.
Recent, candidatul AUR la prezidențiale George Simion a vorbit despre interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova. Acesta a fost întrebat într-un interviu ce va face, dacă devine președinte, având în vedere că Ucraina și Republica Moldova l-au interzis pe teritoriile lor.
„Depinde, este în interesul Ucrainei și Republica Moldova ca președintele României să se ducă și să aibă relații bune. Eu am toată deschiderea și cu toată dragostea o să mă duc nu doar la Kiev, ci și în Cernăuți. Și vreau să fac o vizită și la Chișinău. Având în vedere că interesul este al vecinilor noștri de a avea o relație bună cu vecinii. Dacă nu, e treaba lor, opțiunea lor', a afirmat politicianul.
Ce studii are George Simion și care este parcursul său în politică
George Simion s-a născut pe 21 septembrie 1986 în Focșani, județul Vrancea. A absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București în 2005, urmând apoi să obțină o licență în Administrație și Afaceri la Universitatea din București în 2008.
Și-a completat studiile cu un program de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializându-se în „Crimele comunismului” în 2010. Încă de la 20 de ani, în 2006, s-a implicat în acțiuni civice, organizând proteste în sprijinul elevilor români din Republica Moldova.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-88.jpg)
Cariera politică a lui George Simion a prins contur odată cu înființarea Platformei Unioniste Acțiunea 2012, o coaliție de organizații non-guvernamentale care militau pentru unirea României cu Republica Moldova. Prin intermediul acestei platforme, Simion a coordonat numeroase acțiuni civice și manifestații pro-unire, consolidându-și poziția de lider al mișcării unioniste.
Un moment definitoriu a fost organizarea unui marș comemorativ de amploare la Chișinău în 2012, cu participarea a 7.000 de oameni, dedicat împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist.
În 2019, George Simion a făcut un pas important candidând ca independent la alegerile europarlamentare sub sloganul „România Mare în Europa”. Punctul culminant al carierei sale politice a fost înființarea partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în același an.
foto: Facebook / georgesimion.wordpress.com