Tudor Furdui, confesiuni despre tatăl său. Actorul Dumitru Furdui a murit în exil, la Paris: "Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata"

Publicat pe

S-au împlinit 24 de ani de la moartea tragică a marelui actor Dumitru Furdui, care, după ce a fost repimat profesional de cenzura comunistă, a ales să-și petreacă ultimii ani din viață, în exil, la Paris. Acum ar fi avut 86 de ani, iar fiul său, Tudor Furdui, spune că actorul a părăsit România fără regrete…

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Plecarea din țară a regretatului Dumitru Furdui, care din 1958, anul debutului, și până a ales să plece departe de cenzura comunistă, a fost unul dintre cei mai iubiți actori români, i-a întristat pe fanii cinematografiei, dar și pe colegii săi de breaslă. Pe 13 aprilie 1998, marele actor a pierit în mod tragic, căzând de la etajul 8 al blocului din Paris unde locuia, iar moartea sa a ridicat multe semne de întrebare… Iată ce povestește Tudor Furdui, fiul său!

Tudor Furdui, confesiuni despre tatăl său. Actorul Dumitru Furdui a murit în exil, la Paris: "Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata"Tudor Furdui, confesiuni despre tatăl său. Actorul Dumitru Furdui a murit în exil, la Paris: "Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata"

Dumitru Furdui a ales exilul din cauza cenzurii

Chia și acum fanii săi îl umăresc cu plăcere în seria „Brigada Diverse”, unde reputatul actor era sergent major Cristoloveanu, însă puțini știu că Dumitru Furdui a ales să renunțe la o carieră impresionantă din cauza cenzurii, alegând calea exilului. Fiul marelui actor, Tudor Furdui, crainic al știrilor sportive la TVR, a povestit despre alegerile făcute de tatăl său, dar și despre motivația care l-a făcut să se despartă de cariera pe care o iubea atât de mult.

Citește și: Câți bani i-a dat Andreea Bălan lui Keo pentru a rămâne cu vila construită pe terenul moștenit de la bunicii lui. Suma e uriașă

Citește și: Un martor a povestit cum s-a produs accidentul în care a murit medicul Călin Doboș:„Inițial, am crezut că a căzut de pe pod. A făcut o depășire haotică și…

Citește și: Ce s-a întâmplat cu Nosfe, în ultimele zile, înainte să moară. Un prieten a povestit totul: „Este epuizare. Făcea de toate. Dormea câteva ore pe noapte’

„Tata a plecat fără regrete din lumea asta. Și cred că la fel a plecat și din România în 1983, cu ceva ani înainte de căderea regimului comunist. El a realizat, poate înaintea multora, ce se întâmplă și a decis să facă acel pas, a ales să plece', a povestit Tudor Furdui, pentru Impact.

Dumitru Furdui a ales să părăsească România definitiv după ce piesele scrise de el au fost cenzurate.

„Tata nu a putut suportat ideea că cineva poate alege să-și bată joc de munca lui. Iar atunci când i-au cenzurat piesele scrise, dintre care cea cu Ștefan Bănică, „Happy end la miliție', s-a jucat de cinci sute de ori pe scena Teatrului la Ploiești în doar trei ani, a spus până aici! Și a ales să plece fiindcă cenzura alesese la rândul ei lucruri care nu i-au plăcut deloc tatei', a completat Tudor Furdui.

„Ceaușescu, dă-mi copilul!”

În acele vremuri, existau întotdeauna repercusiuni dacă alegeai să nu te supui sistemului, ia plecarea lui Dumitru Furdui din țară a deranjat autoritățile comuniste. Dept urmare, în 1985, actorul protesta chiar în centrul Parisului cu o pancartă pe care scria 'Ceaușescu, dă-mi copilul!', amenințând că-și dă foc. Avea la el două sticle cu bezină. Protestul său disperat a convins autoritățile comuniste să-l urce în avion pe Tudor, care la vemea aceea avea 15 ani. Deși aici ea actor cu state vechi și avea o carieă reputată, Dumitru Furdui a pornit de la zero și a continuat apoi, ani la rând, să joace pe scenele teatrelor pariziene.

După Revoluție, marele actor nu a vrut să revină în România

Deși după 1989 ar fi putut să se întoarcă în România, Dumitru Furdui a preferat să rămână în Franța, unde, de altfel, și-a și găsit sfârșitul, pe 13 aprilie 1998, după ce a căzut de la etajul 8 al blocului din Paris în care locuia. Deși moartea sa a ridicat multe semne de întrebare, poliția franceză nu a dat prea multe detalii despre anchetă.

„A rămas tot în Franța, unde și-a clădit o nouă viață. Prin România a trecut periodic. Asta nu a schimbat absolut nimic din dragostea cu care m-a înconjurat de când mă știu. Cred cu tărie și azi că am moștenit de la el harul prezentatorului de televiziune și înclinația spre lumea artei, atâta câtă există. Și am mai moștenit de la tata și o casă de vacanță în Franța!', a spus Tudor Furdui pentru Impact.

După moarte, fiul său a reușit să-și aducă tatăl acasă, Dumitru Furdui dormindu-și somnul de veci acum pe Aleea artiștilor, din Cimitirul Bellu. Fiul marelui actor are însă un regret: „Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata!', a mai spus el pentru sursa citată.

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter