Un sondaj recent arată că 1 din 5 români nu știu cu cine să voteze la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Studiul "Consumer Sentiment 2025" a fost realizat în perioada 24 – 27 aprilie 2025, de agenția independentă MKOR, pe un eșantion reprezentativ de 1750 de respondenți cu vârste între 18 și 65 de ani, cu o marjă de eroare de ±2.5% și un nivel de încredere de 95%.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Cercetarea oferă o imagine clară a unui final electoral extrem de tensionat: scoruri strânse între principalii candidați, o creștere importantă a indecișilor și o participare electorală în scădere, cu doar câteva zile înainte de primul tur de scrutin.
George Simion rămâne lider în turul 1
În intenția de vot pentru primul tur, George Simion (AUR) își păstrează poziția de favorit, fiind ales de 21,5% dintre respondenți în opțiunea brută. După redistribuirea voturilor valide, scorul său urcă la 33,1%, o ușoară creștere față de cercetarea MKOR realizată la final de martie, când candidatul înregistra 31,2%.
Studiul arată că 33,1% dintre alegători l-ar alege pe George Simion într-un prim tur, în creștere cu 1.9% față de martie. Cum stau ceilalți candidați:
- Nicușor Dan și Crin Antonescu, principalii contracandidați în turul 1: 19,4%, respectiv 21%
- În turul 2, scorurile sunt extrem de strânse, iar nivelul indecișilor a crescut mult: 41-55% nu știu cu cine ar vota în scenariile simulate
- Participare în scădere față de martie: doar 76% dintre susținătorii lui Simion spun că ar merge sigur la vot (față de 87% anterior)
- Riscul absenteismului și votului nul este mai ridicat decât la sfârșitul lui martie, ceea ce face rezultatul alegerilor de duminică extrem de incert
Turul 2: Bătălii la limită și un electorat tot mai confuz
Dacă în martie duelurile de tur 2 indicau un electorat polarizat, dar cu alegeri relativ clare, în aprilie peisajul devine mult mai incert. Odată cu adăugarea opțiunii „Nu știu / Indecis' în răspunsurile posibile, fragmentarea și atitudinea ezitantă a electoratului ies puternic la suprafață.
În martie, între 35% și 45% dintre respondenți declarau că ar vota nul, nu ar merge la vot sau erau indeciși. În aprilie, această proporție crește la 41%-55%, în funcție de scenariul testat, semn al unei confuzii electorale accentuate pe ultima sută de metri, citează hotnews.ro.
În cele mai importante dueluri:
- În martie, Nicușor Dan îl învingea pe George Simion cu 35% la 31% (34% indeciși). În aprilie, scorul se strânge dramatic: 29% pentru Nicușor Dan, 28% pentru George Simion, în timp ce 43% dintre alegători sunt indeciși, ar vota nul sau nu ar merge la vot.
- În duelul Simion vs. Crin Antonescu, Crin își păstrează avansul (31% vs. 28%), dar crește ponderea celor care nu își exprimă clar o opțiune (41% față de 36% în martie).
- În scenariul Simion vs. Victor Ponta, în martie aveam egalitate (30%-30%). În aprilie, Simion conduce ușor (28% vs. 25%), însă 47% dintre respondenți sunt fie indeciși, fie nu intenționează să voteze (față de 40% în martie).
Duelurile fără Simion (ex: Nicușor Dan vs. Crin Antonescu sau Nicușor Dan vs. Victor Ponta) confirmă același trend: scoruri foarte strânse și o creștere masivă a indeciziei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2024/06/001-cover-1.jpg)
Participare în scădere: absenteismul și votul nul devin actori decisivi
Unul dintre cele mai îngrijorătoare semnale date de cercetarea din aprilie este scăderea intenției declarate de participare la vot, comparativ cu datele din martie.
În martie, 87% dintre susținătorii lui George Simion și 94% dintre cei ai lui Nicușor Dan afirmau că ar merge sigur la vot (scoruri de 8-10 pe o scală de la 0 la 10). În aprilie, aceste procente sunt în scădere:
- Doar 76% dintre alegătorii lui George Simion mai declară acum că ar merge sigur la vot (o scădere de 11 puncte procentuale),
- În cazul lui Nicușor Dan, participarea sigură rămâne ridicată (92%), dar și aici se înregistrează o ușoară scădere,
- Și Crin Antonescu pierde teren la capitolul mobilizare: 82% dintre susținătorii săi spun că ar veni sigur la vot, față de 86% în martie.
În paralel, în scenariile de tur 2, procentul celor care aleg variante precum „vot nul/alb', „nu votez' sau „nu știu/indecis' crește mult, de la 35%-45% în martie la 41%-55% în aprilie.