A apărut aplicația care te avertizează dacă te apropii de o persoană infectată cu coronavirus! Cum funcționează și în ce țări e activă

Publicat pe

În sfârșit o veste bună în lupta împotriva COVID-19! Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat că a dezvoltat şi a pus în funcţiune o aplicaţie pentru telefonul mobil care avertizează atunci când cineva se apropie de o persoană contagiată cu coronavirus!

Aplicaţia, intitulată „Maguen' (scut), se poate descărca gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătăţii din Israel şi a fost dezvoltată pentru a frâna răspândirea bolii în această ţară care a înregistrat aproximativ 1.200 de cazuri şi deocamdată un singur deces, notează Agerpress.

„Această aplicaţie va prelua datele de localizare şi le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus', se arată în instrucţiunile programului, care precizează că utilizatorul va primi o notificare în cazul în care acesta ajunge în locuri prin care a trecut vreo persoană afectată de această boală.

Aplicația se folosește și în lupta antitero

Sistemul este simplu și presupune ca utilizatorul aplicației să-și dea acceptul pentru a i se permite geolocalizarea, datele sale fiind folosite pentru localizare, la fel cum se procedează și în cazul unor alte aplicații, ca de exemplu Waze. Sistemul Maguen conţine date de localizare a celor infectaţi şi a persoanelor care au intrat în contact cu ei, o informaţie ce cuprinde inclusiv deplasările lor cu două săptămâni înainte de punerea diagnosticului. Aceste date rămân înmagazinate în telefon şi sunt împărtăşite cu Ministerul Sănătăţii, însărcinat cu lansarea alertelor pertinente.

Autorităţile israeliene utilizează aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul mobilelor locurile prin care au fost bolnavii (cu două săptămâni înainte testarea pozitivă) şi a persoanelor suspectate de contagiere. Aplicaţia, care se foloseşte în lupta antitero, a fost criticată ca urmare a atingerii aduse dreptului la intimitate a persoanelor.


Foto: Hepta

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter