Cel mai toxic aliment din lume. Românii îl consideră delicatesă!

Publicat pe

În timp ce unii îl consideră delicatesă, alții susțin că este cel mai toxic aliment din lume. Este vorba despre somonul de crescătorie, iar beneficiile și efectele adverse ale consumului de somon au făcut obiectul a numeroase studii.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Somonul este un aliment popular și intens recomandat celor care vor să aibă un regim de viață echilibrat și asta pentru că este bogat în proteine și în acizi grasi Omega-3. Însă, unele studii arată că somonul din crescătorie este periculos pentru organism și unii în consiferă chiar cel mai toxic aliment din lume.

Panica n-ar fi justificată dacă în magazine nu am găsi aproape exclusiv somon de crescătorie. În acest sens, un ecologist norvegian a determinat că somonul crescut în condiţii artificiale este şi îmbibat cu otrăvuri. În majoritatea fermelor piscicole din Norvegia, hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali.

„În Norvegia, situația privind cultivarea peştelui este catastrofală. La o fermă atât de mică creşte un număr atât de mare de peşte, 2 milioane de unităţi de somon. Peștele se îmbolnăveşte, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit de consumatori', spune Kurt Oddekalvom, activist, ecologist și fondator al Societăţii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii.

Citește și: Top 10 alimente care scad tensiunea arterială. Ce nu ar trebui să mănânce niciodată hipertensivii

Acesta adaugă potrivit bashny.net: „Muncitorii de la crescătorii trebuie să poarte măști și costume de protecție, ca să nu fie afectaţi de substanțele chimice destinate curăţării rezervoarelor de apă de paraziți. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninţa sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, şi asta în condiţiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia'.

Cel mai toxic aliment din lume. Românii îl consideră delicatesă!Cel mai toxic aliment din lume. Românii îl consideră delicatesă!

Citește și: Atenție la aceste alimente banale! Pe cât sunt de frumoase, pe atât cresc riscul apariției cancerului

Somonul toxic are şi carnea friabilă

O altă problemă a pescarilor norvegieni este aşa numitul păduche de pește, ce parazitează pe corpul peștelui şi îl ucide.

,,Păduchele între timp devine rezistent la chimicale aşa încât pescarii sunt nevoiţi să follosească pesticide tot mai puternice, iar acest lucru se reflectă negativ asupra peștilor. 50% din puietul de cod de la ferme se naşte cu mutaţii genetice. Peştii nu pot să închidă gura. Aceasta mutaţie genetică nu dispare timp de opt generaţii. Consumatorul când vede un peşte ca acesta, nu doreşte să-l manânce, dacă însă i se taie capul, nimeni nu observă', mai spune Kurt Oddekalvom.

„Acest lucru nu ar trebui să existe, carnea somunului are consistenţă elastică. După cum știți, somonul sălbatic are 5-7% grăsime, iar cel crescut artificial tocmai 15-34% grăsime. Şi toate toxinele se acumulează în țesutul adipos. În consecință, acest pește devine cel mai toxic din lume', subliniază ecologistul.

Citește și: 5 alimente care NU trebuie mâncate la micul dejun. Îți pot pune sănătatea în pericol!

Toxicologul francez Jerome Ryuzzen este de aceeași părere cu Kurt Oddekalvom: „Într-adevăr, gradul de contaminare a somonului a crescut foarte mult. Este de 5 ori mai nociv și toxic decât orice alte produse. Aceste toxine ar trebui să fie evitate în consum, pentru a reduce riscul de expunere a organismului'.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter