Cum ne afectează ora de vară și ce putem face să scăpăm de neplăceri

 Dumba Gabriela
.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară poate fi însoțită de neplăceri pentru unele persoane. S-a constatat că schimbările de oră duc la o stare de somnolență pe parcursul zilei, apar diverse probleme de sănătate și cresc riscurile accidentelor rutiere. Iată cum ne afectează trecerea la ora de vară și ce putem face pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În ultimul weekend din luna martie, trecem la ora de vară. Se întunecă mai târziu și avem parte de mai multă lumină naturală, așadar, însă bucuria aceasta vine la pachet cu unele neplăceri. Faptul că ne trezim mai devreme cu o oră (dacă ne gândim la ora de iarnă), ne poate crea anumite probleme.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Ajustarea timpului cu o oră poate să nu pară o schimbare prea drastică, dar experții în somn au observat tendințe îngrijorătoare care apar în timpul tranziției dintre timpul standard și ora de vară, în luna martie. Aceste probleme includ probleme cardiace, tulburări de dispoziție și coliziuni ale autovehiculelor.

În plus, ora de vară poate provoca probleme de somn dacă ritmurile circadiene nu sunt aliniate cu ciclurile naturale de lumină și întuneric. Unii oameni au, de asemenea, simptome de insomnie din cauza schimbărilor.

Citește și:Ce a primit Adelina Pestrițu de la fiica ei, Zenaida, la împlinirea vârstei de 36 de ani: ‘A fost cel mai frumos cadou’

Citește și:Ramona Olaru are un nou iubit. Cine este bărbatul care a cucerit-o după despărțirea de Cătălin Cazacu

Citește și:Cum arată vila cu cinci camere, din Snagov, în care locuiește Mirela Vaida: „Îmi zic vecinii că le-am distrus liniștea'

Trecerea la ora de vară dereglează somnul

Tranziția la ora de vară, atunci când avem parte de mai multă lumină seara, poate întârzia ciclul de somn-trezire și te face să te simți mai obosit dimineața și alert seara. Un studiu arată că un om doarme mai puțin cu 40 de minute odată cu trecerea la ora de vară, potrivit sleepfoundation.

În plus, față de aceste dereglări ale somnului, cercetătorii au mai observat și un risc mai mare de tulburări de dispoziție, sinucidere și de a fi implicați în accidente de circulație în ambele perioade de tranziție bianuale. Cu toate acestea, experții sugerează că pe termen lung, există o reducere a accidentelor, deoarece mai mulți oameni conduc acasă de la locul de muncă în timpul zilei.

Unii cercetători spun că trecerea de la ora de iarnă la cea de vară se va resimți cel puțin în prima săptămână după această schimbare.

Cum putem trece mai ușor peste schimbarea orei

Pentru a ne adapta mai ușor cu ora de vară, psihologul Florina Anichitoae a oferit o serie de sfaturi. Potrivit Hotnews, psihologul recomandă să încercă să dormim mai devreme față de cum am fost obișnuiți, în prima săptămână de după schimbarea orei. Se recomandă, de asemenea, o utilizare limitată a ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca, așa încât impactul acestora să nu afecteze în plus față de schimbările deja datorate trecerii la ora nouă.

Mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi – inclusiv în weekend – este o practică sănătoasă de igienă a somnului care vă poate pregăti și pentru schimbările de timp. Asigurați-vă că aveți cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte înainte și după trecerea la sau de la ora de vară.

De asemenea, se mai recomandă ca înainte cu câteva ore de somn să se limiteze activitatea mentală pentru a pregăti corpul pentru somn.

Fără alcool înainte de somn pentru a ușura trecerea la ora de vară

Pentru a ușura trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, se recomandă să nu se consume alcool înainte de culcare. Cu toate că alcoolul îți provoacă stare de somnolență la început, acesta provoacă, de asemenea și întreruperi ale somnului și duce la o calitate slabă a somnului.

Mesele grele și gustările înainte de culcare pot afecta negativ calitatea somnului.

Expunerea la lumina naturală este esențială pentru a atenua sentimentele de oboseală în timpul zilei, care adesea însoțesc schimbările de timp. Petrecerea timpului afară în timpul zilei, de asemenea, suprimă producția de melatonină, un hormon eliberat seara pentru a vă ajuta să vă simțiți obosiți și pregătiți pentru culcare.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton