Alimentele cu calorii negative. Care sunt și cum ne ajută să slăbim

Publicat pe

Alimente cu „calorii negative' sunt extrem de căutate, mai ales în diete, fiindcă se presupune că accelerează procesul de slăbire. Este acesta un lucru adevărat? Există alimentele cu calorii negative în realitate sau sunt doar un mit? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt alimentele cu calorii negative și de ce ne ajută la slăbit.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Caloriile reprezintă o măsură a energiei stocate în alimente sau în țesuturile corpului. Majoritatea oamenilor țin cont de aportul zilnic de calorii atunci când încearcă să slăbească sau, din contră, să ia în greutate.

Există alimente extrem de populare atunci când vine vorba despre diete. Asta deoarece se presupune că au calorii negative. Mai exact, că organismul consumă mai multe calorii digerându-le decât conțin ele.

Ce sunt alimentele cu calorii negative?

„Alimentele oferă organismului o varietate de substanțe nutritive. Inclusiv trei categorii principale care distribuie energia sub formă de calorii: carbohidrați, grăsimi și proteine.

Corpul trebuie să consume energie pentru a digera orice aliment pe care îl consumăm. Cantitatea de energie necesară variază în funcție de alimente.

Termenul de aliment cu calorii negative se folosește atunci când vine vorba despre alimente care conțin un număr de calorii mai mic decât numărul de calorii pe care organismul le-ar consuma pentru a digera acele alimente', explică nutriționistul Gianluca Mech.

Tipuri de alimente cu calorii negative

„Alimentele promovate drept alimente cu calorii negative sunt de obicei fructele și legumele cu conținut ridicat de apă, precum:

– Țelină (95% apă, 14 calorii/100 g)

– Morcovi (88% apă, 52 calorii/130 g)

– Salată verde (95% apă, 5 calorii/35 g)

– Broccoli (89% apă, 31 calorii/90 g)

– Grapefruit (92% apă, 69 calorii/230 g)

– Roșii (94% apă, 32 calorii/180 g)

– Castraveți (95% apă, 8 calorii/50 g)

– Pepene verde (91% apă, 46 calorii/150 g)

– Mere (86% apă, 53 calorii/110 g)

Alte fructe și legume similare, cum ar fi lămâi, varză, fructe de pădure sau dovlecei, sunt de obicei incluse și ele în aceste liste', dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Alimentele cu calorii negative – mit sau adevăr?

„Este adevărat că majoritatea acestor alimente sunt foarte hrănitoare și sănătoase. Este însă puțin probabil ca oricare dintre ele să aibă în realitate calorii negative. Fiecare dintre ele conține calorii și nu există dovezi care să susțină ideea că organismul consumă mai multe pentru a le digera', adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Citește și:

Combinații alimentare periculoase, care ne pot afecta digestia și sănătatea

Căderea părului: cauzele care duc la pierderea părului și soluții eficiente pentru regenerarea părului

Ce beneficii asupra organismului au peștele și fructele de mare: sunt bune pentru imunitate, inimă și creier!

Calorii consumate pentru mestecarea alimentelor

„Mulți se întreabă dacă energia consumată în timpul mestecării alimentelor se traduce în calorii pierdure. Există unele cercetări care arată, spre exemplu, că mestecatul gumei crește energia pe care corpul o folosește cu aproximativ 11 calorii pe oră. Prin urmare, cantitatea de energie pe care o consumați în câteva minute de mestecat țelină sau alte alimente este foarte mică', mai spune specialistul.

Recomandarea specialistului

Chiar dacă alimentele cu calorii negative sunt un simplu mit, multe din alimentele promovate sub această categorie sunt totuși foarte sănătoase și ideale pentru a fi incluse în dieta zilnică.

Mai mult, datorită conținutului lor scăzut de calorii și a conținutului ridicat de apă, puteți mânca deseori un volum destul de mare din aceste alimente fără a ingera prea multe calorii.

Pe lângă alimentele enumerate mai devreme, iată câteva alte fructe și legume bogate în substanțe nutritive, dar sărace în calorii:

– Kale: Conțin doar 7 calori/20 g, dar sunt bogate în vitaminele A, K și C. De asemenea, conțin multe minerale necesare organismului.

– Afinele: Conțin 84 de calorii/150 g și sunt o sursă bună de vitamine C și K, precum și de minerale.

– Cartofi: conțin 58 de calorii/ 75 g și sunt surse bune de potasiu și vitaminele B6 și C.

– Zmeură: conține 64 de calorii/125 g și sunt surse bune de vitamina C și minerale.

– Spanac: la fel ca varza, conține doar 7 calorii/30 g. Reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale.

În ceea ce privește sursele de proteine, iată câteva opțiuni cu conținut scăzut de calorii, bogate în nutrienți:

– Somon: Conține 121 de calorii și 17 grame de proteine/85 g și este bogat în acizi grași omega-3 și vitamine.

– Piept de pui: Conține 110 calorii și 22 de grame de proteine/85 g.

– Iaurt grecesc simplu, fără grăsimi: conține 100 de calorii și 16 grame de proteine/170 g.

– Ouă întregi: conțin 78 de calorii și 6 grame de proteine/ou, precum și multe vitamine, minerale și grăsimi nesaturate.

– File de porc: conține 91 de calorii și 15 grame de proteine/85 g. Este bogat în vitamina B și minerale', explică Gianluca Mech.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter