Avertismentul Poliției pentru bărbații care își bat partenerele: violența domestică devine infracţiune. Ce pedepse primesc cei care încalcă ordinul de restricție

Publicat pe

Avertisment lansat de Poliția Română pentru bărbații care își bat soțiile sau partenerele de viață. Europol anunță că, acum, încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este infracţiune.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Reprezentanții Sindicatului Europol spun că deși a fost conceput ca instrument pentru lupta contra persoanelor ce săvârșeau fapte asociate formelor de violență domestică, trendul ascendent al acestui fenomen a generat situații alarmante tocmai din cauza limitelor pedepsei care sunt foarte mici în cazul acestor infracțiuni, de încălcare a ordinului de protecție. Autorii erau cercetați în majoritatea cazurilor în stare de libertate.

„Colegii din teritoriu, după emiterea Ordinului de Protecție Provizoriu, au fost sesizați în mai multe rânduri cu privire la încălcarea măsurilor de siguranță stabilite, însă în foarte multe situații nu a putut fi dispusă vreuna din măsurile preventive prevăzute în Codul de Procedură Penală, tocmai din cauza limitelor reduse ale pedepsei pentru comiterea acestei fapte, conform vechii reglementări din Legea nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice', spun sindicaliștii.

După ce luna trecută a fost introdusă ca formă de manifestare a violenței domestice inclusiv cea de natură cibernetică, pentru combaterea acestui tip de infracțiuni, în 19 august, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.758 a fost publicată Legea privind modificarea Legii nr. 217/2020 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Acest act normativ vine în sprijinul victimelor, spun sindicaliștii de la Europol.

„Pentru persoana care solicită emiterea ordinului de protecție, asistența juridică devine obligatorie, aceasta beneficiind astfel de reprezentare în procedura de judecată în camera de consiliu, în aceeași măsură cu persoana împotriva căreia a fost solicitată emiterea ordinului. Referitor la majorarea pedepselor, legiuitorul a prevăzut ca atât în cazul nerespectării măsurilor stabilite prin ordinul de protecție emis de către o instanță de judecată, cât și în cazul celor stabilite prin Ordinul de Protecție Provizoriu emis de către polițiști, pedeapsa cu închisoarea să fie cuprinsă între 6 luni la 5 ani, noile limite reprezentând una din condițiile conform căreia poate fi dispusă măsura arestului preventiv, în timp ce în vechea reglementare pedeapsa pentru comiterea acestor fapte era cuprinsă între o lună și 1 an de închisoare', mai spun cei de la Europol.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Legea promulgată de Iohannis are ca obiect de reglementare instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie, precum şi înăsprirea pedepsei pentru persoanele care încalcă ordinul de protecţie.

„Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie. (…) Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu”, se arată în proiect, potrivit Mediafax.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter