Cât de eficient este gelul dezinfectant împotriva coronavirusului COVID-19! Ce trebuie să știi înainte să-l cumperi

Publicat pe

Odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus COVID-19, au crescut și vânzările de alcool sanitar, geluri dezinfectante sau șervețele umede, nu doar de măști medicale, vândute acum la prețuri exorbitante. Specialiștii avertizează, însă, că măștile sau gelurile pentru mâini protejează și nu prea în cazul coronavirusului.

Specialiştii recomandă dezinfectantele, mai cu seamă pe cele care se pot cumpăra din orice magazin, doar ocazional pentru că ele nu protejează decât foarte puțin împotriva virușilor puternici.

Cele mai multe geluri dezinfectante conţin alcool (etanol şi/sau propanol pe etichetă), parfum, apă şi o substanţă emolientă (glicerină şi/sau vitamine, de obicei vitamina E). Alcoolul penetrează membrana exterioară a bacteriilor sau a virusurilor, dar apa este cea care omoară germenii odată ce pătrunde în interiorul lor.

Pentru a fi cu adevărat eficient, gelul trebuie să conţină cel puţin 62% alcool, dar nu mai mult de 80%, potrivit specialiştilor citați de adevarul.ro.

Pentru a fi eficient, gelul dezinfectant trebuie aplicat în cantitate suficient de mare pentru a uda complet mâinile.

Protejează sau nu măștile chirurgicale împtriva coronavirusului?

O mască medicală este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infecțiilor și folosit, în această perioadă, mai des ca niciodată. Măștile de față ajută la limitarea răspândirii germenilor și protejarea persoanelor din jur.

Însă purtarea măștii medicale este doar una dintre măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii. În acest sens, sunt importante măsurile de igienă personală.

Dacă porți o mască de față, asigură-te că se mulează bine pe nas și gură. Arunc-o în mod corespunzător și pune altă de fiecare dată când cineva de lângă ține tușește sau strănută.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „simplă folosire a măștii de față este insuficientă pentru a oferi protecție adecvată împotriva răspândirii noului coronavirus'.

Spală-ți mâinile frecvent cu apă și săpun, acoperă gura când strănuți sau tușești, însă niciodată cu palmele, ci cu pliul cotului pentru că germenii rămân pe mâini și pot fi transferați cu ușurință pe obiectele sau persoanele pe care le atingem.

Totodată, folosiți pentru nas șervețele de unică folosință și, încă o dată, spălați-vă mâinile cu apă și săpun înainte și după folosirea toaletei, înainte și după masă, după ce folosiți barele de susținere din mijloacele de transport în comun. Ideal este să dezinfectați cu spirt, măcar o dată pe zi, telefonul mobil, dar și biroul pe care lucrați și tastatura calculatorului, unde este cazul.

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifestă și cum se transmite

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter