CCR a respins sesizarea Președintelui Nicușor Dan pe legea care sancționează extremismul și antisemitismul

.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat joi într-un comunicat de presă că a respins în unanimitate sesizarea Președintelui Nicușor Dan pe legea care sancționează extremismul și antisemitismul, pe motiv că legislația este clară, precisă și predictibilă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins în unanimitate sesizarea Președintelui Nicușor Dan pe legea care sancționează extremismul și antisemitismul.

Fotografie cu Nicușor Dan, președintele României, la o conferință de presă.Fotografie cu Nicușor Dan, președintele României, la o conferință de presă.

CCR a respins sesizarea Președintelui Nicușor Dan

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins în unanimitate sesizarea Președintelui Nicușor Dan pe legea care sancționează extremismul și antisemitismul,

„În esență, raportat la criticile formulate de autorul obiecției, Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituționalitate este clară, precisă și predictibilă prin raportare la conținutul reglementării, pe care l-a raportat la obiectul și scopul legitim al legii, acela de a proteja prin mijloace penale, valorile sociale cele mai importante ale unei societăți democratice, fundamentate în necesitatea asigurării demnității ființei umane și a respectului deplin al drepturilor și libertăților fundamentale,” potrivit CCR.

„Pentru a pronunța această soluție, Curtea a reținut că ideologia nazistă, fascistă și legionarismul sunt concepte istorice și politice care nu pot fi relativizate prin definiții juridice de drept pozitiv, întrucât ele reflectă realități sociale istorice care au fundamentat reale regimuri politice criminale care au eliminat fizic grupuri de oameni, practicând violența sistemică, asasinatele politice și antisemitismul. Prin finalitatea lor, aceste regimuri politice totalitare au încălcat principiile statului de drept, drepturile omului și democrația,” a mai completat CCR.

Citeste si: Elena Udrea, eliberată condiționat din închisoare după o pedeapsă de 3 ani și o lună. Tribunalul Prahova a respins contestația DNA, iar decizia este definitivă

„Decizia Curții Constituționale ia act și se încadrează în ansamblul principiilor și valorilor democratice europene”

Potrivit CCR, atât consacrarea normativă a infracțiunilor specifice, cât și scopul legii criticate sunt justificate și legitime pentru că urmăresc să protejeze, prin mijloacele specifice dreptului penal și cu garanții proporționale rezultate din dreptul la un proces echitabil care fundamentează derularea oricărui proces penal, valorile și principiile esențiale ale democrației împotriva unor fapte care prezintă un pericol major pentru fundamentele sistemelor politice democratice. 

„Decizia Curții Constituționale ia act și se încadrează în ansamblul principiilor și valorilor democratice europene, fiind în consonanță cu argumentele juridice utilizate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o bogată jurisprudență.

Această decizie a fost adoptată după ce Curtea Constituțională a României, în data de 10 iulie 2025, tot cu unanimitate, a respins ca neîntemeiată o altă obiecție de neconstituționalitate pentru critici similare, formulată de parlamentari deputați”, mai scrie în comunicatul CCR.

Citește și: Elena Udrea, lovită din plin de ANAF. A fost scos la vânzare și un lot din București, După terenurile agricole din Călărași, aflate lângă proprietarea familiei Băsescu

„Într-o societate democratică europeană, nu se poate accepta ca valorile şi principiile unor ideologii care au fundamentat mecanisme politice şi instituţionale de exterminare fizică a unor grupuri întregi de populaţie, eliminând însăşi demnitatea umană să fie protejate prin invocarea dreptului la libertate de exprimare, în acord cu limitele constituţionale prevăzute în art.30 alin. (7)”, au mai precizat magistrații.

Despre ce este sesizarea lui Nicușor Dan la CCR

Preşedintele Nicuşor Dan a trimis către CCR pe 10 iulie o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii care pedepseşte propaganda şi materialele legionare, fasciste, rasiste, xenofobe şi care promovează genocidul sau crimele de război. Preşedintele susţine că termenii „legionar” şi „fascist” nu sunt explicaţi în mod clar.

Şeful statului arată că Parlamentul i-a transmis legea spre promulgare pe 21 iunie. Preşedintele consideră că, prin modalitatea de adoptare şi prin conţinutul său normativ, legea a fost adoptată cu încălcarea unor norme şi principii constituţionale, respectiv art. 1 alin. (3) şi (5), art. 20, art. 30, art. 31, art. 33 din Constituţie.

Nicuşor Dan a subliniat atunci că „orice acţiune a statului care se referă la polarizarea existentă trebuie să ofere toate garanţiile pentru a nu putea fi citită ca o acţiune a unei opţiuni politice a societăţii, cu reprezentare parlamentară majoritară, împotriva celeilalte”.

Statul român trebuie să acţioneze cu fermitate pentru a preveni şi pentru a combate incitarea la ură, la xenofobie, la discriminare de orice fel. Dacă nu o face însă într-o manieră echilibrată, cu respectarea strictă a prevederilor constituţionale, efectul va fi contrar. Societatea românească este puternic polarizată, încrederea în autorităţile statului este la cote reduse şi orice acţiune a statului care se referă în mod dezechilibrat la această polarizare creşte tensiunea socială şi neîncrederea în autorităţi”, spune el, citat de Antena 3.

Citește și: Bianca Brad se afla în SUA când a aflat că mama ei este grav bolnavă: ‘A fost un doliu anticipativ, atât de rău era, și a fost greu. A fost o primăvară grea. Mă rugam să reziste până mă întorc’ Cum a gestionat totul / EXCLUSIV

De asemenea, șeful statului a indicat atunci lipsa de claritate a noţiunii de „legionar” şi „fascist”.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege pe 11 iunie. Legislația introduce noi măsuri de prevenire şi combatere a antisemitismului, xenofobiei și discursului instigator la ură în mediul online. Proiectul de lege a fost depus de reprezentantul minorităţii evreieşti din Parlament, Silviu Vexler, cu scopul de „a preveni ca răul pe care extremismul îl aduce să se întindă în întreaga societate.”

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton