Ce este și cum se manifestă BPOC, boala cauzată de poluare care afectează mii de români: "1 din 4 pacienți cu această afecțiune dezvoltă cancer pulmonar"

 Dumitrache Laura
.

Ce este și cum se manifestă BPOC, boala cauzată de poluare care afectează mii de români. BPOC-Bronho Pneumopatia Obstructivă Cronica este o boală respiratorie cronică care afectează mii de români, din cauza poluării. Specialiștii anunță că o tuse supărătoare, oboseala și problemele de respirație sunt primele semnale de alarmă că suferă de boala BPOC.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

BPOC sau bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecțiune medicală gravă, desemnată ca fiind a treia cauză de deces la nivel global. Pe 18 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC, iar medicii atrag atentia asupra impactului negativ major al acestei afectiuni asupra vieții românilor.

Această boală este determinată de poluarea excesivă care afectează mii de români. În lipsa tratamentului corect, duce la invaliditatea și moartea prematură. Potrivit specialiștilor, forma moderată de BPOC înseamnă 6 ani pierduti, în timp ce forma severă generază o pierdere de 9 ani de viață.

Citește și: Cum se manifestă boala de care suferă Adda și cât de gravă e: „Stai cu frica aia mereu”

Citește și:Ce este sindromul Vampirului și cum se manifestă boala

Citește și:De ce nu este bine să folosești scobitori ca să cureți spațiile dintre dinți

Citește și:Ce sunt drogurile opioide și ce efecte periculoase au

Ce este și cum se manifestă BPOC, boala cauzată de poluare care afectează mii de români

BPOC sau bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care afectează bronhiile și plâmânii, iar cauza principală este poluarea, fumatul, dar și infecțiile repetate în copilărie. Această boală determină reducerea prematură și severă a capacității respiratorii și poate fi fatală. Printre simptomele specifice BPOC sunt dispnee, tuse cu exces de spută, respirație șuierătoare, oftatul des și durere apăsătoare în piept.

Spirometreia este analiza prin care medicul te anunță dacă suferi de BPOC. Aceasta este un test de respirație simplu, care durează câteva minute, și nu provoacă niciun disconfort.

Medicii trag un semnal de alarmă

La nivel mondial, dar și în România, cantitatea de poluarea este extrem de mare,iar această continuă să crească. Organizația Mondială a Sănătății arată că decesele legate de poluarea aerului, peste 505 sunt cauzate de maladii ce afectează plămânul, iar 40% dintre acestea au legătură cu BPOC. Costul limitării schimbărilor climatice azi este mult mai mic comparativ cu abordarea consecințelor în viitor, a decalrat prof. univ.dr. Ruxandra Ulmeanu, Directorul Școlii de Pregătite Postuniversitară a Societății Române de Pneumologie.

Medicul primar pneumolog, prof.univ.dr. Cristian Oancea, a atras atentia asupra gravității bolii și a importanței prioritizării reale a BPOC de către autorități. „BPOC este a treia cauză de deces la nivel mondial, iar 1 din 4 pacienți cu această afecțiune este diagnosticat cu cancer pulmonar. Exacerbările asociate au efecte atât asupra plămânilor, cât și asupra inimii. Riscul de infarct miocardic este de două ori mai mare în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. Riscul de deces crește cu 80% după două exacerbări moderate în decurs de un an. Mai mult de jumătate dintre pacinetii spitalizati din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani de spitalizare”

BPOC este introdusă în Strategia Națională de Sănătate până în 2030, dar pacientii din România care au această boală gravă au nevoie să fie prioritizati în mod real, prin acțiuni concrete de politici publice care să îmbunătățească managementul bolii. România cheltuie aproximativ 220 de milioane de lei pentru 81.000 de cazuri de spitalizare. Multi dintre pacientii cu BPOC care necesită spitalizare sunt pensionari și persoane cu venituri limitate, potrivit csid.ro.

Potrivit asociațiilot de pacienti cu afecțiuni cronice, tratamentul pentru BPOC trebuie să devină o prioritate pentru sistemul sanitar din România. Pentru că multi nu au acces la un tratament compesant adecvat, renunta la medicatia care le poate salva viața. „BPOC este o afecțiune fatală, care vine la pachet cu multe complicatii pulmonare și cardiovasculare, iar pacientii care au acest diagnostic trec de multe ori prin crize și episoade acute de boală care le afecteaza profund viata. „, transmite Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Sursa foto: Canva

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton