Ce să faci și ce să NU faci seara, înainte de culcare, pentru a dormi bine

 Cica Cristina
.

Absenţa somnului sau, cel puţin, a unui somn odihnitor nu trebuie tratată superficial, atenționează specialiștii şi le recomandă celor care se confruntă cu insomnia să își schimbe urgent modul de viață. Iată ce ar fi bine să faci și ce să eviți să faci, înainte de culcare, pentru a dormi bine.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Nervozitatea, starea generală de oboseală, probleme de concentrare randamentul scăzut la muncă sau chiar problemele gastrointestinale sunt doar câteva dintre efectele insomniei, care, în timp, se pot acutiza, generând afecţiuni grave. Ideal ar fi să nu se ajungă în acest punct, iar pentru a se evita acest lucru există câteva lucruri pe care le-ai putea face pentru a adormi mai ușor. De asemenea, există și o listă cu activități la care ar trebui să renunți, înainte de culcare.

Ce să faci pentru a induce somnul

În primul rând, e bine să ne culcăm la aceeași oră, astfel încât să avem timp suficient pentru odihnă. Mai ales cei cu probleme de adormire ar trebui să renunțe la televizor, laptop, tabletă sau telefon înainte de culcare.

O altă măsură ar fi tehnicile de relaxare care contribuie la calmarea
organismului. Meditația scade anxietatea și stresul, contribuind la asigurarea unui somn odihnitor.

Exercițiile fizice ușoare, de preferat în aer liber, sunt extrem de utile, mai ales în cazul celor stresați și sedentari, iar masajul cu rol de relaxare scade durerile și crește mult calitatea somnului.

Medicația ușoară (preparatele cu magneziu, preparatele pe bază de tei, passiflora) poate fi o soluție la problemele acute.

Tratamentul insomniei poate fi făcut și prin alte metode decât cele clasice,
alopate. Acupunctura, apifitoterapia, gemoterapia sunt de un real folos în tratamentul tulburărilor de somn. Problemele psihoemoționale pot fi
abordate alături de un psihoterapeut.

În ultimul rând, idea ar fi să se păstreaze o temperatură constantă în
camera de dormit, de aproximativ 20 de grade. Aceasta este considerată temperatura ideală pentru un somn liniştit.

Ce să nu faci seara pentru a dormi mai bine

  • Evită mesele de seară bogate în proteine! Proteinele se transformă în
    dopamină şi menţin creierul activ, întârziind instalarea somnului.
  • Evită duşurile foarte fierbinţi seara şi alege, în schimb, o baie călduţă în care ai picurat ulei esenţial de lavandă – relaxează simţurile, induce o stare de calm şi este un aliat de nădejde al unui somn uşor.
  • Nu face sport seara târziu, pentru că te vei supraenergiza. Încearcă să faci mişcare cu cel puţin 4-5 ore înainte de ora obişnuită de culcare.
  • Ţine la distanţă de patul în care dormi aparatele electrice care rămân permanent în priză, cum ar fi televizorul, calculatorul etc. şi în niciun caz nu adormi cu telefonul mobil la cap. Toate aceste aparate au câmpuri electromagnetice care afectează somnul.
  • Evită să priveşti emisiuni sau filme cu teme violente, pentru că te vor influența şi este foarte probabil să ai coşmaruri sau un somn agitat.
  • Nu mânca în exces dulciuri seara târziu, deoarece zahărul conferă energie şi vei te vei alege cu o insomnie de toată frumuseţea!

Sursa foto: pexels

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton